Nova vest
Košarka 20

17.10.2024.

8:45

Partizan u "Pioniru" juri prvi brejk

Košarkaši Partizana u sklopu četvrtog kola Evrolige igraju protiv ekipe Makabija kao gost u dvorani Aleksandar Nikolić koja je pre nekoliko godina bila dom crno-belih.

Srđan Novaković
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Izabranici Željka Obradovića u ovaj meč ulaze u dobrom raspoloženju posle prve pobede u novoj sezoni Evrolige. Crno-beli su na svom terenu probili led te su upisali prvi trijumf i to u duelu koji su na domaćem parketu sa 86:78 savladali Bajern.

Partizan je iskoristio prednost svoje publike i u prepunoj Beogradskoj areni stigao do prve pobede u trećem kolu Evrolige. 

Crno-beli su i na ovom meču imali velike amplitude u igri, pa su posle prvog poluvremena, gde su na svom kontu imali prednost od 49:32, doživeli jedan pad u drugom delu meča, gde su gosti čak prišli na jednocifreni zaostatak, ali je pobeda na kraju ipak ostala u Beogradu.

Posle ove premijerne pobede u Evroligi, Partizan je posle tri kola na 12. mestu sa učinkom od 1:2.

Pred košarkašima Partizan je povoljan raspored, jer će u narednih 16 utakmica, čak 12 odigrati na svom terenu.

Ovo će posle dva poraza na startu sezone na gostujućim terenima biti najbolja šansa da se napravi brejk na strani. A to crno-beli mogu da urade na terenu gde su do 2019. godine bili domaćini u pitanju je dvorana "Aleksandar Nikolić" ili jednostavije hala Pionir. Makabi u ovoj dvorani već drugu sezonu kao domaćin, zbog ratnih dešavanja u Izraelu.  

Euroleague, 4. kolo:

Makabi – Partizan
Hala: Aleksandar Nikolić

Zanimljivo da će ovo biti prvi susret ove dve ekipe u "Pioniru", jer je Makabi prošle sezone jedinu utakmicu koju je odigrao u svojoj dvorani u Tel Avivu upravo protiv Partizana, i na tom meču koji se igrao u sklopu prvog kola bio bolji rezultatom 96:81.

Partizan je znao da im se revanšira u nastavku sezonu, jer su crno-beli bili bolji u Areni sa 88:79. 

U svoj nekadašnjoj kući gde su beležili pregršt pobeda i gde su odigrali nekoliko epskih utakmica, Partizan će odigrati utakmicu četvrtog kola protiv ekipe Makabija, koja ovaj meč dočekuje sa pobedom viška u odnosu na crno-bele. 

"Ponos Izraela" od početka sezone je siguran na svom parketu, gde su prvo bili bolji od ekipe Asvela sa 89:82, da bi u istom danu kada je Partizan savladao ekipu Bajerna, Makabi napravio malo iznenađenje i posle neizvesne završnice pobedio Anadolu Efes. Jedini neuspeh su do sada imali protiv Monaka na gostujućem terenu sa 85:79.

Sofascore

Ekipa Makabija je pretrpela određene promene u igračkom kadru, i to najviše na spoljnim pozicijama. U timu više nema dvojice igrača koji su bili udarne igre ekipe Odeda Kataša. 

Igrajte se sa nama – Euroleague selektor

To se pre svega misli na Lorenca Brauna koji od ove sezone igra u Panatinaikosu, dok je Vejd Boldvin pojačao ekipu Fenerbahčea. 

Ovaj nedostatak je Makabi pokušao da nadomesti angažovanjem Džordana Lojda, ali se on u ekipi zadržao svega dva kola Evrolige, posle kojeg je odlučio da se vrati u Monako. 

Makabi je brzo reagovao i u svoje redove doveo je sjajnog pleja Sajben Lija, koji je već u prvom svojoj utakmici u dresu Makabija pokazao o kakvom se igraču radi. On je Anadolu Efesu ubacio 23 poena, a svoj posednji meč u dresu Manise u meču Lige šampiona protiv FMP postigao 49 poena. 

Sve ove poenterske učinke Li je upisao u dvorani Aleksandar Nikolić koja će biti domaćin ovo duela, pa videćemo da li mu je stvarno talična. 

Makabi je angažovao i Rokasa Jokubaitisa koji zbog problema sa povredom nije se našao na terenu protiv Efesa, dok je njegov nastup na utakmici protiv Partizana pod znakom pitanja. 

Sada veliki teret pada na leđa Tamira Blara i Džona Dibartolomea, koji moraju da povuku ekipu kada sada nema Brauna i Boldvina 

Alfa Kaba je stigao kao pojačanje na mestu centra, ali bivši centar Mege i Budućnosti do sada nema veliku ulogu u timu. Ipak je i dalje prvi izbor Katašu na toj poziciji Hasijel Rivero, koji je ostao u Makabiju. 

Dobar start sezone su imali Džejlen Hord i Levi Rendolf koji su od starta Evrolige prikazali dobre partije na prethodnim mečevima. 

Kada se pogledaju statistički podaci posle ova tri kola Makabi ima prednost u odnosu na crno-bele u vidu broja postignutih poena i kao i po pitanju ukupnog broja skokova. 

Sa druge strane crno-beli su sjajni u šutu za tri od starta sezone, gde su na neverotnih 46,7 po čemu su prvi u Evroligi. 

Makabi je posle tri kola bolja napadačka ekipa sa tačno 87 postignutih poena u proseku, dok je Partizan na cifri od 84,7 poena. Kada se radi o igri u odbrani tu je situacija praktično izjednačena. 

Trener Partizana Željko Obradović istakao je da dobra stvar to što se druga utakmica u duplom kolu Evrolige igra u Beogradu. 

"Evo nas, u dvorani Aleksandar Nikolić. Jedini trening koji smo mogli da napravimo pred ovu utakmicu. Odgledli smo utakmicu koju je Makabi sinoć odigrao protiv Efesa, sjajna utakmica ne veliki broj poena. Ono što je karakteristično za igru Makabija, da imaju visok ritam utakmice, da su za to zaslužni njihovi plej igrači, čak i Li koji se proključio pre nekoliko dana. tu su Blat i Dibartolomeo. To su neke stvari na koje moramo da obratimo pažnju, da im nedozovlio lagan kontra napad i sekundarni konta napad. Imaju dosta šuteva za tri poena posle kojih idu na skok u napadu. Imaju dosta set plej akcija posle tajm-auta. Mislim da nas očekuje veoma zahtevna utakmica", smatra Obradović.

Izvor: B92.sport

I plejmejker Partizana Karlik Džons sa velikim nestrpljenjem očekuje duel protiv ekipe Makabija. 

"Velika pobeda je iza nas... Makabi je dobra ekipa, igraju brzo, igraju ofanzivno i napadački pa će nam cilj biti da ih usporimo. Potrebno je da igramo našu igru, da budemo mi, da radimo ono što radimo sve vreme, da delimo loptu, da pazimo na loptu, igamo odbranu i tako da bude 40 minuta".

Izvor: B92.sport

Dobra stvar po Partizan je ta što su za ovaj meč treneru Obradoviću svi igrači na raspolaganju, dok će odluka o nastupu Dvejna Vašingtona biti doneta na dan utakmice. 

Sigurno da ovaj podatak dodatno podiže šanse Partizana na ovoj utakmic, gde su prema kladionicama blagi favoriti. 

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 20

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu