Nova vest
Košarka 6

16.10.2024.

9:00

B92.sport skener: Ne može bez stresa, ali led je probijen VIDEO

Košarkaši Partizana upisali su prvu pobedu u novoj sezoni Evrolige, jer su na svom parketu pred više od 20 hiljada navijača slavili u duelu protiv ekipe Bajerna iz Minhena.

Srđan Novaković
Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Crno-beli su tako na pravi način iskoristili prednost domaćeg terena koji je ovaj i kao i svaki prethoni put dao vetar u leđa svojim izabranicima. 

Od kada su se skupili, od kada je Željko Obradović okupio ovaj novi tim svi su jedva čekali ovaj trenutak, ovo veče, ovaj spektakl. 

"Grobari" su još jednom pokazali o kakvim se navijačima radi. Još jednom se videlo da Partizan neće oskudevati u svom najvećem zaštitnom znaku od kada se vratio u Evroligu pre tri sezone, a to je publika, to je Arena. 

Kada su videli raspored kao da su svi navijači jedva čekali to treće kolo Evrolige, kada će Partizan prvi put igrati pred domaćom publikom. Jeste da je pred ovaj susret novi tim crno-belih dva puta ima priliku da oseti parket Beogradske arene, ali ovo je bilo nešto sasvim drugačije. 

Tačno 20.111 navijača je prisustvovalo ovom meču, nekoliko sati pred ovaj duel bilo je jasno da će Partizan imati podršku dupke pune Arene, jer karata za ovaj meč nije više bilo. 

Ispred najveće dvorane na Balkanu se u utorak veče tražila karta više za ovaj duel, mnogi navijači koji nisu nabavili ovo značajno parče papira ili koji nemaju sezonske ulaznice pokušavali su da na neki način uđu u Arenu i tako pruže podršku svojim ljubimcima. 

E sad mislim da je ljudima kojima je crno-bela boja na srcu, drago što su tu podršku košarkaši znali da iskoriste. 

Nije ih ova atmosfera uplašila, nije im zakovala ruke i noge, nego ih je pogurala da utakmicu odigraju na najbolji mogući način. 

I tu se pre svega misli na Sterlinga Brauna koji je bio nerešiva enigma za košarkaše Bajerna u prvom delu meča. 

Amerikanac sa brojem 12 u dresu Partizana je i jednom trenutku imao neverovatnih 4/4 za tri, odlično su saigrači u nekoliko napada igrali za njega , a on je znalački znao da iskoristi. 

Brzo se Partizan odlepio i to najviše poenima Brauna kome se pridrižio dojučerašnji prvotimac Bajerna Isak Bonga sa njegovim delekometnim paljbama. 

Jednostavno se vratila ona igra iz prvog poluvremena utakmice protiv Baskonije kada je Partizan dobro funkcionisao u napadu, dok je u odbrani igrao dosta čvrsto, takoreći na granici faula. 

Taj podatak možemo potvrditi i tako što je Partizan posle prvog dela igre primio 32 poena, što je samo četiri više od utakmice koja se igrala u prvom kolu Evrolige. 

Nekako se od starta ove sezone iskristalisala taj dobar protok lopte u napadu. Kada Partizan igra tako teško da neko može da mu parira, tako je bilo i sada, dobar pregled terena, dobar raspored igrača na terenu je omogućavao da pri udvajanju igrača Bajerna lopta se brzo prosledi na drugi kraj terena, gde su bili ili Vanja ili Bonga ili Nilikina. 

Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Gotovo za svaku situaciju na terenu u prvom delu meča košarkaši Partizana su imali rešenje i zato i ne čudi što je posle prvog poluvremena prednost bila na strani domaćeg tima, koji je vodio sa 49:32. 

U nastavku je situacija na terenu bila malo drugačija, i tada su krenula da naviru sećanja iz utakmice sa Baskonije kada je odbrana odjednom zatajila, ali ajde da to pripišemo neuigranošću ekipe. 

Pojedini igrači Bajerna su krenuli na sve ili ništa.

Karsen Edvards je preuzeo utakmicu u svoje ruke, pa je drugi deo krenuo sa dve trojke, njemu se pridružio i Johanes Fojtman, Partizan je stao u napadu i kao sladoled na letnjom vrućini se istopila prednost crno-belih. 

Najviše što su Bavarci prišli bilo je šest razlike. 

Dobra stvar što se košarkaši Partizana u tim trenucima nisu unervozili, već su strpljivom igrom uspeli da vrate. Nekako su u tim kriznim trenucima Bonga i Nilikina preuzeli odgovornost i tako vratili dvocifreni plus na strani tima iz Beograda. 

Pokažite svoje znanje – Euroleague selektor

Nije tu bio kraj igri sa živcima navijača Partizana, jer kada su svi mislili da kada je Partizan odbio ovaj nalet gostiju time je slomio otpor gostiju, ali nije tako bilo. 

Bajern je opet koristio olako izgubljene lopte domaćih kojih je bilo čak 17, što mnogo, ali koji na kraju nisu koštali trijumfa ekipu Željka Obradovića. 

Partizan je na kraju utakmicu dobio sa linije penala, gde je u najviše puta stajao Tajrik Džons, on je pogodio toliko koliko je trebalo da Partizan na kraju odnese pobedu sa ovog meča i obraduje veliku armiju navijača. 

🔴 Brendon Dejvis – Nije ovo bila utakmica bivšeg igrača Barselone. Često je Dejvis ispadao u odbrani zbog mis komunikacija sa saigračima. Sa druge strane to je sve kompenzovao dobrom velikom borbenošću sa obe strane terena. Umeo je u nekoliko navrata da na vreme podeli pas, da dobro iščita odbranu da oseti udvajanje i svojim pravovremenom reakcijom omogući višak svom timu, što govori da je imao četiri asistencije. Nije puno ni šutirao, svega 1/3 za dva, dok za tri nije ni pokušavao. Dozvolio je Edvardsu da pogodi trojku preko njega i tako pokrene seriju Bajerna. 

🟡 Ife Lundberg – Tražio se tokom celog meča, mučio se sa ritmom meča. Počeo je u petorci, i svojom asistencijom je otvorio seriju Brauna, ali nekako nije napad Partizan tako tečan kada je Danac imao loptu u rukama. Moramo pohvaliti agresivnost u odbrani, gde je često znao kada treba da udvoji protivnika i tako oduzme loptu. Nije ovo bilo šutersko veče Ifea, ali je poznato da to njemu ne predstavlja veliki problem, pa se to videlo u finišu meča kada je svojim poenima uz faul prelomio meč i doneo trijumf crno-belima. 

🟢 Karlik Džons – Opet je reprezentativac Južnog Sudana pokazao svoje kvalitete. Ništa specijalno nije Karlik odigrao u napadu, ali je opet okončao prvi deo meča sa deset poena. Pokazao je svoje kvalitete i različiti napadački dijapazon. Mnogo ga je teško čuvati, u nekoliko navrata je uspeo da pogodi i preko viskog Bukera. Sa druge strane je u prvom i drugom delu meča imao nekoliko izgubljenih lopti. 

Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

🟢 Frenk Nilikina – Polako izrasta u lidera na terenu. Nekako kada je lopta kod njega napad Partizana izgleda sigurnije i bolje. Francuz je u crno-beli tim stigao pod oreolom ne baš tako dobrog šutera, ali je Nilikina pokazao da to nije bio slučaj. U kriznim situacijama kada je Bajern prilazio, Frenk je svojim trojkama vraćao Partizan na komfornu distancu. Uz Brauna jedan od igrača utakmice. Koliko se Frenk uklopio u tim govori i podatak da je već naučio neke navijačke pesme, tako da bi ovo mogla biti jedna od sjajnih sezone Nilikine, koje su mu preko potrebne posle poslednje NBA sezone. 

🔴 Balša Koprivica – Nije se najbolje snašao srpski centar na ovom meču, kada je ušao u igru krajem druge četvrtine, zbog problema sa faulovima Tajrika Džonsa, mnogo problema je imao sa centrima Bajerna. Željko Obradović je tražio dva tajm-auta. Svega sedam minuta na terenu za Koprivicu. 

🔴 Mario Nakić – Za razliku od prethodnog meča sa Realom sada je imao dosta manju minutažu i ulogu, nije se pokazao u pravom svetlu, sve što je uradio na utakmici je bilo da je izgubio loptu. Nije uputio nijedan šut na koš. 

🟡 Vanja Marinković – Svega dva poena na konto kapitena Partizana ostavljaju gorak ukus u ustima. Dobro je Vanja otvorio meč, ali nije nastavio u takvom ritmu. Ako je nedostajao napački učinak, Vanja je to sve kompenzovao sa dobrom igrom u odbrani, gde je na vreme stigao da udvaja igrače Bajerna na niskom postu. U drugom delu meča je nekim ishitrenim šutevima pokušao da vrati Partizan na pravi kolosek, ali lopta nije htela u koš. 

🔴 Aleksej Pokuševski – Još jedna loša partija dojučerašnjeg NBA košarkaša. Imao je Aleksej dva pokušaja za tri, ali nijedan nije ušao, u trenucima kada je Bajern postavio zonu, pokušavao je ulazima do to probije, ali je uvek nalazio na više od sebe i tu nije imao pravo rešenje. Deluje da se ne snalazi najbolje kada uđe u reket. Pokuševski nije najbolje iskoristio svoje najjače oružje, a to je igra van reketa i šut van linije 6,75. 

🟢 Sterling Braun – Kao da je Stef Kari ušao u njega tokom prvog poluvremena. Gotovo sve što je šutnuo to je pronašlo put da prođe kroz obruč. Kada je Braun namesti na njegovih levih 45 stepeni u tim situacijama je gotovo nepogrešiv. Prvo poluvreme je okončao sa 14 poena, da bi u drugom pokazao malo slabiju igru, ušao je u problem sa faulovima, pa je morao da igra dosta opreznije, pa je tako utakmicu okončao sa 22 poena, čime je bio najefikasniji u timu Željka Obradovića. Ali ako i u nastavku sezone bude ovako igrao i bio ovako šuterski raspoložen,nema zime za Partizan.  

🟢 Isak Bonga – Specifična utakmica za Bongu, koji je igrao protiv svojih dojučerašnjih saigrača. Dobro je otvorio utakmicu sa dve trojke, ali je dosta energije trošio u napadu. On je kao i Nilikna vratio Partizan u život svojim ulazima i lakim poenima, kada su to crno-belima najviše bili potrebni. Sjajan učinak u šutu za tri poena 3/4, Bonga je opet pokazao da je igrač svetske klase, stamen i jak u odbrani, gde nije ispadao na klouz autu. Šteta što ga Partizan nije imao za finiš meča, jer je utakmicu okončao pre vremena zbog pet faulova, ali i bez njega Partizan je našao put do pobede.

Arijan Lakić – Nije ulazio u igru. 

🟢 Tajrik Džons – Da li je ovo novi Lesor, da li je bolji od njega to sada uopšte nije bitno, ali energiju koju ovaj centar daje svom timu je nemerljiva. Koliko na njega utiče ta podrška sa tribina je neverovatna. Sada je dobro ušao u utakmicu, prvo dobrim reakcijama u odbrani, gde je imao i neke blokade, da bi u napadu nekoliko puta podizao decibele u Areni svojim atraktivnim potezima. U drugom poluvremenu bio je glavni faktor igre Partizana, gde je u pik en rol igri često bio fauliran, a sa linije penala je bio dovoljno puta precizan da Partizan ne oskudeva u tim situacijama. Sve u svemu dobro je što smo ga videli na terenu, jer ga nije bilo na meču protiv Studentskog centra. Biće on velika snaga Partizana ove sezone. 

🟢🟡 Željko Obradović – Probio je led trener Patizana ovom pobedom u Areni, sačuvao domaći teren što je najbitnije. Pred Partizanom je sada povoljan raspored, jer od narednih 17 utakmica, čak 13 će se odigrati pred domaćim navijačima i to je prava šansa da crno-beli značajno poboljšaju svoje stanje na tabeli. Polako Željko skalapa kockice i deluje da to ide u dobrom smeru, samo je sada najbitnije da se to pokaže i na tabeli. 

Srđan Stevanović/Starsport

Piše se pobeda

Najbitnije da je Partizan upisao prvu pobedu u novoj sezoni Evrolige.

Uprkos amplitudama u igri, crno-beli su zadržali mirnoću i u presudnim trenucima su uspeli da budu dovoljno koncentrisani i na kraju slave protiv time od koga su objekitvno i kvalitetniji. 

Sada treba nastaviti u ovakvom ritmu, naredni okršaj je već iza ćoška, kada će Partizan "gostovati" Makabiju u Pioniru, to će biti dobra prilika da se dođe do nove pobede i da se već anuliraju ova dva poraza sa starta sezone.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu