Nova vest
Košarka 56

16.10.2024.

8:30

B92.sport skener: Ova Zvezda može i da leti VIDEO

Košarkaši Crvene zvezde razbili su Fener. Ne pobedili, nego razbili – a to uraditi bilo gde, kamoli u Istanbulu, za mnoge deluje nemoguće.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Profimedia

I kako objasniti nekome da ekipa koja je odigrala ovakvu utakmicu ima skor od 2-2 u ABA ligi, odnosno da je izgubila od Dubaija i Splita?

To je, manje-više, ovogodišnja Zvezda – ekipa koja može da ispadne dosta limitirana, ali istovremeno ima plafon vredan divljenja. I taj plafon je pokazala sinoć, u trećem kolu Evrolige.

Ne samo da su crveno-beli trijumfovali, nego su veoma potentni Fenerbahče sveli na samo 57 ubačenih poena i čak 18 izgubljenih lopti.

"Mislim da se kod nas sve svodi na odbranu. Imamo igrače koji mogu da daju poene, tako da je sve na tome kako igramo odbranu", sumirao je kratko, ali precizno Džoel Bolomboj ovaj meč.

I tako je i bilo. Imala je Zvezda Miler-Mekintajera da ubrza i razigrava, Nedovića da "rešeta", ali i ostale igrače kao što je npr. Majk Daum da "ekspoldiraju" iz drugog plana.

A imala je i Bolomboja, koji je pokazao ne samo da je odličan igrač, već da je klasa. Prva klasa.

* Zvezda uništila Fenerbahče za 3/3; Sferopulos: "Odbrana je bila ključ"

Bolomboj nosi Zvezdu

🟢 Džoel Bolomboj – najbolji igrač Zvezde protiv Fenera, ali i generalno cele sezone. Čovek koji tokom većine svih utakmica drži ceo reket pod svojim, to je uradio i sinoć, sa najboljom partijom dosad od 18 poena i 11 skokova. I ne samo to – pogodio je i dve trojke! Ma, Bolomboj je radio bukvalno sve. I ako bude zadržao ovu formu do kraja sezone, ne gine mu barem kandidatura za neki od najboljih timova Evrolige.

🟢 Kodi Miler-Mekintajer – posle meča protiv Baskonije pitali smo Kodija kada ćemo videti onog Kodija iz prošle sezone. Rekao je da je za sve samo potrebno vreme, odnosno strpljenje. "Onog" Kodija još nema, ali je Kodi sve bolji i bolji iz utakmice u utakmicu. Protiv Fenera – 8 poena, 8 asistencija i 0 izgubljenih lopti. Zvezda je najbolje danas izgledala kada je lopta bila u njegovim rukama i kada se on pitao za to kako će izgledati napadi. Definitivno ključ za uspeh u većini utakmica.

🟢 Nikola Kalinić – Zvezdin "lepak". Ponovo je bio svugde gde treba i radio sve što treba. Dve ukradene lopte, iznudio čak pet faulova, te pravio razliku čak iako se videlo da se Fener posebno spremio za njega. Još da ga je hteo šut večeras bila bi ovo prvoklasna partija, ali svakako dobija najviše ocene.

🟢 Majk Daum – ako crveno-beli budu imali ovakvog Dauma tokom cele sezone, biće to jedna izuzetna sezona! Odlična stvar kod Dauma je što i kada ne dobija lopte i ne poentira, on radi onaj prljavi posao kakav možemo videti od Rokasa Gedraitisa. Pokazao je Amerikanac da može da ubaci 14 poena i kada ga ne ide šut za tri poena (1/5), da odigra dobru odbranu, pomogne kad treba... Sve u svemu – odlično!

🟢 Nemanja Nedović – svi dobro znaju šta jedna ekipa može da dobije od Nedovića. Ili će ući u zonu i "zapaliti" se, ili će biti potpuno "leden". Večeras – fenomenalan. I utisak je, ove sezone dosta smireniji i trezveniji nego ranije. Ovakav Nedović uvek treba Zvezdi, jer on može da slomi bukvalno bilo koju ekipu u Evropi.

🟡 Ajzea Kenan – moraće Sferopulos cele sezone ozbiljno da dozira Kenana, jer sada već uveliko pokazuje da ume da pretera kad ne treba. Istina, dosta njegovih šuteva je bilo iz moranja, ali je uglavnom bilo nerezonski. Amerikanac će doduše uvek imati sigurne minute zbog odlične odbrane koju igra.

🟡 Luka Mitrović – protiv Fenera smo videli i dobre i loše stvari od Mitrovića, pa samim tim samo devet minuta na parketu. Doduše, i zbog toga što je Bolomboj dominirao. Jeste Mitrović dobro pročitao neke akcije Fenera, dobro se kretao u napadu, ali je imao i tri izgubljene lopte - najviše u celom timu.

🟡 Rokas Gedraitis – Litvanac je za destak minuta na terenu imao po skok, asistenciju, ukradenu i blokadu. Nije šutnuo na koš. Utisak je da mu se uloga malo izgubila ove sezone, verovatno najviše zbog dolaska Dauma. Ipak, Gedraitis je tip igrača koji neće nauditi svom timu, već će, pa čak i kad nijednom ne šutne, uglavnom raditi samo dobre stvari po svoj tim.

🔴 Jago dos Santos – jednostavno nije jasno šta je zamisao sa Jagom u igri Zvezde. Za razliku od prethodnih mečeva, samo šest minuta na parketu protiv Fenera. Svakako dobra odluka trenera, jer za tih šest minuta, ponavljamo, nije bilo jasno ni šta Zvezda hoće od Jaga, ni šta Jago hoće od saigrača.

🟢 Miloš Teodosić – Presedeo celo prvo poluvreme, pa odigrao sedam minuta u drugom. Uprkos ograničenoj minutaži dao veliki doprinos pobedi. Doneo je sigurnost i lucidnost kad je Fenerbačhe bio u naletu, a Zvezda u krizi.

❓ Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac – nova utakmica sa praktično nepostojećom minutažom za ovaj dvojac. U prva tri meča Evrolige jasan utisak je da oni jednostavno nisu spremni da odgovore ni na izazove trenera Sferopulosa, ni na izazove evroligaških rivala. Ali, sezona je duga, tako da ostaje da se sačeka kako bi se doneo neki egzaktniji zaključak.

🟢 Janis Sferopulos – a za trenera, najviše ocene večeras. Odlične petorke, odlične rotacije, odlično sve! Miler-Mekintajer je više "šerifovao" napadima Zvezde, pronašao je ulogu za Dauma, zaustavljao loše nalete svojih igrača kada je to bilo najpotrebnije. A, što se odbrane tiče, sada, baš kao i protiv Baskonije pre nedelju dana – čista desetka. Pogotovo na veoma potentnim bekovima koje imaju obe ekipe.

Ovaj tim može mnogo

Zvezda je u ovoj utakmici pokazala koliko može – i ofanzivno, ali pre svega defanzivno.

Crveno-beli primaju 68 poena u proseku u prve tri utakmice Evrolige, a utisak je da kada zategnu defanzivu mogu svaku ekipu da svedu na barem ispod 80 poena, što u današnjoj košarci nije lako.

U nekim prethodnim skenerima pisali smo da je ovoj ekipi Zvezde potrebno vreme i da je sve ovo proces.

To je istakao i trener Sferopulos u nekoliko navrata – najviše zbog toga što neki od ključnih igrača ekipe prvi put igraju zajedno.

Ono što posebno raduje navijače crveno-belih je to što je jasno da ova ekipa može i bolje od ovoga, ali jedna stvar ostaje jasna – apsolutno je potreban još jedan "visoki" igrač, idealno neko ko pokriva pozicije četiri i pet, jer je utisak da na duže staze neće sve uvek ovako blistati.

Sada sledi novi veliki izazov – Barselona u "Areni" u petak. Ako pre svega odbrana bude na ovom nivou, vrlo je moguće da će šampion Srbije i regiona biti na 4/0. Ali, da se ne zalećemo...

Podeli:

Komentari 56

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu