Nova vest
Košarka 21

15.10.2024.

9:48

Konačno: Crno-bela Arena čeka Bajern – Partizan ovog puta ne sme da se muči VIDEO

Košarkaši Partizana od 20 sati i 45 minuta dočekuju ekipu Bajerna iz Minhena u trećem kolu Evrolige, a ovo je sve što treba da znate pred ovaj susret.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Nakon poraza od Real Madrida sa 93:86 u drugom kolu Evrolige, Partizan je pred izazovom – treba da preokrene svoj negativan skor od 0-2 u elitnom takmičenju.

Iako rezultat ne ide u prilog crno-belima, ekipa Željka Obradovića pokazala je solidne momente na terenu, što daje nadu da prva pobeda nije daleko.

Proverite svoje znanje – Euroleague Selektor

U Madridu su najefikasniji bili Karlik Džons sa 15 poena, dok su Sterling Braun i Vanja Marinković dodali po 12 poena.

Ipak, i pored sjajnog šuterskog otvaranja, gde su u prvoj četvrtini pogodili šest trojki, Partizan nije uspeo da izdrži do kraja.

Real Madrid je ključnu prednost stekao početkom četvrte četvrtine, serijom od 15:0 koja je slomila otpor gostiju.
 

Jedan od "muka" sa kojom se Partizan trenutno suočava je forma Karlika Džonsa. Doveden kao lider tima, još uvek nije uspeo da u potpunosti preuzme tu ulogu.

Iako je postigao 15 poena protiv Real Madrida, većinu je ubacio u trenucima kada je utakmica već bila rešena. Od njega se očekuje mnogo više, posebno kada su u pitanju momenti koji "lome" meč.
 

ABA/Dragana Stjepanović

S druge strane, Partizan ima razlog za optimizam. Tim je trenutno najbolji u Evroligi po procentima šuta za tri poena i po broju ubačenih trojki, što je značajan faktor na ofanzivnom planu.

Međutim, kako bi ostvarili prvu pobedu, neophodno je da unaprede igru u odbrani. Ekipa još uvek nije prikazala sav svoj defanzivni potencijal, što će biti ključno u narednim utakmicama.

U sledećem duelu, crno-beli moraju da odigraju defanzivno izvanredno, naročito jer se suočavaju sa Bajernom, ekipom koja je, poput Partizana, u vrhu po broju postignutih trojki.

Utakmica protiv jednog od najboljih šuterskih timova Evrolige predstavlja idealan trenutak da se pokaže poboljšanje u odbrani i zabeleži prvu pobedu u sezoni.

Izvor: KK Partizan


 

S druge strane, nakon teškog poraza od Panatinaikosa sa 94:79 u Atini, ekipa Bajerna suočava se sa još jednim izazovnim gostovanjem.

Grci su potvrdili svoj kvalitet, Bajern nije uspeo da održi nivo igre iz prvog kola Evrolige, kada su iznenadili i pobedili Real Madrid.

Najefikasniji u Atini bili su Devin Buker sa 15 poena i Karsen Edvards sa 14, ali to nije bilo dovoljno da se izbegne poraz na jednom od najtežih gostovanja u Evropi.
 

Bajern je u ovu sezonu Evrolige ušao sa određenom dozom skepticizma, pre svega zbog nedostatka istinskih superzvezda u timu i nešto slabijih nastupa u domaćem šampionatu.

Ipak, pobeda nad Real Madridom u prvom kolu pokazala je da tim Gordona Herberta može da igra na visokom nivou.

Protiv Panatinaikosa se, međutim, osetio nedostatak kvalitetnog centra, posebno nakon odlaska Serža Ibake.

U tom segmentu igre Bajern je bio nadigran, a Matijas Lesor iz Panatinaikosa je dominirao u reketu sa 22 poena, što je istaklo slabost nemačkog tima.
 

Profimedia

Trener Bajerna Gordon Herbert, bivši selektor Nemačke, pokušao je da proširi rotaciju i pruži šansu mladom Jamu Madaru, ali taj potez nije doneo željene rezultate.

Ipak, pozitivno je to što se Bajern nije predavao do kraja. Uspeli su da se vrate u igru tokom četvrte četvrtine, smanjivši dvocifreni zaostatak, ali je Panatinaikos imao bolja rešenja u ključnim momentima.

Bajern sada traži priliku da se vrati na pobednički put protiv Partizana, ali zadatak neće biti lak.

Crno-beli poseduju izuzetno kvalitetnu unutrašnju liniju, predvođenu Tajrikom Džonsom i Brendonom Dejvisom, koji su već mučili centre Real Madrida.

Za Bajern, ključ će biti uspostavljanje skakačke dominacije i sprečavanje razigrane igre pod košem Partizana.

Iako su potcenjeni na početku sezone, Bajern je pokazao da može da bude bolji nego što se očekivalo, a trener Herbert će nastaviti da prenosi svoju uspešnu filozofiju iz reprezentacije na klupsku scenu.

Okršaj sa Partizanom biće pravi test za nemački tim, koji mora da pokaže više stabilnosti i prilagodljivosti ukoliko želi da ostane konkurentan u Evroligi.

Sofascore

Međusobni susreti i ko ne igra?

Partizan i Bajern su se dosad sastajali šest puta i izjednačeni su. U međusobnim duelima je 3-3.

Ali, prošle sezone Bavarci su slavili u oba susreta, prvo u Minhenu 94:85, a potom i u Areni 79:78.

Što se tiče rostera, Ajzea Majk neće biti na raspolaganju Željku Obradoviću, dok su na drugoj strani pod znakom pitanja Nils Gifi, Kevin Jebo i Elias Haris.

Šta kažu iz Partizana?

Obradović je na otvorenom treningu za medije pred meč sa Bajernom govorio o predstojećem protivniku.

"Igramo protiv tima koji je prvu promenu i najbitniju imao na klupi, radi se o čoveku koji je bio svetski prvak sa reprezentacijom Nemačke. Vidi se njegov rukopis u igri tog tima. Svaki tajm-aut i prekršaj koriste da se promeni odbrana. Bilo da se radi o zonskim presinzima ili zonskoj odbrani. Takodje i posle tajm-auta imaju specijalne situacije i napade, gde imaju dosta toga postavljeno za svoje šutere. Imaju sposobne igrače da šutiraju za tri poena, što smo videli posle Real Madrida. Očekuje nas veoma zahtevna utakmica što se tiče taktike i skoncentrisanosti za sve promene koje su sposobni da urade", jasan je Obradović.
 

Izvor: B92.sport

Očekivanja su izneli i Mario Nakić i Frenk Nilikina.

Nilikina smatra da Partizan očekuje težak susret, ali je uveren u pobedu.

"Velika utakmica za nas, konačno smo ovde, kod kuće. Dolazimo posle dva poraza, ali ništa drugo ne očekujemo osim pobede i teške utakmice, kao i protivnika koji je došao do pobedi. Pripremićemo se i nadam da ćemo slaviti", rekao je francuski košakaš.
 

Izvor: B92.sport

Nakić takođe nije krio uzbuđenje što će istrčati pred 20.000 navijača.

"Pre svega, jedva čekamo sutra da izađemo pred našim navijačima. Nadamo se da će biti puna Arena, da ćemo osetiti tu njihovu energiju, atmosferu i stvarno nas to raduje i maksimalno smo motivisani zbog toga. Prva utakmica kod kuće u Evroligi, Bajern je dobio Real, neće biti lako. Mi smo gladni te prve pobede i stvarno se nadamo da ćemo izaći i ispoštovati sve što smo radili na treningu i idemo na pobedu", zaključio je Nakić.
 

Izvor: B92.sport

Šta kažu iz Bajerna?

Herbert je uoči meča pohvalio trenera Partizana, kao i navijače crno-belih.

"Imaju potpuno novi tim, ali i dalje jednog od najboljih trenera svih vremena na svetu. On je legenda, proučavao sam ga i pokušavao da učim od njega. Biće odlična atmosfera kakvu sam video samo na televiziji. To će mi biti prva utakmica tamo, radujem se tome. To je dobra šansa za naš tim da se dokaže ovde posle velike pobede u Bonu", rekao je Herbert, prenosi klupski sajt.

U Beograd su se zbog meča vratili i Jam Madar i Vladimir Lučić, nekadašnji igrači Partizana.
 

"Uzbudljivo je vratiti se, veoma je lepo. Napravili su neke velike promene i imaju veoma dobar tim ove godine. Mislim da će nam biti jako teško sutra. Prva utakmica za njih (kod kuće). Znam taj osećaj, biće sigurno sjajna atmosfera", rekao je Madar.

Izvor: B92 sport


Svestan je i Lučić izazova.

"Očekujemo tešku utakmicu, s obzirom da je prva utakmica kući za Partizan. Znamo koliko su faktor navijači i koliko mogu da nose ekipu. Gledajući ovako sa strane igrajući sa nekima i protiv nekih iz ovogodišnje ekipe, da će publika biti pomoć neće izazvati neku vrstu paralize, već će izazvati pomoć. Sa te strane nas očekuje vrlo težak meč", smatra bivši kapiten Partizana.
 

Izvor: B92 sport

 

Ko sudi, gde gledati i šta kažu kladionice?

Pravdu u Beogradu deliće dvojica Italijana, a uz njih i kolega iz Češke. 

Glavni sudija je Karmelo Paterniko iz Italije koji važi za jednog od najiskusnijih u eliti, a pomoć će imati u Robertu Viklickom (jedan od najmlađih u eliti) i Gvidom Đovanetijem.

Bukmejkeri su jasnu prednost dali domaćina. Trijumf Partizana se kotira na 1.35, dok je kvota na pobedu gostiju 3.70. 

Televizijski prenos meča je obezbeđen na kanalu Sport klub 1, dok vas tekstualni otk utakmice i svi detalji susreta u "Beogradskoj areni" čekaju na B92.sportu.
 

Standings provided by Sofascore

Kako su izgledali prošlosezonski susreti?

Bajern – Partizan 94:85

Partizan – Bajern 79:78

Podeli:

Komentari 21

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu