Nova vest
Košarka 8

15.10.2024.

10:00

Zvezda u Istanbulu juri 3/3 – savršen trenutak za rušenje Fenera

Košarkaši Crvene zvezde du zabeležili odličan start u Evroligi ove sezone i jedna je od neporaženih ekipa od ukupno četiri, a među kojima je i Fenerbahče, naredni rival crveno-belih.

Aleksandar Stajkovac
Srđan Stevanović/Starsport

Delegacija sa Malog Kalemegdana je otputovala u Istanbul, gde ih očekuje duel sa Fenerom, u okviru trećeg kola Evrolige. Utakmica u “Ulker areni” je zakazana za 19 časova i 45 minuta.

Izabranici Janisa Sferopulosa su savladali Pariz u prvom kolu elitnog takmičenja u Francuskoj posle dramatične završnice na krilima Nemanje Nedovića i Nikole Kalinića sa 80:77. Potom su u drugoj rundi zaustavili Markusa Hauarda i Baskoniju (78:71) za perfektan start sezone u eliti.

U te dve utakmice smo mogli da primetimo Zvezdin šuterski potencijal, kao i odličnu odbranu protiv španske ekipe, gde je svaki igrač imao određenu ulogu u timskoj pobedi.

Proverite svoje znanje – Euroleague Selektor

Sada crveno-bele očekuje nešto teži izazov i jači protivnik, koji je prema mišljenju stručnjaka veći favorit za pobedu.

Fenerbahče je takođe perfektno startovao sezonu, savladan je Olimpiakos u prvom kolu (82:71), a potom je tim Šarunasa Jasikevičusa bio bolji i od Efesa u istanbulskom derbiju (83:78).

Srđan Stevanović/Starsport

Duel je zanimljiv po tome pošto ćemo po prvi put videti okršaj Bobana Marjanovića sa crveno-belima od njegovog odlaska iz Zvezde, za koje je nastupao u periodu od 2013. do 2015. godine, a tokom igranja u NBA ligi, često bio gost u "Beogradskoj areni" na mečevima svog bivšeg kluba.

Zvezdin "ključ" uspeha u prva dva meča su bila preciznost sa iza linije 6,75. Crveno-bele trenutno po proseku poena predvodi Ajzea Kenan sa 16,5 po utakmici uz 50% uspešnosti šuta za tri poena, kao i Nemanja Nedović sa 15 u proseku sa 66,7% uspešnosti šuta za tri. Ne treba zaboraviti i Kodija Milera-Mekintajera, koji na statu sezone ima sedam asistencija u proseku.

Ipak, sa druge strane, veliku pretnju za crveno-bele predstavlja dominantan trio Fenera – Bonzi Kolson, Vejd Boldvin i Najdžel Hejs-Dejvis, koji su vodili ekipu iz Istanbula u prethodna dva meča.

Međusobni dueli

Crvena zvezda i Fenerbahče su se sastali ukupno 18 puta u Evroligi, od čega je turski tim zabeležio 12, dok su crveno-beli ukupno šest pobeda.

Zanimljivo, prethodne sezone je Zvezda u oba navrata bila bolja od ekipe iz Istanbula. U prvom duelu na domaćem terenu, crveno-beli su slavili 87:56, a potom su bili bolji i gostima (85:76). Ukoliko bi izabranici Janisa Sferopulosa uspeli da upišu pobedu, bila bi im tek druga na strani protiv Fenera.

Ekipa Šarunasa Jasikevičusa ima čak osam pobeda na domaćem terenu, dok je skor u Beogradu 5-4 u korist crveno-belih.

Zvezda bi pobedom nastavila niz od tri uzastopne pobede nad Fenerbahčeom, a samim tim zaokružila perfektan start sezone takođe na 3/3.

Vraća se Teodosić, Fener u problemu

Zvezda je gotovo u kompletnom sastavu, posle suspenzije se vratio Miloš Teodosić, što je posebno obradovalo Janisa Sferopulosa. 

"Miloš je uvek važan za tim jer ima kvalitet i može da donese ekstra stvari timu. Biće u rotaciji i želimo da pomogne ostalima svojim iskustvom i da bude još bolji", naglasio je Janis na konferenciji za medije.

Ipak, ono što može da brine trenera crveno-belih jeste povreda mišića Nemanje Nedovića, koji je propustio utakmicu sa Igokeom, kako bi se oporavio za nastavak Evrolige. Za sada nema potvrde da li će srpski košarkaš biti spreman za sutranšnji duel.

Sferopulos je najavio da će odluka pasti pred sam meč.

"Nedović će pokušati da trenira danas. Ne znamo kako će se osećati. Odlučićemo sutra pre utakmice da li je spreman 100% ili nije. On je malo povređen, ali ne želimo da rizikujemo.Videćemo kako je u poslednjem trenutku".

Sofascore

Što se ostalih igrača tiče svi su spremni, a videćemo koga od njih 16 će Grk uvrstiti u tim za duel sa Fenerbahčeom.

Kada je u pitanju Fenerbahče, Šarunas Jasikevičus ima veliki problem na bekovskim pozicijama. Pošto je Skoti Vilbekin gotovo završio sezonu zbog povrede, a meč će propustiti i Marko Gudurić. ( Devon Hol, Vejd Boldvin, Melih Mahmutoglu i Arturs Žagars su tu od bekova/plejmejkera).

Pored njih dvojice, ostaje upitno da li će za meč konkurisati Tarik Biberović, koji je dobio suspenziju od jednog meča zbog tuče sa Elajdžom Brajantom u istanbulskom derbiju.

Kako je preneo "Eurohoops", Fener je uložio žalbu na odluku, pa bi Biberović mogao da se nađe u sastavu.

Ipak, Fenerbahče bi mogao da traži prednost pod košem, pošto ima dominantne centre poput Bobana Marjanovića i Kema Birča, dok je tu i Sertač Šanli.

Svakako najveća opasnost po Zvezdu dolazi sa krilnih pozicija, gde su iskusni Nikolo Meli, Dešon Pjer, Najdžel Hejs-Dejvis i Bonzi Kolson.

Reči trenera

Peđa Milosavljević/Starsport

Janis Sferopulos:

"Igramo protiv Fenerbahčea u Istanbulu. Imaju pun "roster", možda po neku povredu, ali imaju mnogo dobrih igrača i iskustva iz Evrolige. Znamo šta treba da radimo. Moramo biti koncentrisani na naš plan. Imaju publiku koja je glasna, i moramo da se držimo plana i budemo fokusirani da radimo ono što treba".

Šarunas Jasikevičus:

"Suočićemo se sa protivnikom koji je veoma dobro započeo sezonu. Kao i mi, naš protivnik je započeo sezonu u Evroligi sa dve pobede. Crvena zvezda je tim sa velikim ambicijama ove godine, sa mnogo iskusnih igrača koji odlično razumeju igru. Prošle godine su nas pobedili na našem terenu. To je veoma fizička, dobro vođena i organizovana ekipa, tako da nas očekuje težak meč".

Ko sudi meč?

Glavni arbitar na meču između Fenerbahčea i Crvene zvezde biće poljski sudija Pjotr Pastusiak. Njemu će pomagati Karlos Kortes iz Španije i Tomas Bisuel francuski arbitar.

Podsetimo, utakmica je na programu od 19 časova i 45 minuta u Istanbulu.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu