Nova vest
Košarka 20

11.10.2024.

8:14

B92.sport skener: Iste greške, ali ima nade za Partizan

Košarkaši Partizana poraženi su od Reala u Madridu rezultatom 93:86 u drugom kolu Evrolige.

Stefan Nikolić
Photo by Vatroslav Hladny/Starsport.rs

Partizan je igrao dobru utakmicu u Madridu, kada se sve sabere i oduzme, ali je i pored toga mogao da uradi mnogo više i prilike za tako nešto nije iskoristio.

Crno-beli posle "španske turnere" idu u Beograd sa dva poraza i novu sezonu Evrolige počinju skorom 0-2, ali daleko je to od neke tragedije iako sam i dalje mišljenja da je Partizan onaj prvi meč protiv Baskonije morao da pobedi.

Zato je košarka surovi, superiorni sport. Nema remija, ili si pobednik ili si gubitnik.

Željko Obradović je odlučio da utakmicu počne petorkom Ife Lundberg, Mario Nakić, Sterling Braun, Isak Bonga i Brendon Dejvis i jasno je da je išao na "size" i da visokom i fizički snažnom petorkom odgovori na Andresa Felisa, Marija Hezonju, Džanana Musu, Elija Endiajea i Valtera Edija Tavaresa.

Znali su crno-beli šta ih čeka u Vizink centru, znali su i koliko je Real ranjiv na spoljnim pozicijama i da je jako loše branio šut za tri poena i odmah je iz "grenade" (uručenje pa blok) pogodio trojku Mario Nakić, dete Real Madrida.

Partizan je sjajno počeo meč i pogodio šest trojki u prvoj četvrtini, pošto su posle Nakića pogađali Dejvis (sa topa), pa Marinković (asistencija Nilikine i ekstra pas), pa onda Nilikina, Bonga i Sterling Braun.

U drugoj četvrtini su igrači Partizana pogodili još dve trojke i Real je nekako primetio te stvari i uspeo da uspori šut beogradskog tima, ali su i u drugom poluvremenu dobro šutirali i pogodili pet trojki.

Photo by Vatroslav Hladny/Starsport.rs

Ukupno 13 trojki iz 28 pokušaja, što je 46%, dok je za dva poena Partizan šutirao 16/31 odnosno 52% i 15/20 sa linije za slobodna bacanja, što je 75%.

Uhvatili su 25 skokova, od čega je 6 bilo ofanzivnih i imali 21 asistenciju uz 11 izgubljenih lopti, 7 ukradenih, 2 blokade i 21 ličnu grešku.

E sada dolazimo do problema. Real Madrid je uhvatio 34 skoka, od čega čak 10 ofanzivnih i pokazali koliko problema Partizan ima u reketu i u građenju skoka, a iako su imali 19 asistencija i čak 14 izgubljenih lopti, iskoristili su svaku grešku Partizana i uz šut za dva od 66% odneli trijumf u Vizink centru.

Ključna je bila serija 15:0 koja je slomila Partizan u četvrtoj četvrtini, a u tom nekom sličnom periodu su izabranici Željka Obradovića pali i u prvom kolu protiv Baskonije.

Maksimalna prednost Reala je iznosila 17 poena, a bili su u vođstvu oko 30 minuta tj Partizan je vodio samo u prvoj četvrtini koja je završena 24:24, a lako je mogao Partizan da ima i vođstvo od dva poseda, ali šanse za to nije koristio.
 

Kapiten kapitenski


🟢Vanja Marinković – Najbolji igrač Partizana u Madridu. Sjajno je prihvatio svoju ulogu i bio veoma učinkovit. Protok nije stajao kada bi lopta dolazila do njega, o čemu dovoljno govori i podatak o 4 asistencije Partizanovog kapitena. Marinković je meč završio sa 12 poena, ali dobro raspoređenih uz samo jedan promašaj iz igre, 4/5 uz tri pogođene trojke. Najveći minus su 4 izgubljene lopte, ali i ona nesportska greška koju je napravio, pritom brine što se povredio na kraju kada se okliznuo na parketu. Sve u svemu, Vanja je bio jako dobar.

🟢 Isak Bonga – Posle Marinkovića bih rekao da je najbolje odigrao nemački reprezentativac. Kada sa 6 poena imate indeks 12, znači da ste mnoge stvari radili veoma dobro. Bonga je iz "spot up" situacija tražio svoje šanse i pogodio dve trojke, a promašio četiri. Bilo je par pametnih poteza kada je olakšavao organizaciju napada, ali 6 njegovih asistencija uz po 1 ukradenu i blokadu govori da se uklapa u ovaj sistem i da će tu za njega sigurno biti mesta. Defanzivno je "zver" i rekao bih nosilac Partizana, koriguje poput lajnbekera u NFL i može da pokrije mnogo toga što je i večeras radio.

🟢🟡 Tajrik Džons – Nije se naigrao protiv Tavaresa, ali to i ne može baš da mu se zameri jer je fizički dosta inferiorniji. Ipak, treba pohvaliti ono zakucavanje kada ga je "stavio na poster". Džonsovo prisustvo na skoku je bilo od velikog značaja za Partizan, ali i on ima neke sitne greške u igri koje će ispravljati kako vreme bude prolazilo. Tajrik je jako važan za Partizan, sjajno postavlja blokove, kreće se, a imao je i 2 asistencije uz 11 poena i indeks korisnosti 16. Slobodna bacanja su, reklo bi se, najveći nedostatak kao i odbrana na niskom postu zbog fizičkih karakteristika, s tim što u preuzimanjima i slično radi veoma dobar posao.

🟢🟡 Mario Nakić – Igrao je u startnoj postavi i pokazao Željku Obradoviću da može da računa na njega u ovoj sezoni i utakmicama koje dolaze. Nije imao mnogo minuta, igrao je tek 11 minuta i pogodio prvu trojku na utakmici odmah iz uručenja, a kasnije sa iste pozicije promašio i pogodio još dva slobodna bacanja. Teško da je moglo više da se zahteva od Nakića, pogotovo u odbrani, koju je odigrao na prihvatljivom nivou.

🟡 Frenk Nilikina – "Francuski princ" se i dalje navikava na novi tim, novi sistem, ali i novu ulogu u svom timu. Ono što je zabrinulo u meču sa Realom su dve lične greške koje je napravio u reketu, potpuno nemarno i bespotrebno. Suvišno je pričati o njegovim defanzivnim kvalitetima, zna se koliko je dobar u odbrani, a pozitivno je i što ne pokušava da bude kreator i da radi stvari koje ne ume, već poentira iz mesta i iz izgrađenih pozicija. Imao je 11 poena uz indeks korisnosti 5.

🟡 Brendon Dejvis – Ne baš sjajna partija Dejvisa u Madridu. Prošle godine je imao 22 poena, odnosno 18 protiv Reala, a sada je postigao svega 8 uz 3/7 iz igre. Daleko od toga da je Dejvis odigrao loše, čak je ekipa delovala bolje sa njim na parketu nego sa Džonsom kada pričamo o napadu, dok je u odbrani Dejvis slaba tačka Partizana i često ga je Bonga pokrivao sa strane pomoći. Najveća mana Brendona Dejvisa je skok, ali i odbrana jer posebno targetiran u pikenrol igri jer mu je odbrana pikenrola generalno slaba tačka i Real je to znao kako da kazni pa je Kampaco ostavljao pas u međuprostoru koji bi Dejvis ostavio iza sebe. Na iskakanjima je Dejvis dobro reagovao, a i na momente je delovalo kao da pokušava da igra krilnog centra i više tražio šansu spolja.

🟡 🔴 Karlik Džons – Samo dva poena za tri četvrtine. U "garbage time" je uspeo da popravi statistiku i da dođe do 15 poena pa je bio najefikasniji, ali treba biti iskren i reći da kada je bilo bitno, njegova produkcija nije bila tako dobra. Selekcija šuteva je i dalje najveći problem za Karlika Džonsa, a pogotovo šutevi sa polu distance kada je na terenu bilo dosta boljih rešenja. Odbrana Karlika Džonsa je jako loša i rekao bih problem koji neće biti tako lako rešiti kao pomenutu selekciju koja će se ispraviti kako sezona bude odmicala, ali to su već stvari koje će trener uklapati.

🟡 Aleksej Pokuševski Premalo vremena za bilo kakvu ocenu.

🔴Ife Lundberg – Loša utakmica danskog košarkaša. Selekcija šuta, kao i Karliku, bila je najveća zamerka za Lundberga pogotovo onih par prodatih poseda kada je i dobio rampu od Serža Ibake. Deluje da Ife i dalje traži svoju ulogu, na momente deluje nesnađeno, a kada tako odigra to oseti i čitava ekipa i takav je slučaj bio u Madridu.

🔴Sterling Braun – Reklo bi se najlošiji košarkaš Partizana i to ne samo na ovoj utakmici u Madridu nego i po svemu prikazanom otkako je stigao u beogradski klub. Gubio je lopte, pravio loše faulove i često bio krivac za primljene koševe. Braun je u tranziciji pokazao da nije baš otvoren za asistencije i to je skupo koštalo Partizan i u Madridu i u Baskiji u prvom kolu. Igrač koji najviše toga mora da popravi u tekućoj sezoni kako bi stvari krenule na bolje. Pozitivne stvari vezane za Sterlinga Brauna uglavnom se tiču odbrane jer je znao dobro da čuva čak i krilne centre, a i najbolje deluje na parketu kada igra od lopte, s tim što mnogo voli da igra sa loptom u rukama, a odluke koje je donosio nisu bile najbolje.

🟢🟡 Željko Obradović – Dobra postavka utakmice, dobra priprema i pažnja usmerena ka stvarima gde bi Partizan i imao šansu da ugrozi Real. Kao što je i rečeno na početku teksta, znalo se da Madriđani slabije brane šut spolja i upravo je tu Obradović tražio od svojih igrača da napadnu Real od starta što je donelo prednost. Dobre minute je isekao Sterling Braun svojim lošim odlukama i odmah je poslat na klupu uz lekcije šta treba ispraviti. Skratio je Obradović rotaciju i ovoga puta, bilo je par eksperimenata što se tiče postavki igre jer je i dalje ovo početak sezone pa se traže uloge za nove igrače u timu, a i poznato je da njegove ekipe kasno pale u sezonama i da im treba malo vremena da se uhvati ritam. Kombinovanje centara na parketu nije donelo previše dobrih stvari crno-belima, ali u ovakvoj situaciji je nešto moralo da se proba i to je bio trenerov izbor. Generalno gledano, Partizan se muči u šutu za dva i interesantno je da je u šutu za tri jedna od boljih ekipa Evrolige u prva dva kola, a sve to jer se premalo napada obruč iako se igra u brzom ritmu i TS% je nakon te dve utakmice bio najbolji u ligi, ali je NET rejting (razlika između ofanzivnog i defanzivnog) bio -8,2 i čim se pronađe adekvatna petorka, te će se stvari takođe poklopiti.

EPA-EFE/Kiko Huesca

Partizan ima čemu da se nada

Bilo je dosta pozitivnih stvari koje su mogle da se izvuku i treba biti realan pa reći da bi ova utakmica bila potpuno drugačija da nije bilo Fakunda Kampaca kome su ukinuli suspenziju samo dan pre utakmice.

Ponovo su crno-beli imali problem u skoku, ponovo su pravili male faulove kada ne bi trebalo i donosili loše odluke što je Real znao da kazni, a pogotovo se tu misli na faulove na šutu kada ekipa nije u bonusu.

Selekcija šuta je i dalje problematična za bekove Partizana, ali te će se stvari iskristalisati kada sezona bude odmicala i kada se ekipa okupi jer i dalje nema povređenog Ajzee Majka i nema Dvejna Vašingtona koji je imao kratku NBA epizodu i zaradio novac i sebi i Partizanu u situaciju koju nikada do sada nisam video.

Ovaj poraz je i bio očekivan, jer Partizan nije igrao protiv nekih "pauperizovanih seljaka", što bi rekao Borislav Pekić, već protiv Real Madrida i to na njihovom parketu i pokazao da može da bude izuzetno opasan ako ispravi određene greške.

Reklo bi se da bi jedan krilni centar rešio mnogo problema u timu, a videćemo da li je to Ajzea Majk ili će Partizan morati ponovo na tržište, a videćemo i kako će izgledati Vašington kome bi trebalo da bude namenjena uloga strelca što je i protiv Reala, a pogotovo protiv Baskonije bio najveći nedostatak.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 20

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

23 h

Novo Sport Video Menu