Nova vest
Košarka 6

9.10.2024.

16:15

Realu preti oduzimanje titula – tri opcije zbog falsifikovanja

Košarkaši klub Real Madrid našao se u velikim problemima nakon što je španski sud izdao nalog za hapšenje bivšeg člana tog kluba Markusa Slotera, prenosi "Marka".

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Problem je navodni lažni pasoš Ekvatorijanle Gvineje sa kojim je Sloter igrao u Španiji, koja igrače iz te države računa kao domaće kako je reč o bivšoj koloniji te zemlje, a i prema odredbama Sporazuma iz Kotonua prema kom se 78 država u Africi, Karibima i Pacifiku smatra teritorijom Evropske unije.

Sloter je sa tim dokumentima igrao u sezoni 2014/15 kada je Real osvojio "tripletu", ali su sporne samo titule prvaka Španije i Kupa kralja, kako u Evroligi nema ograničenja po broju igrača van EU. U tamošnjem šampionatu ima, i to dva, koja su zauzimali Fakundo Kampaco i Gustavo Ajon.

Skoro deceniju kasnije, utvrđeno je kako je Ekvatorijalna Gvineja izdala još jedan pasoš tadašnjem košarkašu Fuenlabrade Endiju Panku. Brojevi njihovih pasoša se u potpunosti poklapaju.

Tri su moguća ishoda ukoliko se utvrdi krivica. Realu bi mogla da se oduzmu oba trofeja, druga podrazumeva to isto uz njihovo dodeljivanje poraženom u Kupu i drugoplasiranom u ligi (Barselona u oba slučaja), kao i upisivanja poraza Realu u svakoj utakmici te sezone u kojoj je Sloter nastupao.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu