Nova vest
Košarka 47

10.10.2024.

9:00

Partizan u Madridu: Da li će Ife Lundberg ubaciti 40 Realu?

Košarkaši Partizana gostuju Realu u Madridu u četvrtak od 20 časova i 45 minuta u drugom kolu Evrolige.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Igrajte košarkaški fantazi – EUROLEAGUE SELEKTOR

Partizan posle poraza od Baskonije u prvom kolu Evrolige dolazi "na noge" Real Madridu u njihovom Vizink Centru u drugom kolu elitnog takmičenja.

Madriđani nisu baš u najboljoj formi u ovom trenutku i u prvom kolu su imali šokantan poraz od Bajerna pa će dati sve od sebe da upišu prvi trijumf protiv atraktivnog protivnika kakav je Partizan.

Ife Lundberg je na poslednjih sedam mečeva šest puta imao 10 i više poena, a ukoliko postigne 40 poena protiv Real Madrida dolazi do velikog jubileja i čak 1.000 postignutih poena u Evroligi.

Sterling Braun je imao makar jednu trojku na 29 od poslednjih 30 utakmica u Evroligi i ima pogođeno 21 slobodno bacanje u nizu.

Vanja Marinković je postigao makar jednu trojku na poslednjih osam utakmica Evrolige, odnosno na 16 od 17 poslednjih mečeva elitnog takmičenja, dok ima 10 uzastopno pogođenih slobodnih bacanja.

Brendonu Dejvisu nedostaju 4 blokade za jubilarnih 100 u karijeri, a treba mu i 11 ukradenih lopti da bi došao do 200. Kao igrač Barselone, Dejvis je imao 4 blokade protiv Reala u oktobru 2020. godine i navijači Partizana se nadaju da će to ponoviti.

On je imao 27 poena u dresu Žalgirisa protiv Reala 2019. godine, a prošle sezone kada je igrao za Valensiju imao je 22 poena protiv njih u La Fonteti, dok je na gostovanju u Madridu ubacio 19 poena.
 

EPA-EFE/ADRIAN RUIZ HIERRO

Fakundo Kampaco je imao dvocifreni indeks na deset uzastopnih utakmica, a na osam od poslednjh 9 je imao makar jednu ukradenu loptu i zbog "divljanja" u finišu meča sa Realom je kažnjen jednom utakmicom suspenzije i uz to dobio novčanu kaznu.

Real se žalio na ovu odluku i apelacioni sud je smanjio kaznu argentinskom košarkašu što znači da će, ipak, igrati protiv Partizana.

Mario Hezonja je imao makar jednu trojku na poslednjih 11 utakmica, a makar jednu ukradenu je beležio na sedam od poslednjih osam nastupa. Njega je napala misteriozna bolest zbog koje je izgubio 8 kilograma i propustio je prve tri utakmice Reala u sezoni.

Valter Edi Tavares je imao makar jednu blokadu na poslednjih šest utakmica, a na šest od sedam je imao dvocifreni indeks, dok je u sezoni 2022/23 oborio rekord Evrolige sa 88 blokada u jednoj sezoni.

On je najbolji bloker Evrolige svih vremena sa 426 blokada, a peti je na večnoj listi sa 67,8 odsto šuta za dva poena dok j epeti sa 1.623 skoka, iza Jana Veselog.

Serhio Ljulj je najbolji šuter za tri poena u istoriji Evrolige sa 633 pogođene trojke, dok je peti najbolji streac ikada sa 3.954 poena iza Huana Karlosa Navara sa 4.152 poena.

Ljulj je šesti najbolji asistent sa 1.395 iza Miloša Teodosića, a 11. je po broju ubačenih slobodnih bacanja dok je 10. Šejn Larkin.

Peđa Milosavljević/Starsport

Prošle sezone je Real Madrid oba puta pobedio Partizan. U Beogradu je bilo 88:76 u prepunoj Areni kada je Mario Hezonja bio oduševljen navijačima Partizana i postigao 25 poena uz indeks 33 pa bio MVP kola.

Za navijače Partizana je plej-of 2023. godine bolna tema, a tada je Real Madrid nakon skandala i tuče u drugoj utakmici pobedio sa 3-2 u seriji iako je Partizan dobio prva dva susreta.

Pre toga, Real je imao 9-0 na domaćem parketu protiv Partizana u ovom veku i 11-0 od 1979. godine do tada, zbog čega je ta pobeda i dodatno dobila na značaju.

Trener Partizana Željko Obradović je Real Madrid vodio tri sezone od 1994. do 1997. i sa njima bio šampion Evrolige, kada je španski klub po 8. put postao šampion.

Mario Nakić, košarkaš Partizana, odrastao je u Real Madridu i tamo bio od 2014. do 2020. godine i debitovao je za "kraljevski klub" u Evroligi dok im je 2019. godine kao MVP pomogao da osvoje juniorski turnir Evrolige.

Takođe, Mitar Bošnjaković je proveo protekle dve sezone u Real Madridu i odatle došao u Partizan, dok je nedavno igrao i Tristan Vukčević koji je kao i Bošnjaković i Nakić omladinsku karijeru gradio u Real Madridu.
 

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 47

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

5 h

Novo Sport Video Menu