Nova vest
Košarka 24

5.10.2024.

9:02

Zvezda na skeneru B92.sport: Crveno-beli proces

Nije Crvena zvezda bila ubedljiva u prva dva meča ABA lige, a to nije uradila ni na startu Evrolige protiv Pariza. Doduše, viđene su i neke pozitivne stvari koje ulivaju nadu navijačima.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Profimedia

Zvezda je Evroligu otvorila pobedom nad Parizom u Francuskoj posle velike drame i preokreta posle 13 poena zaostatka.

Nakon poraza od Dubaia i neubedljive pobede nad Mornarom u Jadranskom prvenstvu, trener crveno-belih Janis Sferopulos je rekao da je svestan da njegov tim ne igra dobro, ali da je siguran da će biti bolje.

Nije regionalni šampion odigrao preterano bolje protiv Pariza, kada se sve sabere i oduzme, ali je bilo stvari koje su definitivno funkcionisale, odnosno koje daju nadu navijačima da ovo sigurno nije Zvezda koju će gledati do kraja sezone.

Da se utvrdi tačan razlog pobede poprilično je lako.

Odbrana je bilo značajno bolja u drugom poluvremenu, u napadu se mnogo manje grešilo (11 izgubljenih u prvom, 3 u drugom poluvremenu), te su odluke na obe strane terena bile mnogo bolje i pametnije.

Ipak, da nije bilo Nemanje Nedovića, gotovo je izvesno da crveno-beli ne bi napustili Pariz sa trijumfom, jer on ne samo da je imao 21 poen na 7/8 iz igre, već je preuzeo odgovornost kada se utakmica lomila i kada nikome drugome nije išlo preterano dobro u ofanzivi.

🟢 Nikola Kalinić – jedan od najbitnijih, ako ne i najbitniji "šraf" ove Zvezde od samog početka sezone. Kalinić je došao da pobedi u svakoj utakmici u kojoj bude igrao i to se može videti od prvog minuta kako je kročio na parket. Jeste da se to od takvog igrača i očekuje, ali gledati kako pokriva sve što treba da se pokrije u odbrani, bori se za svaku loptu u napadu, a ujedno i "glumi" trenera kada je to potrebno u igri – to je Nikola Kalinić. A i nije da škodi što pogađa trojke kao da je u stvari zbog toga doveden...

🟢 Nemanja Nedović – za razliku od Kalinića, nije Nedović briljirao u prva dva meča sezone, ali je sve to nadoknadio protiv Pariza, i to sa kusurom. Zvezdin bek je sada jednu godinu iskusniji, prošle sezone je odigrao nikad više utakmica u Evroligi, pa ako ga zdravlje posluži i ove sezone, a zadrži barem delom formu iz sinoćnjeg meča... Biće pakao za ostale.

🟢 Džoel Bolomboj – jedini pravi centar kojeg Zvezda ima, a da može da igra na evroligaškom nivou. Uloga mu je takva da se često od njega očekivalo da uradi nešto što mu nije najveći adut, ali je i tu uspevao da se pokaže. Iako je odigrao samo 16 minuta, uhvatio je 11 skokova i tokom svakog njegovog trenutka na parketu moglo se videti zašto je u igri.

🟢 Luka Mitrović – utisak je da u Crvenu zvezdu dođe cela postava "Drim tima", Luka Mitrović će i dalje imati barem kakvu-takvu ulogu. Zbog nekih nedostataka u igri, pa i faulova Bolomboja, Mitrović je morao dosta da radi na obe strane parketa protiv Pariza i svoji posao je odradio maestralno, izuzev par neizbežnih propusta po parilo "ko radi, taj i greši".

🟡 Ajzea Kenan – Kenan je pre nekoliko dana rekao "šta bi bilo da ja imam šuteva ko Belineli ili Hauard" i jasno je da ove sezone želi da odgovori na to pitanje. Često je to bilo dobro, ali neretko i nije. Dobra odbrana će Kenana uvek držati na terenu, ali postoji razlog zbog kojeg je Sferopulos odlučio da ga zadrži na klupi tokom većeg dela poslednje deonice. Sve u svemu, dobra partija Amerikanca, ali ne dobija najviše ocene jer i dalje deluje da se navikava na nešto drugačiju ulogu od one koju je godinama imao u Olimpijakosu.

🟡 Rokas Gedraitis – Gedraitis statistički nije puno doprineo, ali generalno nije ništa ni oduzeo svojoj ekipi. Ako je suditi po meču protiv Pariza, gledaćemo i ove sezone Litvanca u istoj ulozi kao i prošle – dobra odbrana, mnogo truda i energije i po neka pogođena otvorena trojka.

🟡 Kodi Miler-Mekintajer – statistički nije ovo bio toliko loš meč Zvezdinog organizatora igre. 9 poena, 6 skokova i 7 asistencija, uz treći najbolji +/- u ekipi sa +14. Utisak je, ipak, popravio u drugom poluvremenu, pošto je u prvom bio isti kakav je bio u prva dva meča ABA lige – bez uloge i ideje, potpuno odsečen od onih stvari koji Kodija čine Kodijem. U drugom poluvremenu su se videle naznake onog igrača koji je žario i palio prošle sezone u Baskoniji, što daje nadu Zvezdinim navijačima da će uskoro popularni CMM opet biti onaj stari.

🔴 Jago dos Santos – Brazilac je počeo utakmicu i u prvom poluvremenu bio igrač koji se najviše pitao, a znamo kako se prvi deo završio po crveno-bele. Jago ima svoje kvalitete i zna da čak i prelomi neki meč na najvišem nivou, ali kada se sve sabere i oduzme on ne sme da bude neko ko će imati toliko odrešene ruke i koji će se toliko pitati u jednoj ekipi koja ima plej-of ciljeve u Evroligi, a utakmica protiv Pariza je jasan pokazatelj zbog čega.

🔴 Majk Daum – na debiju u Zvezdinom dresu protiv Mornara odigrao je briljantno, ali Pariz nije Mornar, a tek neće to biti ostale evroligaške ekipe. Nije puno igrao, ali je za vreme na parketu delovao nesnađeno, kao da još traži ulogu i to šta tačno želi da radi na terenu.

🔴 Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Uroš Plavšić – ova tri igrača su odigrala ukupno nešto manje od devet minuta na parketu i imali tri poena i po nula skokova i asistencija. Za tako malo vremena na parketu se ne može adekvatno zaključiti ništa, a s obzirom da je ovo bio tek prvi evroligaški meč, nećemo dalje analizirati.

🟢🟡🔴 Janis Sferopulos – kao što je i sam rekao, trener crveno-belih pred sobom nema lak zadatak jer u rosteru ima 16 igrača od kojih je dosta novih. Očekivano je da bude loših rotacija, pogotovo na početku sezone dok se sve ne skocka, a tako je bilo i protiv Pariza. Doduše, u drugom poluvremenu Grk je jasno promenio neke stvari, skratio rotaciju i svojim dobrim odlukama jasno uticao na to da se pre svega održi dobra igra i nakon preokreta, odnosno da se rezultatski plus zadrži do kraja utakmice.

Zaključak

Navikli su navijači Zvezde da gledaju svoj tim u neizvesnim završnicama pa praktično neprekidno u poslednjih barem pet godina. Ako se po jutru dan poznaje, neće biti ništa drugačije ni ove godine

Iako je bilo klimavo protiv Parižana, ova utakmica bila je daleko od pravog testa i Zvezda će tek imati priliku da pokaže da li je spremna da ove godine napravi iskorak i konačno ispuni svoj puni potencijal, ili će ovo biti još jedna od onih sezona.

U jednu ruku je i dobro što je protivnik bio Pariz, ekipa koja će gotovo izvesno biti na začelju tabele na kraju godine, jer će protiv onih ekipa koje će se nalaziti u Top 8 biti potrebna mnogo, mnogo bolja igra od dosad prikazane.

Utisak posle ove utakmice, kao i posle prethodnih, da je Zvezdi potreban "sajz", odnosno još jedan kvalitetan igrač u reketu, ali ne i mnogo više od toga.

Potrebno je i napomenuti da je poprilično nedostajao Miloš Teodosić, koji uprkos tome što je u 38. godini života i dalje važi za jednog od najbitnijih faktora ovog tima, pa igrao 5 ili 35 minuta na utakmici.

Podeli:

Komentari 24

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Povratak otpisanog

Društvena mreža X (Twitter), čiji je izvršni direktor Ilon Mask, podnela je novi zahtev za dozvolu da radi u Brazilu, nakon što su platili kazne.

Tanjug

8:10

3 h

Novo Sport Video Menu