Nova vest
Košarka 5

4.10.2024.

13:40

Crvena zvezda protiv novajlije u eliti uz suspenziju na koju smo svi zaboravili

Košarkaši Crvene zvezde od 21 sat gostuju ekipi Pariza u utakmici prvog kola nove sezone u Evroligi, a ovo je sve što treba da znate o predstojećem meču.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Peđa Milosavljević/Starsport

Paris Basket, koji je prošle sezone dominantno osvojio Evrokup, sada se suočava sa mnogo težim zadatkom – igranjem u Evroligi. Klub se, međutim, nije značajno pojačao, što postavlja pitanje koliki su njihovi realni dometi u ovoj sezoni, s obzirom na znatno kvalitetniju konkurenciju.

Najveća promena desila se na klupi: dosadašnji trener Tuomas Iisalo napustio je tim kako bi preuzeo ulogu asistenta u NBA ekipi Memfisa. Na njegovo mesto došao je bivši NBA igrač Tijago Spliter koji dosad nije imao samostalan trenerski angažman.

Kada je reč o parketu, uloga lidera pripala je T.J. Šortsu, koji je odlučio da ostane u Parizu i pored interesovanja nekoliko evroligaša. Šorts će biti ključni igrač i imati potpunu slobodu na terenu, što je verovatno bio presudni faktor u njegovoj odluci da ostane u Francuskoj.


Drugi važan igrač je Nadir Hifi, poznat po svojim poenterskim sposobnostima, sposoban da postigne preko 20 poena u jednoj utakmici kada je u formi.

Paris je tokom leta osvežio tim potpisivanjem nekoliko iskusnih igrača, uključujući Maodo Loa, Jakubu Outaru, Kevarijusa Hajesa i Daltona Homesa. Njihov doprinos, posebno u smislu iskustva, mogao bi biti ključan za tim koji je prošle sezone ponekad patio zbog nedostatka veteranskog prisustva.

Tajson Vard, Leon Kracer, Sebastijan Herera i Majkel Jantunen takođe će imati svoje uloge, a posebno se očekuje da Jantunen bude jedno od potencijalnih otkrovenja ove sezone.

Iako je trener nov, Pariz neće odstupati od svog prepoznatljivog stila igre. Brza tranzicija i otvoren teren, gde Šorts i Hifi najviše dolaze do izražaja, ostaju ključne komponente njihove strategije.

Velika očekivanja postavljena su i pred Hajesa, koji će biti zadužen za kontrolu reketa – duel protiv Crvene zvezde biće posebno interesantan, jer će upravo njegove bitke pod košem biti od presudnog značaja za ishod utakmice.

S druge strane, Crvena zvezda je sezonu u ABA ligi otvorila promenljivo, zabeleživši po jednu pobedu i poraz, uz prvi utisak koji nije ispunio očekivanja. Ipak, uprkos sporom startu, ambicije kluba su jasne – borba za plasman među osam najboljih timova u Evroligi. 

Ono što izdvaja Zvezdu ove sezone jeste retkost u evropskoj košarci – uspeli su da zadrže sve ključne igrače iz prethodne sezone, što im daje stabilnu osnovu za građenje novog uspeha. Klub je dodatno pojačao roster dovođenjem Kodija Milera-Mekintajera, Ajzee Kenana, Ognjena Dobrića, Uroša Plavšića, Nikole Kalinića i Majka Dauma.

STARSPORT photo Belgrade Serbia



Upravo će brza adaptacija Milera-Mekintajera i Kenana biti ključna za rani deo sezone, a glavni trener Ioannis Sfairopoulos već im je dao značajnu minutažu u uvodnim utakmicama ABA lige.

Među starosedeocima, Džoel Bolomboj je postavio visok standard prošle sezone i biće zanimljivo videti da li može da ponovi tu formu. Miloš Teodosić, iako u poznijim godinama, ostaje neizostavan faktor za ekipu, a njegov doprinos biće ključan u ostvarenju ciljeva.

U domaćem kadru, Nemanja Nedović, Dejan Davidovac, Luka Mitrović, Branko Lazić i Dalibor Ilić i dalje predstavljaju osnovu tima, dok se Jago dos Santos i Rokas Gedraitis nadaju da će nastaviti sa dobrim partijama koje su prikazali krajem prošle sezone.

Izvor: B92.sport

Poslednjih sezona, Crvena zvezda je imala običaj da slabo startuje u Evroligi, što je često otežavalo kasniji ulazak u borbu za top 8. Prva utakmica protiv Pariz Basketa, jednog od lakših protivnika na startu, pruža priliku da se preokrene taj trend.

Ipak, pobeda neće doći sama od sebe – ključne stavke biće šut sa visokim procentom i kontrola ofanzivnih skokova. Ako Zvezda uspe da ispuni te zahteve, imaće priliku da uspešno započne sezonu u Evroligi.



Ko neće igrati?

Crvena zvezda ulazi u ovaj meč oslabljena, jer iskusni plejmejker Miloš Teodosić neće biti deo tima u prva dva kola. Razlog za njegovo odsustvo je suspenzija koju je zaradio krajem prošle sezone.

U poslednjem kolu regularnog dela sezone 2023/2024, Zvezda je pretrpela težak poraz od Anadolu Efesa u Istanbulu, rezultatom 100:55. Ishod utakmice bio je manje važan u odnosu na incident koji je obeležio meč – Teodosić je ušao u verbalni sukob sa sudijama, što mu je donelo isključenje, finansijsku kaznu i suspenziju na dve utakmice.

Ovo znači da Teodosić neće biti u sastavu za mečeve protiv Paris Basketa i Baskonije, ali se očekuje njegov povratak u trećem kolu kada Crvena zvezda dočekuje Fenerbahče na svom terenu.

S druge strane, i Pariz Basket bi mogao biti oslabljen u predstojećem duelu, jer je Dalton Homes zbog povrede propustio početak sezone i njegovo učešće u utakmici protiv Zvezde je pod znakom pitanja.

Šta kažu iz redova Zvezde pred ovaj susret?

Sferopulos je pohvalio ekipu Pariza i pozvao na oprez.

"Igramo u gostima, a svaka utakmica u gostima nije laka. To znači da moramo da ostanemo fokusirani. Imamo plan kako da igramo protiv njih. Veoma je bitno da se držimo tog plana. Pariz je tim koji dugo igra zajedno, tu je većina igrača iz prošle sezone, uz neke nove. Iako su promenili trenera, igraju slično kao i prošle godine. Moramo da igramo jako dobro da bi kontrolisali ritam utakmice", rekao je Sferopulos i dodao:

"Moramo da uđemo u sezonu sa puno truda. Želimo da ove sezone budemo fokusirani na plan, da se borimo za svaku utakmicu i na kraju ćemo videti šta ćemo uraditi".

Grčki stručnjak ističe da je najveći kvalitet Parižana timska igra, ali ne beži od toga da imaju i neke sjajne individualce.
 

"Šorts, Hifi... Imaju mnogo dobrih igrača, ali način na koji oni igraju je jedinstven. Oni sigurno imaju neke igrače koji sigurno imaju više lopte u rukama i sve organizuju, kreiraju i daju poene, ali sigurno je da ne smemo da potcenimo nikoga jer oni igraju dosta dobro kao tim. Dosta su utemeljeni kao tim", dodao je Sferopulos.

Trener crveno-belih upitan je i da li misli da će njegov naredni protivnik imati dodatnu motivaciju s obzirom da se radi o evroligaškom debiju.

"Kao i Dubai što je bio posebno motivisan, sigurno je da će i Pariz biti posebno motivisan. Pročitali smo da je utakmica rasprodata. Bićemo spremni za njihov entuzijazam", podvukao je Sferopulos.

Izvor: B92.sport

Zvezdu čeka izuzetno težak posao na startu elitnog takmičenja, svestan je toga i Ognjen Dobrić koji je dan pred utakmicu govorio o narednom protivniku.


"Počinje evroligaška sezona, jako bitan meč za nas, da otvorimo sezonu kako treba. U ABA ligi nismo počeli na pravi način i želimo da to ispravimo i da ne krenemo tako i u Evorligi", kaže Dobrić.

U teoriji, brza igra Pariza se može amortizovati, postoji plan, međutim biće potrebno mnogo truda da se takva taktika realizuje na terenu.

"Pariz je ekipa koja igra sa velikom energijom i na veliki broj poseda i poena. Ako želimo da dođemo do pobede mislim da to moramo da im uskratimo, da to malo usporimo i da igramo na naš način".

Prema rečima Dobrića, ekipa nikako ne sme da uđe u ritam rivala. To nikako ne bi bilo dobro.

"Ako se uđe u njihov ritam, tada mogu da pobede bilo koga, mogu da daju 100 poena bilo kome. Imaju taj kvalitet, energiju, i sigurno da će biti i uzbuđeni što igraju Evroligu prvi put. Daće "sto posto" i moramo da odgovorimo na to na naš način, da ih usporimo, da ih uvedemo u naš ritam".

Izvor: B92.sport

Mitrović kaže da je njegov tim spreman i za početak elitnog takmičenja.

"Dugo očekivani početak Evrolige! Motivisani smo, dobro smo radili na treninzima u prethodnom periodu i mislim da spremni dočekujemo ovaj početak", rekao je Mitrović.

On je, kao i trener Sferopulos, pozvao na oprez protiv rivala oko kojeg stoji mnogo znakova pitanja.
 

"Protiv sebe imamo jednu novu ekipu Evrolige koja će definitivno biti motivisana da se pokaže u najboljem mogućem svetlu i da pokaže da pripada ovom takmičenju. Jedna atipična ekipa, pomalo nepoznanica svima nama, pogotovo u ranoj fazi takmičenja", rekao je Mitrović i podvukao:

"Ali, analizirali smo to što smo mogli da analiziramo, znamo da nas čeka jedan fizički zahtevan meč sa dosta trčanja, tranzicije, kratkih napada, tako da... Sa te taktičke strane mislim da smo se dobro spremili".

Izvor: B92.sport

Ko sudi, gde gledati i šta kažu kladionice?

Predstojeći susret između Crvene zvezde i Pariz Basketa u Evroligi biće pod budnim okom italijanskog sudije Karmela Paternika, koji će imati glavnu ulogu na parketu, a pomoćnici će mu biti Španac Emilio Perez i Nemica Ane Panter.

Što se tiče predviđanja rezultata, svetske kladionice blagu prednost daju Crvenoj zvezdi, sa kvotom od 1.90 na pobedu. Paris nije daleko iza, jer ista kvota važi i za njihov potencijalni trijumf. 

Prema procenama, Zvezda ima 53% šanse za pobedu, dok je Parisu data šansa od 47%.

Meč počinje od 21 sat, a direktan televizijski prenos obezbeđen je na kanalu Sport Klub 1, dok vas tekstualni tok meča čeka na B92.sportu uz naš LIVE blog.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu