Nova vest
Košarka 14

3.10.2024.

14:42

Partizan protiv Baskonije, crne istorije i "baksuza" kojeg navijači dobro pamte

Košarkaši Partizana od 20 sati i 30 minuta igraju protiv Baskonije u Vitoriji utakmicu prvog kola nove sezone u Evroligi, a ovo je sve što treba da znate pred ovaj meč.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
ABA liga/Dragana Stjepanović

Baskonija je prošla sezona bila prava enigma. U domaćim takmičenjima, tim iz Vitorije doživeo je najgoru sezonu u ovom veku – bez plasmana u plej-of, a nisu se domogli ni Kupa kralja. Jedina svetla tačka bila je Evroliga, gde su stigli do četvrtfinala, ali ih je tu zaustavio moćni Real Madrid.

Iako rezultati nisu išli u njihovu korist, Baskonija je bila zanimljiv tim za gledanje. Glavni protagonisti tog atraktivnog stila igre bili su Markus Hauard i Čima Moneke, koji su i dalje ključni igrači ovog tima.

Hauard, jedan od najopasnijih šutera u Evropi, u stanju je da uđe u seriju i postigne preko 30 poena uz impresivan broj trojki, dok je Moneke, igrač sa najvećim napretkom u svojoj karijeri, jedan od najboljih na svojoj poziciji u Evroligi.

Iako je Baskonija uspela da zadrži ovu dvojicu zvezda, glavni letnji potez bio je angažovanje klupske legende Pabla Lasa kao glavnog trenera. Međutim, početni poraz od Tenerifa u Endesa ligi pokazuje da pred njim stoji veliki izazov u vraćanju kluba na staze uspeha.

Pored Hauarda i Monekea, u ekipi su još i Tadas Sedekerskis, Trent Forest, Timoti Luvavu-Kabaro i Donta Hol, ali rotacija je i dalje relativno kratka, a ostatak ekipe upitnog kvaliteta.

Što se stila igre tiče, Baskonija ostaje dosledna – brza tranzicija, izbegavanje igre na postavljenu odbranu i rani šut u napadu. Hauard i Moneke briljiraju u takvom sistemu, ali tim se suočava s izazovima u igri 5 na 5.

Protiv Partizana, sve će zavisiti od toga koliko će uspešno koristiti tranziciju, jer u organizovanijoj igri mogu naići na ozbiljne probleme.

S druge strane, Partizan je prošle sezone pretrpeo rezultatski debakl, što je bilo dodatno upečatljivo s obzirom na to da tim predvodi Željko Obradović, najtrofejniji evropski trener. Kao posledica tog neuspeha, gotovo ceo roster je raspušten – jedini koji je ostao u timu je Balša Koprivica. U međuvremenu, klub je angažovao čak 15 novih igrača, što jasno pokazuje ambiciju crno-belih.

Da je moguće postići instant uspeh uz kompletnu promenu tima, pokazali su Panatinaikos prošle sezone, kao i Makabi Tel Aviv pre njih, koji su dve sezone zaredom bili na korak od F4 Evrolige. Međutim, uloga novih igrača u Partizanu se još uvek formira, iako su uvodni mečevi u ABA ligi dali određene naznake.


Karlik Džons i Ife Lundberg su prepoznati kao glavni kreatori igre, zaduženi za organizaciju napada. Centarska linija, koju čine Brendon Dejvis i Tajrik Džons, deluje vrlo dobro, dok Sterling Braun može da postane "iks-faktor" iz senke.

Isak Bonga, Vanja Marinković, Frenk Nilikina donose čvrstinu u odbrani, a u napadu će se oslanjati na precizan šut. Aleksej Pokuševski ostaje enigma s ogromnim potencijalom.

Partizan je poslednje dve sezone gubio u "Fernando Buesa Areni" na dramatičan način, uprkos dobroj pripremi Obradovića. Nedisciplina pojedinih igrača u ključnim trenucima koštala je crno-bele pobede u Vitoriji.

Ove godine, disciplina će biti ključna – dobra tranzicija u odbrani i mudro korišćenje faulova pre bonusa biće od presudnog značaja. Ako Partizan uspe u tome, šanse za uspeh u Baskoniji će se znatno povećati.



Međusobni susreti i ko neće igrati?

U poslednjih deset godina, Baskonija i Partizan su se susreli četiri puta, a međusobni skor trenutno iznosi 2-2. Zanimljivo je da u ovim duelima nijedan tim nije uspeo da odnese pobedu kao gost, što daje dodatnu težinu predstojećem okršaju u Vitoriji.

Što se tiče zdravstvenog biltena, Donta Hol je propustio poslednji meč Baskonije protiv Tenerifa zbog prehlade, ali očekuje se da bude spreman za duel sa Partizanom. S druge strane, Kamar Boldvin nije igrao zbog pravila Endesa lige, koja dozvoljava prisustvo samo tri igrača van Evropske unije u protokolu.

Takođe, Laso je istakao mogućnost izostanka i Sandera Raiestea i Nikosa Rogkavopulosa.

Na strani Partizana, Ajzea Majk neće biti u sastavu za ovaj meč, kao ni Dvejn Vašington koji je dobio dozvolu da otputuje u Ameriku zbog trejda koji je sada u žiži interesovanja. 

Šta kažu iz redova Partizana pred meč?

Trener Partizana Željko Obradović je jasno stavio do znanja da se u sezonu ulazi sa velikim ambicijama.

"Prva utakmica u Evroligi, ulazimo sa velikim ambicijama. Imali smo pripremne utakmice i sa evroligašima. Želeo bih da igramo na isti način kao dosad, sa istom željom i energijom koju smo imali u tim utakmicama, mislim da je to najbitnije. Teren je tamo nezgodan, bez obzira što su promenili tim, trenera, sličan način igre. Ono što je karakteristično za Pabla Lasa kao trenera, dosta tranzicije, individualnih rešenja, ofanzivnog skoka, izolacije. Naravno, igrač koji je jako bitan – Hauard, koji je sposoban da šutira 15 puta za tri poena na utakmici. Sve smo to razradili, videćemo kako ćemo da izgledamo na utakmici", istakao je Obradović.

Izvor: B92.sport

Očekivanja su izneli i Brendon Dejvis i Karlik Džons.

"Veoma smo uzbuđeni što počinje Evroliga. Baskonija je dobar tim, talentovani su u napadu i moraćemo da im odgovorimo na taj način. Igrao sam toliko puta u toj dvorani, u ACB ligi i u sklopu Evrolige. Nisu kao naši navijači, ali bićemo spremni", jasan je Dejvis.

Izvor: B92.sport



"Pristupićemo utakmici kao i svakoj drugoj. Treba da u ovu utakmicu uđemo sa istim mentalitetom kao i na ostalim mečevima. Dobri igrači, mnogo ih cenim zbog onog što rade. Kao što sam rekao mnogi ih respektujem ali više sam fokusiran na nas, da znamo kako da ih sačuvamo i da samo igramo našu igru. Dobro nam ide za sada, protok lopte, borba jedan za drugog, odbrana, ako budemo igrali sa pravim fokusom možemo da uradimo dobar posao", poručio je Džons.

Izvor: B92.sport

Šta kažu iz redova Baskonije pred meč?

Pablo Laso je pohvalio tim Partizana, pa izneo probleme svoje ekipe.


"To je potpuno nov tim, obnovljen je ceo sastav. Mi smo dva kluba koja su promenila izgled u odnosu na prošlu godinu kako igrački tako i stilski. Potpisali su ugovore sa sjanim igračima poput Sterlinga Brauna i Bonge koje poznajem i koji su igrali na veoma visokom nivou u Nemačkoj. Tu su i Brendon Dejvis i Karlik Džons – njima će trebati vremena da se uklope, ali ima mnogo individualnih talenata. Naša ekipa je fizički dobro. Mali problem ima Sander Raieste koji oseća određenu nelagodnost. Uz njega upitan je i Nikos Rogkavopulos koji je imao uganuće skočnog zgloba. Ipak, u ovom trenutku, mislim da bi svi trebalo da budu dostupni", jasan je Laso.

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI



I Ognjen Jaramaz je izneo svoje predikcije pred duel.

"Očekujem uzbudljivu i neizvesnu utakmicu. Treba da se usredsredimo na svoju igru, kao i do sada, da uđemo u meč energično i čvrsto, i da probamo da uspostavimo naš ritam utakmice koji će nas dovesti do željenog rezultata", istakao je bivši prvotimac Partizana Ognjen Jaramaz u razgovoru sa "Mozzart sportom".
 

Ko sudi, gde gledati i šta kažu kladionice?

Glavni sudija meča između Baskonije i Partizana biće Robert Lotermozer iz Nemačke, koji nije omiljen među navijačima crno-belih. Naime, Lotermozer je od 2010. do 2023. godine sudio Partizanu u 13 mečeva, a ekipa iz Beograda nijednom nije uspela da pobedi pod njegovim nadzorom.

Iako je ova serija više stvar slučajnosti nego njegovog uticaja, navijači ga doživljavaju kao svojevrsnog "baksuza". Ipak, crna serija prekinuta je 2023. godine, kada je Partizan na domaćem terenu savladao Olimpijakos.

Uz Lotermozera, u Vitoriji će pravdu deliti i Poljak Pjotr Pastusjak, kao i Francuz Žozef Bisang.

Direktan televizijski prenos utakmice je omogućen na kanalu Sport Klub 1, a tekstualni tok meča vas čeka na B92.sportu u okviru tekstualnog LIVE bloga.

Bukmejkeri crno-bele smatraju favoritom – kvota da će Partizan trijumfovati iznosi 2.00, dok se pobeda domaćina vrednuje sa 2.35.

Za kraj – kako su izgledali okršaji prošle sezone?

Baskonija – Partizan, 6. kolo 84:83

Partizan – Baskonija, 30. kolo 87:83

Podeli:

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu