Nova vest
Košarka 1

2.10.2024.

10:04

Novo iskustvo ili povratak na staro – NBA pojačanja u Evroligi

Nova sezona Evrolige prema najavama biće uzbudljivija nego ikad. Klubovi su se dodatno pojačali, što nam govori da ćemo ove takmičarske godine imati više kandidata za titulu prvaka Evrope.

Srđan Novaković
Profimedia

Mnogo dolazaka i odlazaka je bilo u ovom tako da kažemo među prostoru između dve sezone, konkurencija je sve veća, a Evroliga svake godine je sve jača. 

Sada sa sigurnošću možemo reći da je ovo takmičenje drugo po jačini u košarkškom svetu posle naravno NBA lige, koje je po svim parametrima neprikosnova, ne samo kada se radi o košarci nego i šire. 

To govori i broj NBA pojačanja koja su došla u evroligaške klubove, neki su tu po prvi put, dok su se neki posle dugo godina vratili u Evropu, na dobro poznate terene.  Ovog prelaznog roka ih je bilo čak 12 koji su odlučili da svoju karijeru nastave u Evroligi. 

Predstavljamo vam našu novu igru – Euroleague Selektor

Svakako Evroliga je svake godine sve atraktivnija i sve privlačnije za košarkaše sa svih meridijana.

Srđan Stevanović/Starsport

U ovom tekstu baziraćemo se samo na igrače koji su stigli iz NBA timova i koji će nadamo se biti dobra pojačanja za ekipe u koje su pristigli. 

Tri tima koja su imali najviše pojačanja sa "preko bare" su imali Panatinaikos, Olimpijakos i Partizan, koji su doveli po dva igrača u svoje redove. 

Nilikina pa Pokuševski, Furnije digao Atinu na noge

Kada se radi o ekipi Partizana, crno-beli su napravili totalnu rekonstrukciju tima promenili su ceo tim, svi sem Balše Koprivice su napustili crno-beli tim. U Humsku je stiglo 13 igrača, od kojih su dvojica direktno došli iz NBA lige. 

Tu je Aleksej Pokuševski koji se posle četiri sezone vraća u Evropu. 

Srpski reprezentativac je 2020. godine izabran za 17. pika od strane Minesote, ali za ovaj tim nije nikada zaigrao, već su njegova prava preuzela ekipa Oklahome. Tamo se zadržao četiri godine, da bi prošle sezone u paru sa Vasilijem Micićem prešao u ekipu Šarlot Hornetsa. 

Konstantno se selio u razvojne timove i tamo sakupljao minutažu, ali sad u Partizanu će imati priliku da pokaže svoj kvalitet i tako kupi kartu za povratak u NBA ligu. 

Pored Pokuševskog možda i najzvučnije ime koje je u ovom prelaznom roku stiglo u Evropu, i malo je čudno da će Francuz Frenk Nilikina sada po prvi put igrati u Evroligi. 

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

On je u NBA ligu otišao 2017. kada je kao osmi pik izabran od strane Njujork Niksa. Za ovaj legendarni tim je igrao četiri sezone. Za ovaj tim je upisao i svoj prvi dabl-dabl sa deset poena i deset skokova. 

Kako su godine prolazile tako je i njegova minutaža bila sve manja. Tako je 2021. godine otišao u Dalas, gde se zadržao dve sezone, da bi onda na manje od godinu dana bio član Šarlota, posle kojeg je odlučio da pojača Partizan. 

"Ne mogu da dočekam da sezona počne. Radili smo mnogo i spremali se za novu sezonu, nemam očekivanja, samo sam srećan što sam ovde i jedva čekam sredu da odigramo dobro svih 40 minuta i nadamo se da ćemo doći do pobede", rekao je Nilikina.

Što se tiče igrača koji su stigli u "zeleni" deo Atine tu su Omer Jurtseven i Čedi Osman

Omer je i dalje mladi igrač, koji nije izabran na draftu, ali je od 2021. bio član NBA lige, tačnije Oklahome, da bi iste godine se preselio u Majami, gde je ubrzo bio poslat u razvojnu ligu. 

Prošlu sezonu je proveo u ekipi Jute, gde opet nije imao pretežno veliku ulogu u timu, tako da možemo reći da se u Panatinaikos vraća kako bi pod vođstvom Ergina Atamana, revitalizovao svoju karijeru.

Kada je reč o Čediju Osmnu, tu je situacija znatno drugačija. 

Turčin rođen u Ohridu iza sebe ima zapaženu evropsku ali i NBA karijeru. 

Pre odlaska u SAD proveo je šest godina u ekipi Anadolu Efesa, gde mu je jedno vreme trener bio i legendarni Duda Ivković sa koji  je osvojio jedan Kup Turske 2015. godine. 

EPA-EFE/ADAM DAVIS

Dva godine kasnije je usledio odlazak u NBA ligeu, tačnije u ekipu Klivlend Kavalirsa , koji su otkupili njegova prava od Minesote koja ga je draftovala 2015.

U timu Klivlenda je bio šest godina, gde je imao pilike da igra u timu zajedno sa Lebron Džejmsom, da bi se prošle sezone preselio u San Antonio Sparse kod Grega Popoviča. 

Sada će predstavljati veliko pojačanje za tim Panatinaikosa, koji ima ambiciju da ponovo rezultat iz prošle sezone kada su postali prvaci Evrope. 

Košarkaš koji se posle dužeg vremena vraća u Evropu je i Evan Furnije

Poslednjih godina se sve više pričalo o njegovom transferu u neki evroligaški tim, a sada se to i ostvarilo. Francuz će tako ove sezone biti član ekipe Olimpijakosa. 

Učenik čuvene Insep akademije je od 2012. godine član NBA lige, kada je zaigrao za Denver Nagetse koji su ga izabrali kao 20. pika. 

Svega dve godine se zadržao u timu iz Kolorada, da bi najveći trag ostavio u ekipi Orlanda, gde je igrao čak sedam godina. Potom su usledile selidbe u Boston, pa u Njujork tu je bio tri godine i onda u Detroit za koji je igrao prošle sezone. 

Imao je Furnije nekoliko neverovatnih partija u NBA ligi, a najviše se pamti utakmice koju je odigrao u dresu Njujorka kada je postigao 41 poen uz deset pogođenih trojki. Ranije dok je igrao za Orlando je znao da ubaci u nekoliko navrata 30 + poena, ali ovo je njegova najbolja utakmica u bogatoj NBA karijeri.

Koliko su navijači Olimpijakosa oduševljeni dolaskom Furnijea u Pirej govore i snimci sa njegovog dolaska u Grčku, gde ga je dočekao ogroman broj navijača tima u crveno-belim dresovima. 

MVP u sezoni Evrolige 2022/23 Bugarin Saša Vezenkov se posle godinu dana vraća na tlo gde se oseća najbolje i gde pruža najbolje partije. 

Nije se Vezenkov snašao u NBA ligi, gde nije uspeo da se uklopi do kraja u ekipu Sakramento Kingsa, retko kada je i počinjao utakmice, minutaža nije bila po njegovoj volji, pa je tako posle samo godinu dana odlučio da se vrati u Evropu u to u ekipu Olimpijakosa, gde je beležio sjajne rezultate. 

Garuba zna gde mu je najlepše, Korkmaz kod Obradovića

Garubi je tek 22 godine, a iza sebe ima karijeru, kao neki košarkaš koji ima deset godina više od njega. 

Garuba je 2017. debitovao za Real Madrid, gde se sada i vraća i gde je igrao četiri godine u prvom mandatu. Naravno da je u tom periodu bilo i vremena gde je bio član i B tima Madriđana, ali je on svojim dobrim partijama zaslužio selidbu u NBA ligu, tačnije u ekipu Hjuston Roketsa, koji su izabrali kao 23. pika u prvoj rundi. 

Za ovaj tim je igrao dve godine, da bi onda otišao u Golden Stejt, gde je prvo igrao za njihov razvojni tim, i kada je video kakvo je stanje oko njegovog statusa u NBA ligi, odlučio je da se vrati u Real. 

Ekipi Ćus Matea dolazak Garube je pokrio odlazak Jabuselea u NBA ligu. 

EPA-EFE/Mariscal

Monako je nastavio tradiciju dovođena zvučnih igrača iz NBA lige, pa je tako posle Kembe Vokera ove sezone izbor pao na Furkana Korkmaza

Turčin je sedam godina proveo u timu Filadelfija, koja ga je izabrala 2016. godine za 26. pika. 

Najbolja partija Korkmaza u NBA ligi je bila sedmog februara 2020. godine, kada je na utakmici protiv Memfisa postigao 34 poena, iako je utakmicu počeo sa klupe. 

Ali kao što je slučaj sa još nekolicinom igrača iz Evrope, koji igraju u Americi, kako je vreme odmicalo, tako je i minutaža slabila, pa je tako Filadelfija odlučila da ga trejduje u Indijanu, koja ga je sledećeg dana već otpustila. 

Sada Korkmaz dolazi u tim Saše Obradovića, gde će sigurno doneti određene benefite u tim koji u novu sezonu ulazi sa velikim ambicijama. 

Bobi u Istanbulu

Možda nije najveće, ali je sigurno najviše pojačanje pred početak nove sezone doveo Fenerbahče. 

Radi se o srpskom centru Bobanu Marjanoviću, koji će tako imati priliku da ponovo igra u Evroligi, posle devet godina kada je poslednji put igrao u dresu Crvene zvezde. Gde je 2015. godine izabran u najbolju petorku. 

Usledio je onda put u SAD, gde je pojačao San Antonio, potom je igrao za Detroit, Los Anđeles Kliperse, Filadelfiju, Dalas i Hjuston koji je bio njegov poslednji tim u NBA ligi. 

Nije Bobi uspeo da se skrasi ni u jednom timu, ali je zato poslednjih godina više pažnje posvetio stvarima van terena, pa je tako imao i neke uloge u filmovima, dok je bio poznat i po nekim reklamama koje je snimio. 

I onda kada su svi mislili da će okončati svoju košarkašku karijeru Marjanović je odlučio da ode u ekipu koju sa klupe predvodi Šarunas Jasikevičus. 

 
U svojoj košarkaškoj karijeri može da se pohvali da je bio šampion NBA lige, e pa tako u ekipu Anadolu Efesa stiže Džordan Nvora

Taj uspeh je postigao u dresu Milvoki Baksa, gde je bio u periodu od 2020. do 2023. godine, da bi onda prvo igrao za Indijanu, a onda kratko za Toronto. 

Ovo ćemu biti prva sezone u Evroligi. 

Još jedan igrač koji će po prvi put igrati u Evroligi je i Čimeze Metu koji posle pet godina u NBA ligi, odlučio da pređe u Barselonu. 

U SAD je nosio dresove San Antonija, Finiksa i Detroita. 

Ista stvar je i sa Trentom Forestom koji će posle epizoda u Juti i Atlanti pojačati ekipu Baskonije. 

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu