Nova vest
Košarka 3

1.10.2024.

10:35

Grčki titani opet haraju EL – Efes i Fener vrebaju iz prikrajka, a gde je Makabi?

Zavesa se ponovo diže na veliku evropsku košarkašku scenu zvanu Evroliga. Da li će Panatinaikos odbraniti tron, ili ćemo krunisati novog kralja?

Aleksandar Stajkovac
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nova sezona je pred nama, a onda donosi mnogo razloga za uzbuđenje, ne samo zbog istorijske težine ovog takmičenja već i zbog kvaliteta i konkurentnosti timova koji se bore za najprestižniju titulu u evropskoj klupskoj košarci.

Posle izuzetno uzbudljive prošle sezone, koja je kulminirala trijumfom Panatinaikosa u Berlinu, očekivanja su visoka, a pred nama je sezona koja bi mogla da pomeri granice kvaliteta igre i uzbuđenja na parketu.

Predstavljamo vam našu novu igru – Euroleague Selektor

Evroliga samo što nije počela i već od četvrtka, 3. oktobra, ponovo ćemo moći da posmatramo elitnu klupsku evropsku košarku.

Ovdašnjoj publici je fokus na Partizanu i Crvenoj zvezdi, ali ćemo zajedno proći i kroz ostale učesnike Evrolige i njih smo podelili u dva teksta.

Prvi tekst se mogli juče da pročitate, gde smo predstavili španske, italijanske, francuske ekipe, a sada sledi nastavak.

Počećemo od aktuelnog šampiona.

Panatinaikos

Profimedia

Panatinaikos je prošle sezone napravio senzacionalni povratak na evropsku scenu, promenio je gotovo čitav tim i na mesto trenera doveo Ergina Atamana, koji je uspeo da vrati klub na put stare slave.

Posle više sezona “patnje” i sezona gde je grčki tim završavao u donjem delu tabele, usledila je promena preko leta koja ih je dovela do naslova prvaka. U regularnom delu šampionata su bili drugoplasirani, ali su uspeli da nadigraju lidera Real u finalu i preotmu im "krunu".

Ekipa iz Atine je gotovo zadržala čitavu ekipu, ostali su Kendrik Nan, Matijas Lesor, Kostas Slukas, Džerijan Grant, Huančo Ernangomes, Janis Papapetru, Kostas Antetokumpo Panajotis Kalaicakis, Dimitris Moraitis i Dinos Mitoglu.

Rešili su se igrača koji se nisu najbolje uklopili u Atamanov sistem, a to su Olek Balcerovski, Lefteris Mancukas i Luka Vildosa.

Nisu mnogo lutali na tržištu nego su gotovo doveli poziciju za poziciju. U klub je prvo stigao Lorenco Braun, a potom su dovedeni Omer Jurceven i Čedi Osman. Samo su nadogradili šampionsku ekipu.

Derbi između Panatinaikosa i Olimpijakosa je zakazan za 8. novembra u "OAKA" areni, u okrivru osme runde takmičenja, a potom 14. marta u dvorani "Mira i prijateljstva", u okviru 29. kola.

Odličnu sezonu iza sebe imao je Kendrik Nan, koji se privikavao na evropsku košarku, tako da ćemo ga sada videti u boljem izdanju. Zanimljivo, pored njega jedan od ključnih igrača je bio Dinos Mitoglu, iako je prošle sezone verovatno doveden da bude zamena za Huanča Ernangomesa, ali Grk se profilisao u jednog od lidera ekipe.

Videćemo da li Panatinaikos ima snage da osvoji "back to back" titulu, odnosno da odbrani tron. Najveća pretnja im je rival iz Pireja – Olimpijakos, koji je odgovorio i isparirao finansijski.

Tim Jorgosa Barcokasa već im je naneo prvi poraz u sezoni, u borbi za trofej Superkupa. Olimpijakos je slavio protiv Panatinaikosa sa 86:85.

Ekipa iz Atine sezonu otvara na mestu prošlogodišnjeg uspeha, a to je Berlin, samo što ih sada umesto Fajnal-fora čeka ekipa Albe, u četvrtak od 18 časova i 45 minuta.

Što se tiče duel sa srpskim predstavnicima, prvo gostuju Crvenoj zvezdi u sedmoj rundi, tačnije 1. novembra, dok je revanš u Atini zakazan za 11. april i poslednju rundu takmičenja.

Kada je u pitanju Partizan, prvo gostuju u "Beogradskoj areni" u 14. kolu, a potom je revanš u 20. rundi, 9. januara.

Olimpijakos

Profimedia

Ekipa iz Pireja je vođena primerom Panatinaikosa, koji se prošle sezone snažno pojačao, odlučila da ove sezone ništa ne prepusti slučaju i ne dozvoli velikom rivalu dominaciju u Grčkoj i Evropi.

Prošle sezone su u regularnom delu takmičenja bili peti.

Prošla sezona je arhivirana, a u ovu ulaze može se reći dosta jači u odnosu na prethodnu godinu. Klub su napustili Igi Brazdeikis, Luk Sikma, Tarik Blek, kao i trojica grčkih igrača Mihalis Luncis, Jorgos Tanulis i Džordž Papas.

Kao bomba je odjeknula informacija kada su vratili Sašu Vezenkova iz NBA lige, prethodno su došli Kinan Evans, Luka Vildosa i Tajler Dorsi, a šlag na torti je bio Evan Furnije.

Pored njih, zadržali su okosnicu tima u vidu Aleka Pitersa, Tomasa Vokapa, Kostasa Papanikolaua, Mustafe Fala, Najdžela Vilijamsa-Gosa, Nikole Milutinova, Mozesa Rajta, Šakila Mekisika, Janulisa Larencakisa i Filipa Petruševa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)

Tim ulazi sa velikim ambicijama da osvoji sve što se može osvojiti, a sa bivšim MVP Evrolige Vezenkovim je svašta moguće.

Pripremni period su odradili perfektno, bez izgubljenog meča, između ostalog su savladali i Crvenu zvezdu (87:83).

Prvi meč koji ih očekuje u novoj sezoni jeste protiv Fenerbahčea u gostima, u petak od 19 časova i 30 minuta.

Olimpijakos prvo gostuje Partizanu u 12. rundi takmičenja, odnosno 28. novembra. Revanš zakazan je zakazan za 7. mart i 28. kolo.

Što se tiče duela sa Crvenom zvezdom, grčki velikan prvo dolazi u Beograd 13. decembra u 15. kolu, dok je duel iz dvorane "Mira i prijateljstva" zakazan za 20. april i 30. rundu takmičenja.

Fenerbahče

Srđan Stevanović/Starsport

Ekipa iz Istanbula u ovu sezonu ulazi sa velikim brojem promena, na gotovo svim pozicijama, a cilj je jedan ponovni povratak na vrh evropske košarke, dok u domaćem šampionatu brane titulu, koju su osvojili preko Efesa. Želi da popravi utisak od prošle sezone i šestog mesta u regularnom delu takmičenja.

Tim su redom napustili Nik Kalates, Jam Madar, Nejt Sestina, Džonatan Motli, Tajler Dorsi, Šehmus Hazer, Amin Nua, Jorgos Papajanis.

Prevashodno su vratili Nikola Melija iz Olimpije Milano, stigao je i njegov saigrač Devon Hol, potom su stigli i Bonzi Kolson i Vejd Boldvin iz Makabija, Arturs Žagars se vratio sa pozajmice iz Vulvsa. Potom su krenulu da rešavaju pitanje visokog igrača, pošto su ih napustili dvojica centara Motli i Papajanis.

Kao prvo rešenje videli su hrvatskog košarkaša Luku Šamanića i Kanađanina Kema Birča, ali su u jednom odlučili da se rastanu sa Šamanićem i njegovo mesto je zauzeo Boban Marjanović, koji je doveden neposredno pre dve nedelje iz NBA lige.

Zadržali su okosnicu tima u vidu srpskog košarkaša Marka Gudurića, Skotija Vilbekina, Najdžela Hejs-Dejvisa, Dešon Pjera, Tarika Biberovića, Sertača Šanlija, Meliha Mahmutoglua i Metečana Birsena.

Najzvučnija pojačanja su dvojac iz Makabija, Kolson i Boldvin od koji se očekuje da se ove sezone profilišu kao lideri turske ekipe.

Sezonu otvaraju na domaćem parketu protiv Olimpijakosa.

Derbi sa Efesom je već zakazan u drugom kolu, 10. oktobra u "Sinan Erdem" areni, dok je revanš na programu 3. januara u 19. rundi.

Od duela sa srpskim predstavnicima, prvo igraju sa Crvenom zvezdom u trećem kolu, 15. oktobra na domaćem terenu, a potom sa Partizanom u sedmoj rundi, 1. novembra, gde su takođe domaćin.

Revanš mečevi u Beogradu, gde ih prvo dočekuje Partizan krajem godine – 27. decembra, u 18. kolu, a potom Crvena zvezda u 21. rundi 15. januara.

Fenerbahče ima respektabila roster i mogao bi da bude jedan od favorita iz senke, videćemo koliko daleko mogu da doguraju, ali definitivno su pretendenti za Fajnal-for.

Anadolu Eefes

Srđan Stevanović/Starsport

Efes je dobro započeo ovu sezonu, već je savladao velikog rivala Fenerbahče u borbi za prvi trofej u sezoni, Superkup Truske sa 83:82 i pokazao da je spreman za novu sezonu Evrolige. Sa većim ambicijama od devetog mesta koji su zauzeo prošle sezone.

Zanimljivo leto bilo je iza tima iz Istanbula, s obzirom da su doveli dva NBA igrača, a jedan od njih je i nekadašnji osmi pik na NBA draftu u generaciji 2015. (izabran pre Devina Bukera), a radi se o Stenliju Džonsonu. Pored njega, u klub je stigao i Džordan Nvora iz Toronto Reptorsa, kao i Vensan Poarije i Roland Šmits.

Nisu mnogo aktivni bili na tržištu, već su zamenili igrače, koji su napustili tim. Među onima koji su otišli su Vil Klajburn, Majk Daum u Crvenu zvezdu, Tajrik Džons u Partizan, kao i Tibor Plajs.

U timu su ostali lider Šejn Larkin, Elajdža Brajant, Rodrigo Bobua, Derek Vilis, Daniel Oturu, Erdžan Osmani, Erkan Jilmaz, Justus Holac, Ridvan Oncel.

Hrvatski stručnjak Tomislav Mijatović je dobio dobra pojačanja i njegov tim je sigurno jedan od favorita iz senke, ako ne da osvoji bar da se nađe na Fajnal-foru Evrolige.

Blistali su tokom priprema bez izgubljenog meča, između ostalog su savladali i Partizan u Atini (81:80). Jedno ime se posebno izdvaja a to je Džordan Nvora, koji će definitivno nadoknaditi odlazak Vila Klajburna.

Prvi kolo Evrolige započinju iz Bolonje, gde ih u petak od 21 čas dočekuje ekipa Virtusa, zajedno sa Klajburnom, koji je pojačao italijansku ekipu.

Kada su u pitanju dueli sa srpskim predstavnicima, prvo ih očekuje meč sa Crvenom zvezdom na domaćem terenu, 18. decembra u okviru 16. kola, dok je revanš zakazan za 4. april i pretposlednju rundu takmičenja.

Protiv Partizana takođe prvi meč igraju kod kuće, odmah posle duela sa Zvezdom u duplom kolu 20. decembra, a potom u 30. rundi dolaze u Beograd, 21. marta.

Makabi Tel Aviv

Srđan Stevanović/Starsport

Makabi je prošle sezone ostao bez Fajnal-fora pošto se na putu našao Panatinaikos, koji je kasnije u osvojio šampionat. Imali su Izraelci dobru šansu da izbace grčki tim, čak su i vodili u seriji, ali je usledio preokret. Prošle sezone je zauzeo sedmo mesto u regularnom delu takmičenja.

Po završetku sezone, gotovo čitava prva petorka je napustila “Ponos Izraela”. Prvi je otišao Lorenco Braun u šampionski tim Panatinaikosa, potom je Džoš Nibo prešao u Armani, Bonzi Kolson i Vejd Boldvin su otišli u Fenerbahe, a potom su napustili i Džejms Veb i Antonius Klivlend.

U prvom naletu, stigli su Venjen Gebrijel, reprezentativac Južnog Sudana, koji ke igrao protiv Srbije, Livaj Rendolf i Džejlen Hoard. Sledeći je došao Džordan Lojd, a porom i Rokas Jukobaitis, Daril Mejkon, Vil Rejman, dok je poslednj došao Kobi Simons. 

Takođe, u timu su ostali Tamir Blat, Roman Sorkin, Jasiel Riveiro, Džon Dibartolomeo, Rafi Menko, Džejk Koen... Sa kombinacijom novopridošlih igrača možemo da vidimo jedan jak Makabi.

Ne deluju kao ekipa koja će izboriti neko od prvog do šestog mesta, ali sigurno imaju šanse za plej-of ili plej-in.

U prvom kolu Evrolige, snagu će odmeriti protiv ekipe Asvela, u četvrtak od 21 čas na domaćem terenu, tačnije u Beogradu, gde će i ove sezone igrati utakmice kao domaćini.

Što se tiče utakmice sa srpskim predstavnicima, prvo će odmeriti snage sa Partizanom na domaćem terenu, u četvrtom kolu takmičenja, 17. oktobra, dok je revanš zakazan za 19. rundu, 3. januara.

Protiv Zvezde igraju u 19. kolu, 20. decembra u gostima, a mesec dana kasnije dočekuju crveno-bele u 23. rundi.

Bajern Minhen

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ekipa Bajerna u novu sezonu ulazi sa novim trenerom. Umesto Pabla Lasa, na klupu je seo aktuelni svetski šampion Gordon Herbert.

Pored Lasa, tim su napustili Serž Ibaka, Leandro Bolmaro, Silvejn Fransisko, Dino Radončić i Isak Bonga koji je pojačao Partizan.

Prvi među onima koji su pojačali nemačkog predstavnika i aktuelnog šampiona Bundeslige su Oskar Da Silva i Kevin Jebo, potom su došli i Jam Madar, Johanes Fojtman i Šabaz Nejpir iz Armanija.

Ostao je kapiten tima Vladimir Lučić čija bi ovo sezona mogla da bude nakon što je propustio veći deo prošle zbog povrede, a pored njega tu su i Karsen Edvards, Devin Buker, Nik Vajler-Beb, Andreas Obst, Nils Gifaj, Elajas Heris i Danko Branković. 

Bajern ima zanimljivu ekipu za sledeću sezonu, a videćemo koliki im je domet. Ne deluju kao tim koji bi mogao da obezbedi sigurno mesto u plej-ofu, ali možda bi mogao da se dokopa plej-ina i pokvari planove nekim ekipama. Prošle sezone je zauzeo 15. mesto ispred Zvezde.

Ekipa iz Minhena u prvom kolu dočekuje Real Madrid u novoj hali "BMW park", a meč je na proramu u četvrtak od 20 časova i 45 minuta.

Što se tiče duela sa srpskim timovima, Bajern već u trećem kolu gostuje Partizanu, 15. oktobra, dok je revanš zakazan za 32. rundu, koja je na programu 27. marta.

Kada je u pitanju duel sa Crvenom zvezdom, prvi je na programu u Beogradu 29. novembra, u 12. kolu, dok je revanš na programu 6. marta u 28. rundi takmičenja.

ALBA Berlin

Srđan Stevanović/Starsport

Uprkos veoma lošoj prethodnoj sezoni, gde su zavrišli na poslednjem mestu sa samo pet pobeda, Alba nije promenila trenera, a ništa posebno ni tim.

Izrael Gonzales je ostao na mestu glavnog trenera, ekipu su napustili Sterling Braun, koji je otišao u Partizan i jedan od ponajboljih igrača Johanes Timan, koji je otišao u Japan.

Alba je zadržala gotovo čitavu ekipu od prošle sezone, to su Met Tomas, Luis Olinde, Mateo Spanjolo, Jani Vecel, Gabriel Pročida, Martin Hermanson, Krist Kumađe, Malte Delov, Tim Snajder, Džastin Bin, Žiga Samar i Johanes Matišek.

Na to su dodali Treviona Vilijamsa, koji je prošle sezone imao odličnu sezonu u Ulmu i plejmejkera Vilijama Mekdovel-Vajta, koji je došao iz Australije.

Teško da i ove sezone mogu da budu konkurentni za plej-in, već se očekuje još jedna sezona, gde će biti među ekipama u začelju tabele.

U prvom kolu dočekuju aktuelnog prvaka Evrope Panatinaikos, a meč je na programu u četvrtak od 18 časova i 45 minuta.

Protiv srpskih predstavnika, prvo igraju sa Zvezdom u gostima, u osmoj rundi takmičenja, 7. novembra, a revanš je na programu 6. februara, u 26. kolu.

Partizan dočekuju u 15. kolu takmičenja, 12. decembra, a potom gostuju crno-belima u Beogradu, 25. marta u 31. rundi.

Žalgiris Kaunas

Srđan Stevanović/Starsport

Litvanska ekipa je ove sezone napravila kvalitetnu ekipu koja će se boriti za neko od mesta u plej-inu, posle loše prethodne godine, kada su završili kao 14. ekipa u elitnom takmičenju.

Žalgiris je pretrpeo određene promene, tako da je Andrea Trinkijeri gotovo morao da sklopi novi tim. 

Ekipu su napustili Kavarijus Hejs, Danielius Lavrinovicius, Kinan Evans, Dovidas Butka, Roland Šmits, dok su ostali Edgaras Ulanovas, Brejdi Manek, Arnas Butkevičijus, Laurinas Birutis, Dovidas Gedraitis i Lukas Lekavičius.

Na postojeću ekipu, kvalitetno su se pojačali, vratio se Igi Brazdeikis iz Olimpijakosa, stigao je Brajant Danston iz Virtusa, Tajron Valas iz Turk Telekoma, Silvejn Francisko iz Bajerna, Alen Smajlagić iz Partizana, Met Mičel iz Bešiktaša i Deividas Sirvidis iz Lietkabelisa.

Deluje da je Trinikijeri sklopio dobru ekipu, što možemo da vidimo po prva tri kola u litvanskom šampionatu, gde su upisali ubedljive pobede na svim odigranim mečevima uz koš razliku +62. 

Sezonu u Evroligi otvaraju na domaćem terenu, gde im dolazi Barselona, u četvrtak od 19 časova.

Kada su u pitanju dueli sa srpskim timovima, prvo dočekuju Zvezdu u šestoj rundi, 30. oktobra, dok je revanš zakazan za 27. februar, u okviru 27. runde.

Protiv Partizana prvo igraju u 13. kolu, koje je na programu 3. decembra, a potom dočekuju crno-bele, 3. aprila u pretposlednjoj rundi elitnog takmičenja.

Odbrojavanje može da počne, ostalo je manje od dva dana do početka nove sezone! Očekujemo spektakl na košarkaškim terenima sa dosta iznenađenja.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Epidemija hakerskih napada i u Srbiji"

Američki stručnjak za borbu protiv hakera Sajmon Tejlor upozorio je na epidemiju hakerskih napada i u Srbiji i poručio da svaki pojedinac odgovornim ponašanjem može dramatično da smanji rizike od hakerskih upada i ucena.

Tanjug

12:00

18 min

Novo Sport Video Menu