Nova vest
Košarka 3

24.9.2024.

19:15

Dokumentarac o skandalu: "Bili su otrovani pred najvažniju utakmicu"

Rusi spremaju dokumentarac o čuvenom košarkaškom skandalu iz Evrolige u sezoni 1994/95.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Evroligu je 1995. godine osvojio Real Madrid koji je u finalu pobedio Olimpijakos rezultatom 73:61 u Saragosi.

Tada je na klupi Madriđana bio Želimir Obradović, a od igrača su nastupali Arvidas Sabonis, Džo Arlaukas, Rimas Kurtinaitis, Skiter Henri...

 

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona


Ipak, ta sezona Evrolige je ostala upamćena po skandalu iz Top 8 kada su se sastali igrači CSKA Moskve i Olimpijakosa i posle majstorice je tim iz Pireja slavio sa 2-1 u seriji i otišao na Fajnal For, pa u finale i tamo izgubio od Reala.

Denis Rodimin i Dimitrij Rudovski, ruski scenaristi i režiseri, spremaju dokumentarni film o toj sezoni i posebno se osvrću na skandal kada su košarkaši CSKA Moskve bili otrovani pred majstoricu sa Olimpijakosom.

Dokumentarni film će se zaviti "Poisoned Match" iliti "Otrovana utakmica" Ruska ekipa se žalila da su njihovim igračima davane flašice vode u kojima je otkrivena velika doza psihoaktivnih supstanci koja se koristi kao medicinsko sredstvo za ljude sa mentalnim poremećajima.

Skoro čitav tim CSKA Moskve odvezen je u bolnicu na dan majstorice čiji pobednik ide na F4 Evrolige, a poslednji meč serije sa Olimpijakosom igrali su Kudelin, Vanev, Gresin, Spiridonov i Kjusurin.

U opisu dokumentarnog filma stoji:

"Film je baziran na stvarnim događajima košarkaškog kluba CSKA Moskva koji se borio za Fajnal For Evrolige protiv Olimpijakosa kada su bili otrovani pred najvažniju utakmicu u sezoni"
 



 

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Srpski fudbal

Zvezdana noć u Humskoj

Crvena zvezda je uspela da uradi ono što nije za skoro osam decenija svoje istorije. I verovatno će proći još barem toliko dok ponovo na ovaj način ne deklasira najvećeg rivala na njegovom ognjištu.

Stefan Smuđa

8:00

15 h

Novo Sport Video Menu