Nova vest
Košarka 14

9.9.2024.

10:55

Radonjić za B92.sport: "Moram da kažem – kada sam dobio poziv, nisam dugo razmišljao"

Najtrofejniji trener u istoriji KK Crvena zvezda i šef stručnog štaba Bahčešehira Dejan Radonjić je u razgovoru za B92.sport govorio o ciljevima za novu sezonu, klubu sa Malog Kalemegdana, ali i o reprezentacijama Crne Gore i Srbije, kao i nedavnim Igrama.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Starsport

Radonjić je šef struke u turskom klubu postao na polovini sezone 2023/24, a adaptacija, kako je rekao za B92.sport, nije bila laka.

Dolazak na polusezoni nije jednostavan i bilo je potrebno malo vremena za adaptaciju, meni kao treneru i igračima, na način rada i na ideje. Imali smo probleme s povredama na samom startu i to bitnih igrača, nekoliko nesrećnih poraza. Nakon toga je bilo bolje, imali smo i nekoliko dobrih utakmica u domaćem prvenstvu. Što se tiče Evrope, uspeli smo da dođemo do finala FIBA Evrokupa. U finalu smo igrali protiv nemačkog kvalitetnog protivnika i u tom produžetku imali šut za pobedu i nažalost promašili. I nakon toga, normalno, napravili analizu svega onoga što smo radili i što smo želeli da radimo“, započeo je Radonjić.

Demantovao je natpise u medijima da mu je trebalo dugo da odluči da sedne na klupu Bahčešehira.

Kada sam dobio poziv, moram da kažem da nisam dugo razmišljao. Imao sam razgovor na kraju decembra sa predsednicom, sa menadžmentom, upoznavao sam se sa njima, upoznavao sam se sa planovima. Video sam da je ozbiljno ambiciozan projekat za budućnost i to je ono što me opredelilo da prihvatim i da krenem sa radom u Bahčešehiru“, istakao je crnogorski stručnjak.

EPA-EFE/Georgia Panagopoulou



O saradnji sa Nemanjom Bjelicom, sportskim direktorom u klubu, imao je samo reči hvale.

Mislim da je značajan i veliki potez za klub što je došao Nemanja da radi kao sportski direktor. Veliko ime evropske i svetske košarke i sigurno da je svima nama od velike važnosti što je on tu sa nama. Počeli smo da radimo naporno i posvećeno i čini mi se da smo tokom leta napravili dosta dobrih stvari. Nastavljamo i dalje da gradimo sve“, naveo je Radonjić za B92.sport.

Pratio je nastupe Crvene zvezde protekle sezone, a veruje da crveno-beli ove takmičarske godine mogu da budu još bolji.

Pratio sam onoliko koliko sam bio u mogućnosti. Mislim da su sada napravili sjajan tim sa igračima od prošle sezone koji su ostali, ali i sa igračima koji su došli. Mislim da ove sezone treba očekivati dosta dobre stvari od Crvene zvezde“, objasnio je on.

Prokomentarisao je uspešnu sezonu Panatinaikosa, koji je osvojio Evroligu.

Fenomenalna sezona Panatinaikosa. Pred početak sezone su napravili jedan izuzetno kvalitetan tim, angažovali su trenera koji u tri sezone pre toga dva puta bio prvak Evrope, imaju ogromnu podršku navijača i mogu da kažem da su napravili fantastičan rezultat“, iskren je Radonjić.

Starsport



Govoreći o Olimpijskim igrama objasnio je šta je to falilo Crnoj Gori, a onda i čestitao reprezentaciji Srbije na osvojenoj bronzanoj medalji.

"Crna gora je imala dobru priliku da izbori plasman na Olimpijske igre, međutim, mislim da je faktor nedostatka značajnog broja igrača i to je jako bitnih koji nisu mogli da nastupaju, doveo do toga da nisu bili kompletni i da se ne domognu Olimpijskih igara. Olimpijske igre sam pratio i  čestitao bih i Košarkaškom savezu Srbije, selektoru Pešiću, stručnom štabu i svim igračima na ostvarenom rezultatu, na osvojenoj medalji i naravno na igrama koje su pružili, stvarno su tokom čitavog turnira igrali na izuzetno visokom nivou. Nije to samo utakmica protiv Amerike, već gotovo sve utakmice prikazali su stvarno jedan kvalitet koji je bio na visokom nivou“, istakao je Radonjić.

"Da je u tom meču protiv Amerike Srbija slavila, bilo bi, čini mi se, potpuno zasluženo, ali jedna lopta nije ušla na jednoj strani, a na drugoj je ušla i Amerika je otišla u finale"


Ono što je približilo evropsku košarku američkoj na ovom turniru jeste mnogo NBA igrača u različitim nacionalnim timovima, smatra crnogorski stručnjak.

Na ovom olimpijskom turniru se moglo videti da ima dosta zemalja sa NBA igračima, tako da čini mi se, to je jedan od razloga zašto je došlo do približavanja evropske košarke američkoj. Nije to samo reprezentacija Srbije, pa čak i u nekim zemljama koji se nisu kvalifikovale imamo nekoliko igrača koji su u NBA-u i koji imaju značajne uloge“, jasan je bio Radonjić.

Otkrio je i koji su glavni ciljevi sa Bahčešehirom u novoj sezoni.

Napravili smo jako puno promena, ozbiljna rekonstrukcija je urađena, mnogo novih igrača, tako da smo u tom pripremnom periodu pokušali od početka da uradimo što je više moguće kako bi tim doveli do nečeg da možemo da budemo zadovoljni. Prirodno je da je potrebno strpljenje s obzirom na toliko promena, da je potrebno vreme i trudimo se da svaki dan iskoristimo na najbolji mogući način. Odradili smo pripreme na Divčibarima, mogu da kažem da sam zadovoljan kako je to sve izgledalo, uspeli smo da prođemo bez ijedne povrede, što je takođe za ovaj period bitno i trudimo se da spremnije uđemo u sezonu kako bismo u jednoj teškoj grupi u Evrokupu pokušali da dođemo do plasmana u plej-of, pa da onda vidimo šta i kako dalje“, naglasio je crnogorski stručnjak.

Starsport



Svestan je šta ih očekuje u domaćem prvenstvu.

Domaće prvenstvo je stvarno kvalitetno, ne samo zbog činjenice da ove godine imamo novo pravilo sa sedam stranaca, već i prošle godine smo imali priliku da se upoznamo s kvalitetom gde nema lakih utakmica, nema sigurnih bodova, nema velike prednosti domaćeg terena. Po mom mišljenju, druga liga po kvalitetu u Evropi“, poručio je Radonjić.

Na kraju je prokomentarisao i poziv sina Petra, koji je od ove sezone u stručnom štabu Marka Baraća u Megi, a sa kadetima „ružičatih“ je osvojio i kadetsku ligu Srbije. Prema Dejanovim rečima, Mega je idealna sredina i za mlade igrače, kao i za mlade trenere.

On je već godinama u tom sistemu Mege, vrednom projektu koji je prepoznat ne samo po tome da pravi jedan ozbiljan kvalitet igrača, već se radi na tome da se prave i treneri, i radnici. Sigurno da kroz taj rad koji on ima može da dođe do nečega što mu je i želja. Mislim da će sedma godina da radi i ove sezone je u stručnom štabu trenera Baraća. Naravno, sasvim prirodno je pričamo o košarci“, zaključio je Radonjić u razgovoru za B92.sport.
 

Podeli:

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
iOS

Naplaćivaće više

Apple je povećao cene za svoju uslugu zamene baterije, ali ne za sve iPhone 16 modele.

MacRumors

8:10

44 min

Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

17 h

Novo Sport Video Menu