Nova vest
Košarka 8

9.9.2024.

16:00

Simonović za B92.sport: “Teško mi je pao odlazak, vratio bih se u Zvezdu”

Crnogorski košarkaš, nekadašnji igrač Crvene zvezde i trenutni prvotimac Bahčešehira Marko Simonović je u razgovoru za B92.sport iskreno govorio o odlasku iz Beograda, saradnji sa Dušanom Alimpijevićem u Bešiktašu, reprezentaciji i mnogim drugim temama.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Dusan Milenkovic/Starsport.rs

Bahčešehir je završio glavni deo priprema i to na Divčibarima, a Simonović je za B92.sport najpre govorio o ciljevima, kako klupskim, tako i ličnim za narednu sezonu.

Završili smo taj neki glavni deo priprema koji smo imali. Imali smo te tri utakmice, koje su, eto kažem, potekle u nekom dobrom ritme. Ekipa je dobra i sastavljena od dobrih igrača. Sad samo da se malo povežu neke stvari, jer ima dosta novih imena. Zasad je sve super, i saradnja sa trenerom, i sa tim novim igračima. Tim funkcioniše dosta dobro zasad. Nadam se da će biti sve bolje i bolje u narednom periodu. Tako da, uklopili smo se svi dobro i radimo dobro što je najbitnije. Meni lično je najvažnije da igram, da dam svoj maksimum, da klub dostigne što bolji mogući rezultat u narednoj sezoni”, započeo je Simonović.

Nije krio da mu je odlazak iz Crvene zvezde teško pao, ali mu je kasniji anagžman u Bešiktašu i te kako prijao.

Jeste mi teško pao odlazak iz Zvezde u neku ruku. Moja odluka je bila da idem i hteo sam da promenim sredinu zbog toga što sam želeo više da igram. Prijala mi je ta promena što je na kraju bilo očigledno. Imali smo stvarno dobru polusezonu u Bešiktašu. A taj sam početak u Zvezdi, pa onako… Na početku je bilo baš dobro, posle toga i ne baš, ali na kraju je usledila ta promena. Na kraju se sezona kao sezona završila u nekom, da kažem, dobrom smislu”, objasnio je on.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs



Na njega je umnogome uticala promena trenera u klubu sa Malog Kalemegdana.

Uticala na mene kao mene jeste, zato što sam kod Duška Ivanovića dosta igrao i to je nekako funkcionisalo. Međutim, baš u tom periodu, kada je trener Sferopulos došao, ja sam se povredio. Kada sam se vratio, nisam baš ušao u neki pravi ritam, da kažem, možda koji je on očekivao u tom trenutku”, naveo je Marko.

Međutim, period u Zvezdi mu je dosta značio za profesionalni razvoj.

Drugačije je kada igrate za jedan od dva kluba – Partizan ili Zvezdu, jer sam klub nosi neki pritisak, nije ni malo lako, pogotovo za domaćeg igrača. Igrači koji su stariji tu, oni su zvezde i dosta godina su proveli u tim klubovima i znaju kako sve funkcionište. Kad sam odlučio da se vratim iz Amerike, bilo mi baš drago što sam odabrao Crvenu zvezdu i baš sam se radovao što ću biti član te ekipe koja ima takve navijače. Možda na kraju nije ispalo onako kako sam priželjkivao, ali mi je dosta značio i taj neki kratki vremenski period koji sam proveo tamo. Momci koji su bili u Zvezdi u tom trenutku, a i sada su mi dosta pomogli. Ostao sam u dobrim odnosima sa svima iz Crvene zvezde, tako da, ispalo je korektno”, iskren je bio Simonović u razgovoru za B92.sport.

Polusezona u Bešiktašu i saradnja sa Dušanom Alimpijević mu je, prema njegovim rečima, i više nego prijala.

Igrali smo tri polufinala – polufinale turskog Kupa, polufinale turske lige i polufinale Evrokupa. Evrokup je bio najznačajniji za nas. Stvarno sam mislio da možemo ići do samog kraja, zostavili smo se u polufinalu, izgubili smo te obe utakmice što smo igrali na strani, protiv Burga, i mislim da je stvarno sezona bila dobra, kad se sagleda sve. Došao sam na polusezoni, na kraju, mislim, nije mi trebalo puno vremena da se uklopim, Alimpijević mi je dosta pomogao da uđem što pre u taj njegov sistem”, naglasio je crnogorski reprezentativac.

"Meni je saradnja sa Alimpijevićem dosta značila. Cenim ga kao čoveka i kao trenera".


Osvrnuo se i na neuspeh reprezentacije da se plasira na Olimpijske igre, a poseban akcenat je stavio na zadovoljstvo koje oseća kada se odazove pozivu i obuče nacionalni dres.

Plasman na Olimpijske igre bi bio kao šlag na torti. Ostaje ta neka žal, zato što nismo uspeli da ispunimo taj cilj koji smo imali možda u našim glavama, ali opet falili su tu neki iskusni igrači koji su bili prošle godine na Svetskom prvenstvu. Nije bilo do nas sve i mislim da će se ukazati neka naredna prilika kada ćemo probati da napravimo bolje rezultate. Mnogo mi znači poziv reprezentacije, prošao sam sve mlađe kategorije. Uvek je dobra atmosfera i radujem da se odazovem pozivu”, rekao je on.

Srbija ga je oduševila.

Oduševljen sam bio, kao i generalno kompletan region i svi ljudi koji su navijali za Srbiju. Pogotovo u toj utakmici protiv Amerike. Malo je falilo na kraju, ali stvarno su odigrali jedan fenomenalni turnir. Na kraju su pokazali samom tom pobedom protiv Nemačke za treće mesto koliko im znači sve to. Posle tog poraza od Amerike nije lako igrati tu utakmicu na kraju. Stvarno mislim da je jedna kvalitetna ekipa sa stvarno kvalitetnim igračima i da su napravili dobru hemiju unutar ekipe. Što se na kraju i pokazalo rezultatom koji su postigli”, iskren je bio Simonović.

Evropska košarka je na dobrom putu

Bio sam dve godine u Čikagu i stvarno – američka košarka je neki drugi nivo. I što se tiče organizacije i svega. Evropska košarka se trudi da bude bliža tome i sigurno da polako i uspeva. Klubovi Evrolige se trude da prate neke uslove koji su uspostavljeni tamo, pogotovo što se tiče organizacije i tretmana samih igrača. Baš me raduje šta je rvropska košarka napravila u tom segmentu, svake godine mislim da je sve bolje i bolje”, objasnio je Marko.


Dotakao se i sve češćeg povratka mladih košarkaša u Evropu.

U poslednje dve godine se baš dosta igrača, nekih mladih koji su bili u NBA ili u razvojnoj ligi, vratilo u Evropu. U mom slučaju to je možda neka želja za većom minutažom i za igranjem. Ja sam proveo dosta vremena u razvojnom timu Čikago Bulsa, ali opet kada sam dobio ponudu iz Evrolige, odlučio sam se da napravim taj korak što je na kraju i po meni bila dobra odluka. Nisam ostao možda koliko je bilo planirano i koliko sam želeo u Zvezdi, ali opet mislim da sam napravio okej korak. Sada sam u Bahčešehiru, zato što stvarno želim da igram, pogotovo otkad sam se vratio iz NBA. Želim da provedem više minuta na parketu”, naveo je Simonović.

Kako je rekao, evropska liga je bolja za igrače nego G liga u NBA.

Po mom mišljenju, G liga ne može da se poredi sa kvalitetom Evrolige. Mislim da je generalno i Evrokup dosta kvalitetniji, tako da samim tim, po meni, bolje je za igrača, pogotovo evropskog igrača igrati u Evropi. Jeste NBA najbolja liga na svetu i sve, ali umesto G lige za mladog igrača je bolje da put traže u nekoj evropskoj ligi – Evroliga, Evrokup ili Liga šampiona koja je takođe kvalitetna”, jasan je bio Simonović.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs


Na kraju, na pitanje da li bi se vratio u Crvenu zvezdu ako se ikada ukaže još jedna prilika – odgovorio je “kao iz topa”.

Prihvatio bih, stvarno. Navijam za Zvezdu od malena i baš mi je bilo drago što sam eto, da kažem, osetio taj deo atmosfere i sve ostalo. Tako da svakako – ako se ukaže opet prilika, rado bih prihvatio da se vratim u Crvenu zvezdu”, zaključio je Simonović u razgovoru za B92.sport.
 

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
iOS

Naplaćivaće više

Apple je povećao cene za svoju uslugu zamene baterije, ali ne za sve iPhone 16 modele.

MacRumors

8:10

39 min

Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

17 h

Novo Sport Video Menu