Nova vest
Košarka 7

31.8.2024.

15:15

Smit za B92.sport o Partizanu, Obradoviću i Hrvatskoj: "Hteo sam da ostanem"; "Kriv sam"

Bivši košarkaš Partizana i sadašnji član turskog Bahčešehira Džejlin Smit je u razgovoru za B92.sport izneo utiske o prošloj sezoni u crno-belom dresu, Željku Obradoviću, reprezentaciji Hrvatske, ali i o novom angažmanu i saradnji sa Dejanom Radonjićem.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Peđa Milosavljević/Starsport

Džejlin Smit je nakon samo šest meseci provedenih u Partizanu napustio Beograd i novi angažman pronašao u Bahčešehiru, a na početku razgovora za B92.sport je izneo očekivanja od predstojeće sezone, kao i glavne ciljeve.

"Cilj ove sezone je da budemo među prva četiri kluba u turskoj ligi i da pokušamo da osvojimo Evrokup. Uzbuđen sam, mislim da ćemo biti jako dobri. Što se tiče ličnih ciljeva, hoću da pomognem timu da dobije što više utakmica. Baš me briga za statistiku", rekao je Smit.

Bahčešehir će i ove sezone predvoditi crnogorski stručnjak Dejan Radonjić, a Amerikanac je i više nego zadovoljan njihovom saradnjom.

"Dobra je saradnja sa njim. Uvek pokušava da bude šaljivdžija i trudi se da bude zabavan. Dobar je čovek, razumemo se, zna šta hoće od mene i ja pokušavam da dam što više mogu za njega. Zaista mu je stalo do svih nas i pušta me da igram, to je ono što najviše želim", jasan je bivši košarkaš Partizana.

Celokupnom organizacijom u novom klubu je oduševljen.

"Bahčešehir je verovatno najprofesionalnija organizacija u kojoj sam član od kada igram. Sve je sređeno, sve što treba mi da uradimo je samo da brinemo o dolasku u teretanu i to je zaista jedna stvar u kojoj zaista uživam", poručio je Smit.

Svlačionicu će ove sezone deliti sa Mateušom Ponjitkom sa kojim je igrao i u crno-belom dresu, a tu je i mladi Marko Simonović, bivši košarkaš Zvezde. Košarka je, kako je rekao, glavni fokus, te se o večitim rivalima skoro i ne govori.

"Atmosfera je fenomenalna, hemija je odlična, svi se slažemo. Sada nema Partizana i Zvezde niti priče o tome, samo ako nešto vidimo u medijima. Možda budemo razgovarali o tome kad počne sezone, ali sada su teme ono što vidimo u medijima i naša iskustva. Fokus je samo na košarci", objasnio je on.

Profimedia/xMarkoxMetlasx/xMNxPressx

A onda se dotakao i prethodne sezone, celokupnog učinka beogradskog kluba, ali i ličnog iskustva koje je doživeo u Partizanu.

"Mislim da smo mogli bolje, nismo postigli ono što smo želeli. Trebalo je da dođemo do plej-ofa, ali smo imali smo dosta tih mentalnih poteškoća. Imali smo možda tri, četiri utakmice na kraju u kojima smo izgubili na jednu loptu. Da smo pobedili u tih par utakmica, verovatno bismo uspeli. Bilo je teško. Ja sam došao da igram, jednostavno nisam dobio minutažu do kraja sezone, kada je sve bilo maltene gotovo, ali završio sam baš onako kako sam hteo. Na kraju, bilo je okej iskustvo, ne mogu ništa više da kažem", istakao je Smit, pa se osvrnuo i na navijače.

Pohvalio ih je i otkrio da je imao veliku želju da ostane.

"Navijači su ludi. Čak i sada se zbog njih osećam kao da sam tu. Verovatno gde god odem ću dobiti neku vrstu priznanja jer sam igrao za Partizan. To je sjajno za doživeti. Bilo je lepo, iako sam bio ovde samo šest meseci, a lepo jer i što su navijači želeli da ostanem. I ja sam to želeo, ali stvari se nisu izdešavale onako kako sam mislio da hoće", naglasio je američki košarkaš.

Sa bivšim saigračima je retko kad u kontaktu.

"Pričam sa njima s vremena na vreme, ako nešto vidim, recimo da objave na Instagramu, ali nismo često u kontaktu", kratak je bio Džejlin.

Na pitanje kako je sarađivati sa Željko Obradovićem – odgovorio je kao "iz topa".

"On je veoma, veoma zahtevan. On očekuje savršenstvo od svakoga, uvek želi da se sve uradi na njegov način. Perfekcionista je, a da li je to dobro zavisi na kojoj si strani. Dobar je čovek, košarka mu je Velika strast. Bio je igrač, pa zna kako je, ali je veoma, veoma zahtevan", naveo je on.
 


Ono što mu se posebno sviđa na Balkanu jeste taj mentalitet kada je u pitanju igra pod obručima.

"Košarka ovde ima toliko istorije. Jugoslavija, Srbija, pa čak i Hrvatska iako nismo bili dobri zadnjih par godina. Mislim da su ovde svi ponosni na košarku, a to je ono što volim u balkanskim zemljama. Ljudi vole košarku, Velika im je to strast", svestan je svega Smit.

Zanimljivo – Amerikanac nastupa za reprezentaciju Hrvatske i sebe smatra jednim od glavnih krivaca što se komšije nisu plasirale na Olimpijske igre u Parizu.

"Mislim da sam ja kriv. Zubac, Hezonja i ostali, igrali su jako dobro, a ja utakmicu protiv Grčke nisam igrao baš najbolje. Ne samo u napadu, već i u odbrani. Kalates me je ubio u poslednjoj utakmici, To je činejnica, do mene je, moram da igram bolje. Grčka je paklena ekipa. Teško je kad god imaju igrače na terenu koji postižu trojke, a mi nismo baš bili u takvom ritmu", iskren je Smit.
 


Ne krije priču kako je došlo do toga da prihvati poziv Hrvatske i dobije njihov pasoš.

"Moj agent me je samo pitao da li želim pasoš. Bilo je nekoliko zemalja u igri, ne mogu da to otkrijem. Pitao me je agent da li želim pasoš, da igram za njih, bez ugovora ili bilo čega, samo da dobijem pasoš. Ja sam pomislio, naravno, zašto da ne? To je priča. Nije bilo kao da sam ja poznavao nekoga ko je nekoga poznavao, pa sam tražio pasoš… Pretpostavljam da su samo dovodili strance koji su hteli da dobiju pasoš, i onda su na kraju došli i kod mene. Bio sam na vrhu liste", objasnio je Smit.

Na kraju je poslao poruku navijačima Partizana.

"Nedostajete mi ljudi, nadam se da će vam sezona proći dobro, a ja ću pomno sve pratiti", poručio je Smit u razgovoru za B92.sport.

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu