Nova vest
Košarka 51

26.8.2024.

14:15

Zvezda sa najviše domaćih igrača – Partizan osmi u Evroligi

Evroliga je objavila procenat domaćih igrača u košarkaškim ekipama, po kome je Crvena zvezda prva u evropskom takmičenju, a Partizan na osmom mestu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srđan Stevanović/Starsport

Zvezda je ekipu ove sezone gradila oko domaćih igrača, tačnije ostao je veći deo tima od prošle sezone, a na to su dodali još nekolicinu pojačanja.

U ekipi sa Malog Kalemegdana se nalazi čak 11 srpskih košarkaša, među kojima su Miloš Teodosić, Nemanja Nedović, Branko Lazić, Luka Mitrović, Nikola Kalinić, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Uroš Plavšić, Dalibor Ilić, Stefan Lazarević i Andrej Kostić.

Oni predstavljaju 64 odsto od celog tima, što je dovoljno da se po broju domaćih igrača Zvezda nađe na prvom mestu.

Ostatak tima čine još Kodi Miler-Mekintajer, Ajzea Kenan, Džoel Bolomboj, Rokas Gedraitis, Jago dos Santos i Majk Daum.

Kada je u pitanju druga beogradska ekipa, odnosno Partizan, on se nalazi na osmoj poziciji, gde deli mesto sa Monakom. Oni u svom sastavu imaju po 43 odsto domaćih igrača.

U timu Željka Obradovića su sedam igrača sa srpskim pasošem, a to su Vanja Marinković, Aleksej Pokuševski, Balša Koprivica, Aleksa Dimitrijević, Arijan Lakić, Mario Nakić i Mitar Bošnjaković.

Ostatak tima čine Brendon Dejvis, Ife Lundberg, Karlik Džons, Frenk Nilikina, Dvejn Vašington, Sterling Braun, Isak Bonga, Ajzea Majk i Tajrik Džons.

Kada su ostale ekipe u pitanju, odmah iza Zvezde se nalazi Žalgiris i Bajern sa 57 odsto, prate ih Asvel sa 54 i Panatinaikos sa 50 procenata.

Sa najmanjim brojem domaćih igrača su Alba Berlin i Fenerbahče sa po 37 i Pariz sa tek 33 odsto francuskih košarkaša.

Između ovih timova se nalaze se Virtus i Olimpija Milano sa po 47 domaćih igrača i Anadolu Efes sa 44 procenata. Iza Partizana su još Barselona i Olimpijakos sa po 40, Real Madrid i Makabi po 38 odsto.

Na listi se samo ne nalazi Baskonija, koja još uvek nije blizu kompletiranja rostera za sledeću sezonu.

Podeli:

Komentari 51

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu