Nova vest
Košarka 13

20.8.2024.

12:50

Nova sezona, novi Partizan – ciljevi stari

Košarkaši Parizana ovog utoraka zvanično počinju pripreme za sezonu 2024/25.

Dejana Popović
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nova sezona, novi Partizan, a ciljevi stari – tako bi najkraće moglo da se opiše sve ono što  su crno-beli radili tokom leta.

A ekipa iz Humske doživela je potpunu rekonstrukciju, otišlo je 13 igrača, ostao samo jedan starosedelac i nepromenjen stručni štab, koji će pokušati da se u novoj sezoni domogne trofeja na svim frontovima. 

Novu ekipu Partizana, u koju je stiglo čak 13 novih košarkaša, zajedno sa Balšom Koprivicom, javnost je u ponedeljak uveče mogla da upozna na svečanosti "Crno-bela simfonija", gde je na nesvakidašnji način predstavljen roster koji je oformio Željko Obradović.


Njega će sa kapitenskom trakom predvoditi Vanja Marinković, dete Partizana i svojevremeno najmlađi kapiten crno-belih u istoriji, a dres kluba iz Humske ove sezone nosiće Brendon Dejvis, Ife Lundberg, Karlik Džons , Frenk Nilikina, Dvejn Vašington, Balša Koprivica, Mario Nakić, Mitar Bošnjaković, Aleksej Pokuševski, Sterling Braun, Isak Bonga, Arijan Lakić, Ajzea Majk, Aleksa Dimitrijević i Tajrik Džons, a šta će svaki od pomenutih igrača doneti, možete opširnije pročitati u tekstu kolege Stefana Nikolića.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Takmičarska godina u kojoj će Partizan krenuti od nule kada je stvaranje tima i hemije u pitanju, a čini se da nije moglo drugačije nakon sezone 2023/24, koja je ponela epitet promašene.

Na papiru jak tim sa vrsnim pojednicima na kraju nije uspelo da pokaže ono što se od njega očekivalo i koji je ostao bez ijednog osvojenog trofeja. 

Otišli su Uroš  Trifunović, Alen Smailagić, Džejms Naneli, Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski, Džejlin Smit, Danilo Anđušić, Kevin Panter, Ognjen  Jaramaz, Aleksa Avramović, Mateuš Ponitka, Zek Ledej i Bruno Kaboklo, jer sve je ukazivalo da je ovom sastavu nešto nedostajalo da zasija u pravom svetlu.

"Kada se prethodna sezona završila, pred sobom smo imali situaciju u kojoj smo morali da reagujemo na najbolji mogući način. Mislim da smo tako i reagovali. Splet okolnosti je doveo do toga da se napravi ovakva ekipa, da mnogo igrače ode i ostane samo jedan – iz raznih razloga, koje u ovom trenutku ne bih da nabrajam. Činjenica je da smo reagovali i doveli igrače za koje mislimo da kao ekipa mogu da budu to što mi želimo. Tako smo se i ponašali. Ogroman broj igrača smo gledali, a i mnogi drugi klubovi su gledali iste igrače – tržište je takvo. Na kraju smo se odlučili za ove momke koji su tu", jasan je Obradović

Uprava na čelu sa trenerom odlučila se za novi projekat sa novim timom, a kako reče Željko Obradović, primarni cilj je samo jedan.


"Da sledeće sezone dobijemo licencu Evrolige na tri godine. Glavna, jedina i najvažnija ambicija", istakao je najtrofejniji evropski trener.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT



Kada je Partizan u pitanju, ne mogu iz priče da se izostave ni trofeji. Možda je evroligaška licenca prioritet, ali borba za pehare prosto se podrazumeva.

"Trofeji? Svi vole trofeje. Kao što sam rekao, licenca je najvažniji cilj i to je ono što svi imamo u svojim glavama", dodao je Obradović.


Biće ovo treće sezona za Partizan kako će se predstaviti evroligaškoj publici, a minulih godina profilisao se kao tim koji ima najbolju podršku kako na domaćem tako i na gostujućem terenu.


O atmosferi koju prve navijači Partizana u Beogradskoj areni ispričane su mnoge priče, a i ove sezone crno-belima je cilj da budu u žiži interesovanja, posebno ako žele da se domognu trogodišnje licence.


Ne računajući Vanju i Balšu, za naklonost i podršku publike moraće da se izbori 12 košarkaša, a od Partizanove publika smo navikli da zna kako da nagradi borbenost i želju, tako da je sve na novajlijama.

Osim naklonosti publike, tu je i borba za uloge u u timu, jer je još uvek nepoznato kako će ovaj skup pojedinaca izgledati na terenu.

Statistika kaže da trenutni tim Željka Obradovića ima 1.000 NBA i 600 evroligaških mečeva u  u svojim nogama, a miks mladosti i iskustva, gde je prosek godina tima 25 i gde najstariji igrač ima 33 leta, pred sobom ima mesec dana rada do otvaranje sezone, koju će početi u ABA ligi protiv čačanksog Borca 20. septembra.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT


Nekoliko dana kasnije čeka ih i prvi meč u Evroligi, gde će na startu snage odmeriti sa Baskonijom u Vitoriji.

Razlog zašto nema prevelike euforije pred novu sezone leži u tome da su crno-beli pokušali maksimalno da "sakriju" tim, poučeni prošlogodišnjim iskustvom i situacijom sa Nikolom Mirotićem i sagom koja je okončana na štetu Partizana. 

Samo su pojedinačno ozvaničili Frenka Nilikinu, Ifea Lundberga i Vanju Marinkovića, o ostatku tima se šuškala i nagađalo u medijima, najavljivana su iznenađenja, a na kraju je čini se kupljen mir pred prvo podbacivanje lopte u Maloj areni, koje je zakazano ovog utorka za 17.00.

Partizan kreće od nule, ali i spokojan u novu sezonu, a za koliko je spreman videćemo u narednih 10 meseci. 

Podeli:

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu