Nova vest
Košarka 7

19.8.2024.

9:21

Niko kao Real Madrid – zaradili 20 miliona od NBA

KK Real Madrid je pokazao fantastičan način poslovanja po čemu se izdvajaju u Evroligi.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Alberto Gardin

Odavno je poznato da je porez u Španiji veoma visok (negde oko 50%) i da to klubovima prilično otežava poslovanje pa im treba neuporedivo više novca nego ostalim takmičarima.

Često smo slušali priče o finansijskim problemima i košarkaša i fudbalera Real Madrida i Barselone dok su tribine pune, dresovi se prodaju, a veliki transferi konstantno ugovaraju.

Sada nam dolazi malo drugačija priča: Real Madrid je u poslednjih deset godina zaradio više od 20 miliona evra od obeštećenja za igrače iz NBA lige.
 

Profimedia



Vratimo se samo na 2014. godinu kada je Nikola Mirotić iz Reala otišao u Čikago Bulse, a madridski klub inkasirao 2,5 miliona evra.

Serhio "Ćaćo" Rodriges je 2016. godine otišao nazad u NBA i potpisao ugovor sa Filadelfijom Seventisiksersima uz Realovo obeštećenje od oko 3 miliona evra.

Kada je Luka Dončić odlazio u NBA ligu, odnosno u Dalas Maverikse, Real Madrid je profitirao i kasu napunio sa još 2 miliona evra.

Najviše se isplatio odlazak Fakunda Kampaca u NBA ligu jer je Realu tada pripalo oko 6 miliona evra.

Za Gabrijela Deka su dobili 1,3 miliona evra kada je odlazio u Oklahomu, dok su za Usmana Garubu zaradili 3 miliona prilikom njegovog odlaska u Hjuston.

Poslednji na listi, Geršon Jabusele, otišao je u Filadelfiju i Realu od toga pripada 2,5 miliona evra.

Naravno, nisu sve ovo plaćali NBA timovi jer postoje limiti koliko smeju da isplate i sve preko tih limita pokriva sam igrač.
 


 

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

16 h

ABA

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović

8:13

1 d

Novo Sport Video Menu