Nova vest
Košarka 7

26.6.2024.

19:25

Novi sistem Evrolige – šta to znači za Partizan i Zvezdu?

Najkvalitetnije klupsko košarkaško takmičenje u Evropi od sezone 2025/2026, kako stvari stoje, doživeće transformaciju koja se i najavljivala prethodnih meseci.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Prema saznanjima grčkog portala "Gazzetta", koja je imala uvid u detaljne planove Evrolige za naredne gogine, najvažnija promena, zapravo jedna od najvažnijih, biće povećanje broja klubova sa 18 na 20.

O tome je i ranije bilo reči, ali bi od 2025. godine trebalo da se pređe na konkretizaciju te ideje, što bi značilo da ćemo dobiti dva nova tima u eliti. Shodno tome i više utakmica, tako i veći prihod za klubove (na osnovu dva više domaća meča pred svojim navijačima).

Format samog takmičenja bi trebalo da ostane isti kao i do sada - svako sa svakim dva puta u regularnom delu sezone plus plej-in format pre doigravanja.

Međutim postoji ideja da se liga podeli na dve divizije, nešto slično kao u NBA, što bio bila interesantna novina.

Vođstvo elitnog takmičenja, ipak, nije načisto kako bi podelilo ekipe u regularnom delu takmičenja, pa je ovakav scenario, zasad, još u fazi razrade i sačekaće neko vreme do eventualne implementacije u takmičenje, dok se ne nađe najbolje rešenje.

Profimedia/Halil Sagirkaya / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Finansijski momenat, izuzetno bitan, je takođe razmatran i došlo se do pozicije da je obaveza klubova da prijave minimalno sedam miliona evra budžeta.

Uvođenje gornje granice plata se podrazumeva, ali u tom pogledu postoje novi važni detalji prema informacijama grčkog medija. Naime, timovi koji su akcionari žele da održe određene balanse u pogledu budžeta klubova.

Na nedavno održanoj skupštini akcionara, gornja granica novca namenjenog za ugovore igrača je određena na nešto više od 12.000.000 evra. U pitanju je neto iznos.

Poslednja stavka, ne i najmanje važna, tiče se proširenja broja vlasnika "A" licence što će se neminovno desiti kada dođe do proširenja lige. Gazzetta navodi da će umesto dosadašnjih 13 akcionara ubuduće 15 klubova biti nosioci tog statusa - dakle Evroliga će u vremenu koje je pred nama dodeliti još dve "A" licence.

U najužem krugu kandidata za prijem u odbrano društvo su Partizan, Monako, Virtus i Crvena zvezda.

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu