Nova vest
Košarka 31

26.6.2024.

14:10

Zvezda dovela paklenog "skorera" – ko je Majk Daum?

Crvena zvezda je predstavila novo pojačanje, radi se o Majk Daumu, krilnom centru koji je prethodne sezone nosio dres Efesa.

Aleksandar Stajkovac
Profimedia/IMAGO

Daum je rođen 1995. godine u Nebraski, srednju školu je pohađao u rodnom mestu, tačnije gde je igrao srednjoškolsku košarku.

Za ekipu Kimbal Longhornse, odigrao je 26 utakmica, sa dabl-dabl prosekom od 25,1 poenom i 12,3 skokova po meču, kao i 2,2 ukradne lopte i 2,7 blokada.

Već tada se profilisao kao veliki talenat, a srednju školu u Nebraski je zamenio koledžom Južna Dakota, čiji je dres nosio od 2015. do 2019. godine.

U prvoj "frešmen" sezoni je imao 15,2 poena uz 6,1 skok, a brojke su nastavile da rastu.

Poslednju, četvrtu godinu je imao dabl-dabl prosek od 25,3 poena uz 11,7 skokova.

Na kraju ukupan prosek u 137 utakmica, bio mu je 22,4 poena po meču.

Profilisao se u jednog od najboljih igrača Južne Dakote ikada, pošto drži prvo mesto na večnoj listi strelaca sa 3,067 poena, ispred Nejta Voltersa, takođe nekadašnjeg igrača Crvene zvezde, koji je od 2009. do 2013. ubacio 2,363 poena.

Pored toga, najbolji je skakač ekipe ikada, sa 1,236 skokova.

Poznat je po izuzetnom šutu za tri poena, na 137 mečeva, ubacio je 271 trojku iz 661 pokušaj, što je 41 posto uspešnosti.

Zanimljivo, nije bio primamljiv na NBA draftu, pa nije selektovan 2019. godine, ali je priključen ekipi Portland Trejl Blejzersa, sa kojima je odigrao Letnju NBA ligu.

Uprkos tome što je deveti najbolji poenter NCAA lige svih vremena, zbog nedovoljno dobrog tela i lošijih lateralnih kretnji nije bio primamljiv NBA timovima.

Analitičari su ga ocenili, kao veštog igrača, ali ne naročito atletski, kao i da postoji zabrinutost kako će izaći na kraj sa snažnijim igračima pod košem, što predstavlja veliki poblem kada je u pitanju odbrana. Takođe, pominje se da ne poseduje veliku brzinu, eksplozivnost ili sposobnost da pokrije teren, zbog čega je značajno skliznuo sa NBA radara.

Šansu je potražio u Evropi. Dve sezone je nosio dres španskog Obradorija, gde je prosečno u drugoj sezoni beležio 9,7 poena uz 4,4 skokova.

Karijeru je potom nastavio u Italiji, gde je tri sezone nosio dres Tortone i profilisao se u igrača, kakav je sad, odnosno dokazao da je za veći nivo od FIBA Lige šampiona, koju je igrao tamo.

Daum je u proseku beležio 12,0 poena uz impresivnih 66,7% šuta za 3 poena, 6,7 skokova, 2,0 asistencije i 19,3 indeks korisnosti u Ligi šampiona.

U utakmici protiv Igokee, Daum je pogodio 4 od 5 šuteva za tri, postigavši 16 poena.

Takođe je obezbedio solidan dabl-dabl sa 15 poena i 10 skokova u pobedi protiv Tofaša i Burse.

U italijanskoj ligi, Daum je u proseku postizao 14,1 poen, šutirajući 34,1% za tri i 7,1 skokova u devet utakmica.

Jedna od njegovih izuzetnih partija bila je protiv Armani Milana, gde je postigao 16 poena uz 4/5 za 3 poena i zabeležio četiri skokova.

U Tortoni je ostavio dubok trag, za dve i po godine, koliko je proveo u Italiji, postao je prvi po broju poena ikada (1089), odigrao je najviše utakmica (89), najviše postigao na jednom meču (33), drugi najbolji skakač ekipe (511), najbolj skakač u jednom meču (17), kao i prvi po indeksu u jednoj utakmici (46).

Daum je bio pozvan i na letnju ligu 2023. godine od strane Sakramento Kingsa, ali se nije zadržao u Americi.

Sofascore

To ga je preporučilo dalje u Efes, gde je stigao kao zamena za povređeno Dereka Vilisa, ali po njegovom povratku skrajnut je u drugi plan.

Odigrao je devet utakmica u turskom šampionatu, prosečno postizao 8 poena uz 4,7 skokova, dok je u Evroligi na 11 mečeva, upisao 9,4 poena uz 2,2 skoka.

Zanimljivo, debitovao je protiv Crvene zvezde u prvom delu sezone u Evroligi, postigao je 10 poena bez promašaja iz igre.

Najbolju partiju je imao protiv Makabija 14. kolu Evrolige, kada je ubacio 20 poena uz

Videćemo šta može da ponudi Zvezdi i kakvu ulogu mu sprema Janis Sferopulos. Da li će biti startna četvorka ili će Crvena zvezda da dovede još jednog igrača na toj poziciji, ostaje da vidimo.

Podeli:

Komentari 31

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu