Nova vest
Košarka 111

21.6.2024.

12:46

Dve "bombe" u jednom danu – da li je Partizan pogodio?

KK Partizan je zvanično objavio tri velika pojačanja (dva u istom danu) za narednu sezonu i u ovom tekstu ćemo vam ih predstaviti.

Izvor: B92.Sport

Stefan Nikolić
Srđan Stevanović/Starsport

Partizan je prvo ovosezonsko pojačanje objavio u ponedeljak kada je u podne ozvaničen potpis Vanje Marinkovića, da bi u četvrtak objavili još dva velika potpisa: Frenka Nilikinu i Gabrijela Ifea Lundberga.

Očekuje se da se uskoro ozvaniči i bivši plejmejker Zadra Arijan Lakić, a spekuliše se da je maltene završen posao sa Džordanom Mikijem, Brendonom Dejvisom i Nikolom Melijem što bi bio veliki posao za crno-bele.

Interesantno je da su gotovo svi igrači Partizana iz prethodne sezone na izlaznim vratima, čak i oni koji su bili nosioci i igrali tri sezone poput Kevina Pantera i Zeka Ledeja.

Iako je Ostoja Mijailović rekao da će Bruno Kaboklo sigurno ostati u Partizanu, situacija baš i nije čista i ne bi bilo veliko iznenađenje da Brazilac sreću potraži u nekom drugom klubu.

Bilo kako bilo, osvrnućemo se na igrače koji su došli i tome šta oni mogu da doprinesu crno-belima u sezoni koja dolazi, a deluje da će se igrati fizička košarka u sistemu Želimira Obradovića, mada će to dosta reći i ostala pojačanja pa ćemo o potencijalnim konceptima pričati nešto kasnije.
 

Peđa Milosavljević/Starsport
 

Vanja Marinković

Što se Vanje Marinkovića tiče, nekadašnjeg kapitena Partizana ne treba previše predstavljati iako je malkice drugačiji igrač od onoga što smo videli od njega u crno-belom dresu.

Sazreo je igrajući za Valensiju i Baskoniju kod Đaumea Ponsarnaua, Đoana Penjaroje i Duška Ivanovića o čemu svedoči i njegova fantastična partija protiv Fenerbahčea prošle sezone.

I dalje je Marinković sjajan u akcijama koje su dizajnirane za čistog šutera, čim izađe iz bloka spreman je da šutne pa makar bilo i iz velike udaljenosti.

Njegov visok izbačaj defanzivce često muči jer je teško da se izblokira, a i kada igrač stigne na "close out" odnosno da zatvori prostor i zasmeta, Marinkovića to ne muči nešto preterano.


Treba istaći da je Marinković popravio segment igre kada ima loptu u rukama. Ima dugačke ruke i odličnu prednju i srednju promenu što mu omogućava da na pikenrolu iznudi preuzimanja i šutem reši protiv sporijeg defanzivca.

Svaki odlazak ispod bloka momentalno kažnjava šutem, a iako mu prodor nije jača strana (najčešće ide u desnu stranu) često Marinković može da izdrži kontakt i donese poene na obruču.

Dok je bio u Baskoniji pomagao je i u organizaciji igre, iako mu to nije jedan od jačih segmenata u igri. Odlično trči tranziciju i razume putanje kojima treba da se kreće, ali je njegovo najjače oružje i dalje šut koji je često mučio i najjače ekipe poput Real Madrida.

Čak i njegova odbrana, iako nije sjajna, može da bude zadovoljavajuća. Podsetimo da Vanja Marinković ima veliki raspon ruku (negde oko 2m) što mu omogućava da igra dobru odbranu na lopti.

Po stilu igre podseća na Bogdana Bogdanovića i očekuje se da ima važan doprinos igrača uloge u Partizanu što često može da bude i ključ u pobedama crno-belih.

 



U sezoni iza nas je Marinković imao 11 poena u proseku i efikasniji od njega su bili samo Čima Moneke sa 13,6 i Markus Hauard sa 19,5 poena po utakmici u dresu Baskonije, dok je bio 43. u Evroligi po broju poena po susretu.

Njegov eFG% i TS% je bio na veoma dobrih 60 odsto i pokazuje da Marinković većinu svojih poena postiže šutem što je i bilo jasno kada smo naveli njegove karakteristike.

Interesantno je da je 10 odsto asistencija Baskonije došlo upravo preko Marinkovića dok je bio jedan od igrača sa najmanje izgubljenih loptu što je bitan podatak.

Ofanzivni rejting mu je bio 115,2 (toliko poena na 100 poseda), dok je defanzivni bio 118,5 i to nam daje NET rejting od -3,3 što je i logično jer je Baskonija generalno bila jedna od najlošijih defanzivnih ekipa.

Dozvoljavali su najviše poena uz drugi najlošiji defanzivni rejting u Evroligi...  Bio je korišćen na 19 odsto poseda sa oko 9 šuteva po utakmici, a evo kako su izgledali njegovi procenti i odakle je bio najefikasniji:


 


Gabrijel Ifeanji Lundberg


Popularni Ife Lundberg je prva "bomba" Partizana koja je "eksplodirala" u ovom prelaznom roku i zvanično je objavljen u četvrtak kao novo pojačanje crno-belih.


Ife imao i NBA iskustvo pošto je u sezoni 2020/21 nosio dres Finiks Sansa, a momak rođen u Kopenhagenu je igrao i za Horsens, Manresu, Gran Kanariju pa Zjelonu Goru gde prvi put skreće pažnju na sebe pa odlazi u CSKA Moskvu gde je bio jako važan šraf u mašineriji koja je osvojila titulu u VTB ligi.

Nakon epizode u Sansima je stigao u Evropu i potpisao ugovor sa Virtusom, a onda sledi dolazak u beogradski Partizan:
 



Ife bi mogao da bude idealna zamena za Aleksu Avramovića za koga se priča da napušta Partizan i ide u Dubai jer ovaj sjajni Danac pokriva pozicije plejmejkera i beka šutera.

Odlično se snalazi na obe pozicije, pa iako mu izbačaj nešto čudniji odnosno vuče u desnu stranu, postiže solidan broj poena pogotovo kada je važno.

Lundberg se ne plaši velikih šuteva, štaviše voli ih i upravo je Partizan to naučio na teži način i bio kažnjen od strane svog novog pojačanja.

Nema neke elitne procente šuta, ali treba biti realan i reći da je veći broj šuteva koje uzima šut iz driblinga pa baš zbog tog njegovog izbačaja koji vuče u desno deluje da ga je malo teže čuvati u tim situacijama.

 

Profimedia

Kontrola lopte mu je dobra, ne gubi mnogo lopti iako ima neke "žute minute" kada "zagrize više nego što može da sažvaće". Prodor u desnu stranu mu je jači, a ume veoma dobro da kažnjava mismeč situacije i često zna da ih traži kao bi ih rešio šutem.

Jedna od najvećih prednosti Ifea Lundberga je svakako timska igra i to koliko utiče da se samo stanje na terenu promeni iako nije baš jedan od onih koji se bacaju na svaku loptu.

On voli igru u kontaktu, može da istrpi dosta i na taj način i donosi 2+1 situacije što svi treneri vole, a radi se o beku visokom 193cm i teškom 92kg pa raspon ruku od oko 2 metra koristi na veoma dobar način.

Što duže ruke, to je teže da se šutira, ali svakako Ife nije neki "spot up" igrač već kao što sam rekao uglavnom voli da šutira iz driblinga.
 


Zna pametno da "namesti" defanzivca na leđa popularnim "snejk" driblingom koji je maestralno koristio Kevin Panter, a da je više bek nego plej govori i njegovo snalaženje u pikenrolu.

Poput Vanje Marinkovića uglavnom voli da izvlači visokog igrača i sporijeg defanzivca i da te situacije rešava šutem i koliko mu je Luka Banki verovao dovoljno govori podatak da su samo Marko Belineli i Toko Šengelija imali više poena od njega u sezoni iza nas.

Ife je imao 9,4 poena uz 2 asistencije u proseku i najbolju partiju u sezoni je odigrao u 12. kolu kada je 21 poen ubacio Barseloni, 19 je dao Olimpiji iz Milana, Partizanu 20 u Bolonji i 16 u Beogradu, 18 Baskoniji, Zvezdi 15 u Beogradu i 10 u Bolonji, dok je 18 dao Baskoniji, a 17 Fenerbahčeu.
 


Kao što vidite iz priloženog, Ife fantastično kažnjava odbrane iz levog kornera gde je imao čak 71 odsto uspešnosti, a na centralnoj poziciji i desnih 45 stepeni imao je sasvim pristojne procente šuta za tri poena.

U visokim procentima je poentirao na obruču, dok je i polu distancu koristio efektivno i često flouterima sa kontra noge kažnjavao odbrane nakon pomenutih "snejk" driblinga i traženja kontakta.

Da "razbijemo" ovo još malo: Ife je u sezoni 2023/24 šutnuo 55 puta sa leve strane (pogodio 17), 54 puta sa desne (pogodio20), a sa centralne strane 164 puta i pogodio 85 šuteva.

U komparaciji sa Aleksom Avramovićem, Ife Lundberg prema statistici sajta "3stepsbasket" izgleda ovako:

 


Frenk Nilikina

Treći i za sada poslednji igrač koga je Partizan najavio je bivši NBA igrač i francuski reprezentativac Frenk Nilikina.

Radi se o igraču na poziciji plejmejkera koji poput Lundberga veoma dobro igra i na poziciji beka, s tim što za razliku od Lundberga Nilikina baš i ne šutira najbolje, ali je fenomenalan defanzivac.


Baš kao i Lundberg i Marinković, Nilikina ima veliki raspon ruku koji na visini 193cm iznosi oko 2,16m  što mu i omogućava da igra dobru odbranu.

U teoriji, za ulogu koja je prošle sezone bila namenjena Pi Džeju Doužeru deluje nešto bolji "fit" , ali je jasno šta i koliko Partizan rizikuje sa Nilikinom.

Glavni upitnik za njegovu igru još tokom odlaska u NBA ligu pre sedam godina bio je šut. Nilikina nekada i može da pogodi iz spot ap situacija, dok šut iz driblinga nije njegova jača strana.

 
U sezoni 2023/24 je zbog problema sa povredom igrao samo pet utakmica za Šarlot Hornetse, a upravo ćete videti svaki njegov šut u sezoni ranije kada je nosio dres Dalas Maveriksa.


Ono što je najveća prednost Frenka Nilikine je odbrana.

Njegova odbrana na lopti zna da bude stvarno spektakularna i retko kada dozvoljava protivniku prednost na mismeču.

Jednu takvu situaciju ćemo izdvojiti iz njegovog perioda igranja za Njujork Nikse kada je u toku akcije morao da preuzme Erona Gordona i naterao ga da promaši ceo koš.


Ume da "zaključa" igrača i da ga prati kroz blokove, sjajno koristi svoje telo kada igra odbranu pa mu igra u kontaktu ne predstavlja nikakav problem. 



Sjajno čita situacije na liniji dodavanja i zna da veoma brzo reaguje bilo da ukrade loptu ili je samo odbije i tako osujeti protivnički ofanzivni posed.

Kažnjavao je sjajne skorere nedozvolivši im da probace loptu ispred njega i podignu se na šut pošto je brzim reakcijama izbijao loptu, baš kao i situacije u kojima igrač sa loptom "snejk" driblingom "namesti" Nilikinu na leđa nije bilo prednost jer bi Frenk znao kako da izbije loptu dok je iza igrača.

Ne boji se Nilikina ni da pomogne i po potrebi je veoma aktivan u strani pomoći (za određene sisteme odbrane je to velika prednost), a i bitno je da ne odustaje kada su kontre u pitanju pa igrači moraju da budu jako oprezni kada je on na parketu.

Ukoliko igrač sa loptom ne može dobro da se snađe u driblingu slabijom rukom, Nilikina se namesti da prvi kontakt bude u njegove grudi i tako ga natera da malo posustane sa driblingom što često rezultuje ukradenom loptom francuskog košarkaša.
 




Na ovom primeru se brojne stvari vide, kao i da nije nešto posebno brz, ali da je izuzetno snažan jer ako izdržite kontakt sa Džimijem Batlerom jasno je o čemu se radi.

Osim problema sa šutom i povredama, Nilikina baš i nije pikenrol igrač i nije najbolji kada treba da kreira igru na šta će protivnici sigurno obratiti pažnju.

Ipak, Nilikina nije neko često gubi lopte što govori da on zna koje su mu prednosti i mane pa ne radi stvari koje ne bi trebalo da radi i da je pronašao plus u svom minusu.

U tranziciji se jako dobro snalazi i u tim situacijama uglavnom ne komplikuje već ukoliko je sa loptom gleda da napadne zadnju nogu defanzivca i otvori mu kukove pa projuri do koša ili jednostavno ode na poziciju sa koje uglavnom može da pogodi šut.
 

EPA-EFE/ADAM DAVIS

Sve u svemu, Partizan se odlučio za igrače koji odlično igraju pod kontaktom. Vanja Marinković je fantastičan šuter, Ife Lundberg zna da pogodi kada treba i jako je pouzdan, a Frenk Nilikina je defanzivac elitnog nivoa.

Nazire se plan crno-belih za narednu sezonu i izazove koje ih čekaju, ali pred njima je i dalje naporno leto  gde moraju da reaguju i dovedu veliki broj igrača zbog velikog broja odlazaka koji ih je zadesio.

Otišli su i glavni igrači i igrači uloge, a navijači Partizana nakon prvih potisa imaju razloga da optimistički razmišljaju i mirno čekaju nastavak ovog prelaznog roka.

Verovatno se dolazak onih glavnih igrača i nosioca ekipe tek očekuje, pa će biti veoma zanimljivo ispratiti razvoj situacije u crno-belom taboru.

Stefan Nikolić

Podeli:

Komentari 111

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu