Nova vest
Košarka 5

12.10.2024.

9:30

Nema odmora: Partizan protiv "studenata" koji su ga mučili, a Zvezda ne sme da kiksne!

Nema vremena za odmor – "večiti rivali" su pred novim izazovima u ABA ligi.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport/Srđan Stevanović

Nakon što su prebrodili prva iskušenja u Evroligi, večiti beogradski rivali se nakratko vraćaju obavezama u regionalnoj ABA ligi, pre nego što ih očekuje prvo duplo kolo elitnog evropskog takmičenja.

Košarkaši Partizana su u Podgoricu stigli direktno iz Madrida, gde su u četvrtak pretrpeli poraz od Reala, što im je bio drugi neuspeh u dosadašnjem toku Evrolige.

Međutim, u ABA ligi crno-beli su briljantno započeli sezonu, ostvarivši tri pobede u nizu nad Borcem, Spartakom i Cibonom, i jedan su od samo tri neporažena tima u ovom trenutku. Ekipa pod vođstvom Željka Obradovića sada će pokušati da nastavi svoj pobednički niz u Podgorici, gde ih očekuje neugodan rival – Studentski centar.

Podgorički tim, koji sa klupe vodi Petar Mijović, u prva tri kola ABA lige zabeležio je dve pobede (protiv Spartaka i Zadra), ali je u iznenađujućem porazu od Cibone pokazao određene slabosti. Ipak, Studentski centar je poznat kao vrlo tvrd orah za Partizan.

Iako su učesnici ABA lige tek četvrtu sezonu, njihovi međusobni dueli sa crno-belima već su postali izuzetno zanimljivi i neizvesni.

Od deset dosadašnjih susreta, Partizan je slavio osam puta, dok su dva meča pripala Podgoričanima – finale ABA Superkupa prošle godine i prvi meč četvrtfinalne serije u prošloj sezoni, kada su pružili snažan otpor Partizanu, pre nego što je beogradski tim uspeo da preokrene rezultat i plasira se u polufinale.
 

Mečevi u Podgorici uvek su predstavljali izazov za crno-bele, pa ni ovoga puta ne očekuju lak zadatak. U prošlosezonskom duelu u "Morači", Partizan je slavio rezultatom 84:78, ali tek nakon teške borbe.


Nakon ovog susreta koji počinje u 16 sati, Partizan će imati svega dva dana za pripremu pred naredne evropske izazove, jer ih u utorak očekuje okršaj sa Bajernom na domaćem terenu, a u četvrtak duel protiv Makabija u Beogradskoj areni.

S druge strane, košarkaši Crvene zvezde danas će od 18 sati i 30 minuta na domaćem terenu u četvrtom kolu ABA lige ugostiti Igokeu, s imperativom pobede nakon neočekivanih poraza u regionalnom takmičenju.

Ekipa Janisa Sferopulosa nalazi se u neobičnoj situaciji – dok su u Evroligi započeli sezonu sa dve važne pobede protiv Pariza i Baskonije, u ABA ligi su zabeležili ispodprosečne rezultate. Pored trijumfa nad Mornarom u Beogradu, crveno-beli su poraženi u gostima, prvo u Dubaiju, a potom i od Splita, što ih već sada stavlja u ozbiljan zaostatak za večitim rivalom Partizanom u borbi za vrh tabele i prednost domaćeg terena u plej-ofu.
 

Igokea, pod vođstvom Nenada Stefanovića, stiže u Beograd sa solidnim učinkom od dve pobede i jednim porazom. Nakon poraza od Budućnosti u Laktašima, uspeli su da pobede Split i Zadar u gostima, i sada dolaze sa ambicijama da pomrse račune Zvezdi. Međutim, crveno-beli su dominantni u poslednjih nekoliko susreta sa timom iz Republike Srpske, dobivši svih pet poslednjih duela, a Igokea nije slavila protiv Zvezde od oktobra 2021.

Za Zvezdu, ovo je ključan meč u ABA ligi, jer svaka dalja greška može dodatno otežati put ka liderskoj poziciji. Pored toga, odmah nakon večerašnje utakmice, crveno-beli će morati da se usmere na naredne izazove u Evroligi. Sledeće nedelje ih očekuju dva izuzetno teška susreta, najpre gostovanje Fenerbahčeu u Istanbulu, a zatim i duel sa Barselonom u Beogradu.

Od ostalih srpskih predstavnika u ABA ligi, Mega će u nedelju na Novom Beogradu dočekati Mornar, dok će Borac u Čačku ugostiti ekipu Dubaija. U ponedeljak, Spartak će u Subotici odmeriti snage sa FMP-om u malom srpskom derbiju.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

2 d

Novo Sport Video Menu