Nova vest
Košarka 42

3.10.2024.

12:16

ABA kaznila, a pohvalila Partizan!

Disciplinci ABA lige izrekli su novčanu kaznu za KK Partizan.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
ABA/Dragana Stjepanović

Crno-beli će u kasu takmičenja morati da plate 800 evra.

Beogradski klub je kažnjen pošto je na utakmici prvog kola ABA lige protiv Borca publika vređala treća lica i sudije, navodi se u obrazloženju kazne, potpisanoj od strane ABA takmičenja.

Kako je navedeno u saopštenju, Partizan je kažnjen jer su navijači ovog tima tokom utakmice 1. kola ABA lige protiv Borca u Beogradu "vređali treće osobe i sudije utakmice".

Takođe, navedeno je i ta je olakšavajuća okolnost za Paritzan to što je ovo prvi takav prekršaj ove sezone.

Crno-belima je izdato i upozorenje da će uslediti ozbiljnije sankcije ukoliko ovakvo ponašanje bude ponovljeno.

Ipak, nije sve tako "crno" po crno-bele, pošto ih je ABA liga i pohvalila.

Klub poduzeo određene radnje pre same utakmice

Disciplinski sudija je prilikom odmeravanja kazne za navedene prekršaje uzeo u obzir i to da je Partizan "preuzeo određene radnje pre same utakmice kako bi uticao na svest navijača u prilog fer navijanju i suzdržavanju od vređanja trećih osoba".

"Prilikom određivanja kazne za prekršaj iz čl. 28.2 g) DPABA za koje se tereti počinitelj, disciplinski sudija je prilikom odlučivanja o vrsti i visini kazne uzeo u obzir da je ovo prvi takav prekršaj ove sezone KK Partizan Mozzart Bet što predstavlja olakšavajuću okolnost, kao i da je KK Partizan Mozzart Bet poduzeo određene radnje pre same utakmice kako bi uticao na svest navijača u prilog fer navijanju i suzdržavanju od vređanja trećih osoba dok je kao otežavajuća okolnost uzeto u obzir da se nije radilo o jednom izolovanom incidentu na utakmici, da su uvredama obuhvaćeni ne samo sudije već i više trećih osoba koje ni na koji način nisu bile akteri odigrane utakmice te da isto predstavlja izrazito neprimereno ponašanje navijača koje je u koliziji sa sportskim načelima", navodi se u odluci ABA lige.  
 
"U odnosu na postupak KK Partizan Mozzartbet, disciplinski sudija iskazuje kako isti pozdravlja i podstiče ne samo KK Partizan Mozzartbet već i ostale klubove, kao što u duhu fer-pleja od njih ujedno i očekuje, da se aktivno uključe u kampanju i suzbijanje svih onih neželjenih oblika ponašanja kojima se vređaju prava ličnosti trećih osoba, podstiče na diskriminaciju i nasilje, a u konačnici koja mogu imati i obeležja kaznenog dela u vidu uvrede, klevete ili nečeg trećeg, već prema okolnostima", dodaje se.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 42

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Džo Rogan skinut sa trona

Američki podkaster Džo Rogan još jednom je svrgnut sa prvog mesta na Spotify listi strimova - novi "šampion" je jedan od njegovih nedavnih gostiju.

B92

12:30

2 h

Novo Sport Video Menu