Nova vest
Košarka 35

29.9.2024.

8:00

Prvi mačići se u vodu bacaju

Crvena zvezda nije dobro počela sezonu, što se tiče igre. To je svima jasno. Ali, da li već ima razloga za brigu?

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Stara srpska izreka kaže – prvi mačići se u vodu bacaju.

Baš to da je slučaj nadaju se svi navijači Crvene zvezde, s obzirom da sa mačićima koje smo videli u prva dva kola ABA lige, protiv Dubaija i Mornara, ne može ništa da se uradi – sem da se bace.

Situacija je doduše daleko manje alarmantna nego što bi neko potencijalno pretpostavio čitajući samo prvih par pasusa teksta.

Sezona je tek počela, crveno-beli su promenili dobar deo tima u odnosu na prošlu sezonu, a o poraz od Dubaija može da ima jasne posledice samo ukoliko na kraju sezone on napravi razliku u borbi za prvo mesto tabele sa Partizanom.

"Verujem u proces, verujem u naš rad, verujem u igrače i sve će biti bolje i bolje. Znamo da ne igramo dobro, ali biće sve bolje i bolje", rekao je trener ekipe Janis Sferopulos.

Problemi KKCZ

Najveći problem Zvezde iz timskog aspekta je neuigranost, a kada to dođe do izražaja protiv ekipe kao što je Mornar – koja je odradila jednocifren broj treninga otkad je sastavljena – sve je jasno.

U oba uvodna meča videli smo dosta loših čitanja situacije u napadu i ispadanja u odbrani, kao i neke pogrešne pasove za koje nije kriv nedostatak umeća, već pomenuta neuigranost.

Protiv Barana je često izgledalo kao da saigrači ne znaju šta je tačno zamisao onog ko ima loptu u rukama, gde najviše mislimo na Dobrića i Jaga, dok je čak i mađioničar kao što je Teodosić imao nekoliko "saplitanja".

Potencijalno veliki problem može se naslutiti i u reketu, gde najviše nedostaje, košarkaškim rečnikom – "sajz".

U utakmici protiv Mornara nije bilo Uroša Plavšića, koji jedini pored Bolomboja u celom timu Zvezde svojom visinom i snagom može da odradi sve zadatke koji se očekuju od jednog igrača takvih karakteristika.

Da li će čelnici kluba sa "Malog Kalemegdana" rešiti da čekaju, ili će pokušati da što pre pojure nekog "visokog" igrača, ostaje za videti, ali je evidentno da situacija u reketu nije dovoljno dobra za napad na Top 8 Evrolige, a to nije slučaj samo u prve dve zvanične utakmice, već od samog početka priprema.

Još jedan od faktora koji se nekim navijačima neće svideti je taj što Zvezda nema preterano pouzdan šut.

Da, igrači kao što su Teodosić, Nedović, Kenan, Gedraitis i Daum mogu da pogode i 5+ trojki u nizu i "zapale" dvoranu, ali mogu vrlo lako da uđu u kontraritam – i to maltene svi odjednom.

Zvezda se godinama unazad mučila sa tim stvarima, kada bi im pri stajanju šuta iz igre protivnici jednostavnim skupljanjem reketa pravili ozbiljne nedaće.

I na kraju, neko ko najviše zabrinjava u prva dva meča – ali uzmite u obzir da su ipak prošla samo dva meča – Kodi Miler-Mekintajer.

Amerikanac koji je došao iz Baskonije minulog leta projektovan je za jednog od najbitnijih igrača tima, ali zasad nije pokazao ni trunku onoga zbog čega je bio jedan od najboljih plejmejkera Evrope.

Protiv Dubaija imao je deset poena i četiri asistencije za 24 minuta, a protiv Mornara osam poena i jednu asistenciju za 18 minuta na parketu. Statistika koja je kilometrima daleko od dobre, ali mišljenje nije zasnovano na njoj.

Miler-Mekintajer je u principu vrlo jednostavan igrač – voli igru u tranziji i da je lopta kod njega u rukama, da ima širok teren pred sobom i da je okružen šuterima.

Ne voli toliko da igra pozicione napade, pogotovo ne ako nema loptu u rukama tokom istih, da šutra spot-ap ili manje-više bilo kakve druge trojke, te da u nedogled vrti pikove iz postavljenog napada gde igra 2 na 2 sa centrom dok ostali igrači nemaju uticaj na napad i da stoji na 45 stepeni i čeka loptu kako bi šutnuo ako je otvoren.

Ono zbog čega je Kodijevo izdanje zasad problematično je što smo ga u prve dve utakmice gledali gotovo isključivo u drugom scenariju, a da bi on imao barem izbliza sličan uticaj kao prošle sezone to pod hitno mora da se promeni.

Da li je problem u njemu, u sistemu, ili problema nema jer se samo još nije privikao na novi tim i dovoljno uigrao sa 15 novih saigrača – vreme će pokazati.

Pozitivni momenti

Ono što definitivno nije problem u Zvezdinoj igri je zalaganje. Deluje da su apsoutno svi igrači, od prvog do poslednjeg, posvećeni tome da odigraju vrhunsku sezonu i naprave što je veći uspeh moguće.

Ni protiv Dubaija ni protiv Mornara, iako jeste bilo negativnih trenutaka, ne može da se kaže da su crveno-beli izgledalli opušteno, bez motivacije i želje – pa čak iako su igrali protiv na papiru mnogo slabijih ekipa od sebe.

U jednoj košarkaškoj sezoni jedne ekipe uvek će postojati stvari kojima ni sam Bog ne može da pomogne, ali se u principu velika većina problema može korigovati napornim radom, zalaganjem i verom u sebe, saigrače i trenera.

A utisak je da ništa od toga ne nedostaje ovom timu Zvezde.

Uzorak jeste samo jedna utakmica (Mornar), ali Majk Daum deluje da će biti baš ono što je potrebno Sferopulosu – Baranima je ubacio 18 poena za 14 minuta na parketu sa izuzetnom lakoćom.

Jedan od najvećih lidera ovog tima definitivno će biti Nikola Kalinić, koji em dobre igre tokom svakog meča pokušava da savetima i stvarima koje se ne vide u statistici pomogne i timski, ali i svakom igraču individualno.

Godine će takođe biti od pomoći crveno-belima ove sezone – s obzirom da su jedna od najstarijih ekipa u celoj Evroligi – i to se već sada može zaključiti.

Zvezda ima mnogo igrača koji su igrali pregršt veoma bitnih i napetih utakmica, te se borili za najveće trofeje u Evropi, kao što su Teodosić, Kalinić i Kenan, biće jako bitan faktor prilikom svih "crnih" momenata tokom sezone, kojih će neibežno biti.

"Ne možete da gledate treninge, ali sam sa Lukom prokomentarisao: 'Jeb**e, trebalo je da dođem u rukometnim patikama'. Bukvalno se rukomet igra na treningu, kompetitivnost je na visokom nivou", rekao je Nemanja Nedović.

I to je, verujte, bitnije nego što mislite, a tek će se pokazati zašto.

Zaključak

Zaključak je da zaključka nema.

Sezona je tek počela, prošlo je dve utakmice, i to obe u ABA ligi kroz koju se Crvena zvezda u poslednjih deset godina gotovo isključivo prošeta do finala.

A, zaključio je lepo i Sferouplos na konferenciji posle Mornara, poslavši poruku navijačima.

"Zvezda je za 12 godina samo jednom igrala plej-of, tako da možda moraju da budu strpljiviji, da pomažu timu i da veruju u ovaj novi tim i veruju svima nama jer naporno radimo i to je baš bitno. Bitno je i da se ne plače od prvog trenutka jer je sezona dugačka. Kad god su plakali nije se uradilo ništa, tako da neka budu strpljivi".

Podeli:

Komentari 35

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

2 d

Aktuelno

Presuđeno: Vrhovni sud odlučio

Brazilski Vrhovni sud odredio je da X (Twitter) treba da plati kaznu od nešto više od pet miliona dolara kako bi mogla da nastavi da radi u toj zemlji, pokazuju sudski dokumenti.

Tanjug

12:17

22 h

Novo Sport Video Menu