Nova vest
Košarka

27.9.2024.

19:15

Čović o finansijama Zvezde – budžet manji nego Partizanov

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović je govorio o budžetu, dugogodišnjoj licenci, kao i košarkaškoj ligi Srbije.

Izvor: RTS

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Čović je bio gost na "RTS", gde je govorio o aktuelnim košarkaškim temama, a između ostalog je otkrio i budžet crveno-belih. 

Upitan je o višegodišnjoj licenci Evrolige.

"To u velikoj meri zavisi od novca, a veliki faktor je i lobiranje. Zvezda je već 10 godina u kontinuitetu konstantni učesnik Evrolige, ali to takmičenje čeka reorganizacija… Pojavio se saudijski fond koji želi u saradnji sa Amerikancima da uđe u vlasničku strukturu EL, a sa druge strane, tu je i jedna bogata grčka firma. Mislim da Zvezda ima dobru predispoziciju za dugogodišnju licencu – veliki grad, navijači… Sa naših utakmica se na Evroligi vrte razni klipovi. Mislim da u tom smislu niko ne može da parira srpskim timovima. Pokazali smo da je u Srbiji najveći brend košarka, uz uvažavanje vaterpola. Vaterpolo igra 15-20 zemalja, a košarku 180-190 zemalja. Nisam zaboravio Đokovića, ali to je individualni sport. Otkad je Srbija samostalna država, imamo četiri srebra i jednu bronzu. Malo je nedostajalo da na OI napravimo još veći iskorak", rekao je Čović za "RTS".

Predstavljamo vam našu novu igru – Euroleague Selektor

Govorio je i o košarkaškoj ligi Srbije.

"Mislim da je moguće. Došli smo u vreme da je to potrebno. Da bismo igrali Evroligu, mi smo u Zvezdi morali da platimo 750 + 250 hiljada evra. Neki drugi košarkaški savezi (Hrvatska, BIH, Slovenija) nisu tako raspoloženi za Jadransku ligu, koju u velikoj meri finansira Srbija. Sve to govori da Srbija mora da misli o profesionalnoj ligi, ali i razvojnoj ligi. Kada bismo i napravili ligu – kako idemo u evropska takmičenja? To je jako bitno za nas. Vreme koje je pred nama nosi i ova razmišljanja…"

Oktrio je i budžet Zvezde.

"Iznosi oko 22 miliona evra. Prvi tim je na nepunih 15 miliona, zajedno sa celim stručnim štabom. Kao i prethodnih sezona, država pomaže između 33 i 35-36%. Kada pričamo o tome, jedno je kada država da donaciju, a drugo je kada sklopite sponzorski ugovor sa državnim preduzećem. Vrlo smo zahvalni državi, dobar deo budžeta obezbeđujemo sami, iz svojih aktivnosti i prihoda. Teško je obezbediti 100 odsto jer košarka nije fudbal, nije tako komercijalna. Osvojite Evroligu i dobijete dva miliona evra, a toliko košta jedan dobar igrač", rekao je Čović.

Podeli:

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

1 d

ABA

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović

8:13

1 d

Promo

Telefon na 36 rata u Yettelu

Korisnici novih paketa Yettela mogu da kupe telefon na čak 36 rata preko Yettel Banke. Uz to automatski dobijaju i tri godine garancije na uređaj, bez dodatnih troškova.

Promo

15:56

6 h

Novo Sport Video Menu