Nova vest
Košarka 26

26.9.2024.

8:13

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović
ABA/Dragana Stjepanović

Potpuno rekonstruisan tim, masa novih igrača i starosedelac Balša Koprivica već u pripremnim utakmica dali su obrise kako bi ova ekipa trebalo da izgleda u periodu koji sledi, a duel protiv Čačana pokazao je da će zaštitni znak Obradovićeve čete biti odbrana, energija i požrtvovanost.


Startna petorka  Nilikina – Vašington – Nakić – T. Džons – Dejvis nije najbolje krenula u realizaciju Obradovićeve koncepcije, pa je najtrofejniji evropski trener brzo morao da menja, kako bi njegov tim što pre upalio motore protiv motivisanih gostiju iz Čačka.

Nesnađenost na početku, uz nekoliko grešaka u postavljanju odbrane i promašaja sa distance poptuno su razumljivi, posebno što je većina košarkaša prvi put osetila atmosferu Beogradske arene, koja je na dostojan način pozdravila i podržala tim na početku sezone.

ABA/Dragana Stjepanović



Neki od igrača koje je Obradović selektirao prvi put su se okušali u regionalnoj, ali i evropskoj košarci, pa ako se po jutru dan poznaje, navijači Partizana dobiće ono što najviše žele - srčan i borbeni tim koji ne odustaje i sa podjednakim žarom igra svaku utakmicu.

Dvejn Vašington vukao je na početku kada su njegovi saigrači tražili ritam, Mario Nakić pomno je obavljao svoje defanzivne zadatke, a onda je Karlik Džons pokazao zašto će biti jedan od lidera ove ekipe.


Nije se libio da uzme šut, opalio je loptu sa distance 6.75 i pokrenuo crno-bele, a ubojita oružja pokazali su i Sterling Braun i Ife Lundberg i već je u Areni navijanje dostiglo vrhunac, kada je na semaforu viđena dvocifrena prednost za domaćina.

Kako su se greške u defanzivi smanjivale i tako je sve polako dolazilo na svoje mesto kako je meč odmicao, a tako je raslo i samopouzdanje Partizanovih šutera.

ABA/Dragana Stjepanović



Odbrana će svakako biti identitet novog Partizana, sistem preuzimanja deluje da će dobro funkcionisati u ovoj grupi momaka, a protiv Borca videli smo da će se u napadačkim akcijama uvek tražiti najbolje rešenje i nesebično deliti lopta.

To pokazuje i broj asistencija, a na ovom susretu Obradovićevi izabranici imali su ih čak 22 napram Borčevih osam.

Jasno je da ovakav šuterski tim neće propustiti šansu da sa distance izrešeta rivala, a kako to izgleda, Čačani su ove sezone to prvi osetili.

Spakovao je Partizan 16 trojki iz 29 pokušaja, što mu je donelo odličan procenat uspešnosti - 55,2. Iz igre su imali dobru realizaciju od 51,4 (19/37), dok su sa penala ubacili 10 od 17 slobodnih bacanja (58,8 posto), a sve to bilo je dovoljno za ukupan procenat šuta od 53 odsto.


I više nego dovoljno za prvi meč na Jadranu u trenutku kada mnoge kockice tek treba da se sklope u zamišljeni mozaik Željka Obradovića.

Da je u pripremnom periodu fokus bio stavljen na defanzivne zadatke, pokazuju i brojke iz kolone za skok, a Partizanovi igrači ukupno su uhvatili 42 lopte - 29 ispod svog koša, a 13 u reketu protivnika.

Osim timske igre veoma važno je to što je Partizan konačno sklopio tim u kom više igrača može da preuzme odgovornost kada se meč lomi, pa deluje da ove sezone oči neće biti uprte samo u jednog pojedinca.

Iako je brzo na početku meča ušao u problem sa ličnim greškama, Tajrik Džons je u drugom poluvremenu pokazao da je prevazišao startnu nervozu i potvrdio da će biti ozbiljna pokretačka energija crno-belih.

Razgoropadio se u trećoj deonici, pokazao umeće i sa distance i ispod koša i poslao poruku da njega uvek može da se računa.
 


Zadatku su odgovorili i svi igrači koji su bili registrovani za ovaj susret, jer je svima Željko Obradović dao solidnu minutažu, pa je Isak Bonga već posle prvog meča u Areni zavredio ovacije i skandiranja. 

Karlik Džons (14 poena  3 skoka, 3 asistencije), Dvejn Vašington (13p,3sk, 2as), Aleksej Pokuševski (11p, 6sk), Sterling Braun (11p, 4sk, 4as), Isak Bonga (11p, 6sk, 2as) bili su dvocifreni, na pragu dvocifreni brojki u koloni bio je Frenk Nilikina (9p, 2sk, 2as), dok je za takav učinak Tajriku Džonsu (8p, 2sk) i Ifeu Lundbergu (8p, 3sk, 2as) nedostajalo po dva poena.

Kapiten Vanja Marinković, povratnik iz povrede, nije imao veliku minutažu i poenterski učinak, ali je znao da se obrati publici i da zatraži da navijanje bude još jače, ali fer i sportsko.

Srdjan Stevanovic/Starsport


Obradović na ovom meču nije mogao da računa na Ajzeu Majka i Arijana Lakića, a u sastavu nije bilo ni Mitra Bošnjakovića i Alekse Dimitrijevića, koji su pre ovog duela imali obaveze sa juniorskim timom.

Kada se podvuče crta, 18.302 navijača u Beogradskoj areni, koji su ovom posetom postavili novi rekord posećenosti svih vremena u prvom kolu sezone, moglo je zadovoljno da ode kući posle ubedljive pobede i zalaganja svojih novih ljubimaca.

Partizan je upalio motore, novi izazov biće mu Spartak u Subotici sledeće nedelje, čime će se Parni valjak dodatni zagrejati pred start Evrolige i gostovanje Baskoniji 3. oktobra.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 26

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

5 h

Novo Sport Video Menu