Nova vest
Košarka 5

20.9.2024.

10:45

"Bye, bye, idem u Dubai": Kreće nova ABA liga, Zvezda i Partizan i dalje ispred svih

U petak 20. septembra počinje nova sezona ABA lige.

Stefan Nikolić
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

U petak od 21 čas ćemo gledati utakmicu Cibone i Zadra i tom utakmicom će sezona ABA lige 2024/25 i zvanično početi.

Titulu brani ekipa Crvene zvezde koja je u finalu 2024. godine pobedila "večitog" rivala beogradski Partizan, a naravno da su obe ekipe izuzetno kvalitetne i nekako odskaču od ostatka ABA lige.

Situacija u Dubaiju i Budućnosti je takođe dobra, a oni bi mogli da pomrse račune mnogima i videćemo koliko će, zapravo, moći da pariraju "večitim" rivalima.

Srbija će imati šest predstavnika u ABA ligi od 24 tima.

Svaki tim odigraće po 30 utakmica tokom ligaškog dela, posle čega će osam najbolje plasiranih ići u četvrtfinale i to po sistemu '1-8', '2-7', '3-6' i '4-5'. Četvrtfinala i polufinala igraće se na najviše tri (1-1-1), a finale na maksimalno pet mečeva (2-2-1). Poslednjeplasirani sastav iz prve faze direktno ispada, dok će pretposlednji igrati plej-aut protiv poraženog finaliste ABA 2 lige.
 

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
 

Crvena zvezda

Krećemo sa aktuelnim šampionom ABA lige, ekipom Crvene zvezde. Zvezda je sedam puta osvajala ovo takmičenje i sada žele da dođu od osme i prestignu Partizan pa postanu najtrofejniji tim jadranskog takmičenja.

Crveno-beli su doveli Uroša Plavšića, Ajzeu Kenana, Nikolu Kalinića, Majka Dauma, Kodija Milera-Mekintajera i Ognjena Dobrića pa se očekuje da budu favoriti za najviši plasman uz "večitog" rivala.

Imali su solidne pripreme ovog leta i pokazane su naznake onoga što je Janis Sferopulos zamislio i prvi su utisci da je Zvezda sklopila moćan tim koji će imati jako malo poteškoća u ABA ligi.

Ono na šta svi aludiraju je nedostatak krilnog centra ili centra koji bi pomogao na krilu po potrebi, pa je čitavog leta trajala saga vezana za Filipa Petruševa, ali je on ostao u Olimpijakosu.

Sve u svemu, Zvezda deluje snažno, moćno i motivisano i videćemo kako će se nositi sa konkurencijom u sezoni koja dolazi.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
 

Partizan

Košarkaši Partizana su 2023. godine po sedmi put osvojili ABA ligu, dok su 2024. godine glatko poraženi od Crvene zvezde i ostali bez trofeja, pa je ove sezone cilj da se vrate na pobednički kolosek.

Baš kao i crveno-beli, beogradski crno-beli kvalitetom odskaču od ostatka ABA lige i njima će biti potrebno više vremena za uigravanje jer su promenili čitav tim, pa je od prošle godine ostao samo Balša Koprivica i doduše Aleksa Dimitrijević koji se kasno u sezoni priključio iz juniorskog tima.

Nova imena u Partizanu su Karlik Džons, Arijan Lakić, Frenk Nilikina, Ife Lundberg, Sterling Braun, Dvejn Vašington, Vanja Marinković, Isak Bonga, Mitar Bošnjaković, Mario Nakić, Ajzea Majk, Aleksej Pokuševski, Tajrik Džons i Brendon Dejvis.

Željko Obradović je ostao na klupi "parnog valjka" što je sigurno najveće pojačanje, a uigravanje pomenutih igrača i napad na najviše pozicije se očekuje od crno-belih.


 

Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Budućnost

Ekipa Budućnosti skrojila je veoma interesantan sastav za sezonu koja nam dolazi. Trener Andrej Žakelj morao je da se suoči sa odlascima Marvina Džonsa, Joana Makundua, Brendona Pola, Vladimira Mihailovića i kapitena Petra Popovića.

Dovedeni su Đorđije Jovanović, Rašid Sulejman, Džuvan Morgan, Mateo Drežnjak i Udoka Azubujk, dok su nove ugovore potpisali Mekinli Rajt, Jogi Ferel, Flečer Megi, Nikola Tanasković, Aleksa Ilić i Andrija Slavković.

Ima tu nekoliko veoma opasnih igrača i poznatih imena, ljudi koji su u NCAA košarci ostavili trag i privukli pažnju javnosti pa iako se vidi iskorak u odnosu na tim od prošle sezone, postavlja se pitanje koliko će moći da pariraju Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Ono što je sigurno jeste da su podgorički igrači posle "večitih" rivala najsnažnija ekipa, makar na papiru i preostaje im da na terenu "pokažu zube" i predstave se na najbolji način.

Srđan Stevanović/Starsport
 
 
 
 

Dubai

Ekipa Dubaija je novi član ABA lige i oni će kao novi projekat odigrati svoju prvu utakmicu u regionalnom takmičenju već ovoga vikenda.

Već je poznato da će u "Koka Kola Areni" u Dubaiju igrati domaće utakmice, a i oni su u samoj selekciji tima imali manjih problema pa smo od Svetislava Pešića i Saše Đorđevića došli do toga da iskusni jadranski stručnjak Jurica Golemac dođe na klupu Dubaija.

Golemac je bio trener Koper Primorske koja je bila prava senzacija u ABA ligi, a nakon toga je tri godine radio u Cedevita Olimpiji sa kojom je postigao nekoliko nezaboravnih pobeda.

Od igračkih imena spominjemo Davisa Bertansa kao prvu zvezdu Dubaija, dok je veliko ime i Ajzea Tejlor koji je već igrao za Efes u Evroligi.

Tu su još i Avudu Abas, Amhet Duverioglu, Danilo Anđušić, Klemen Prepelič, Nemanja Dangubić, Leon Radošević, Aleksa Uskoković, Nejt Mejson, Tirdi Rejven, Džakori Vilijams.

Ambicije Dubaija su sigurno velike, oni žele da budu elita u ABA ligi kasnije Evroligi i svoj tim grade korak po korak. Deluju da su uz Budućnost glavna pretnja po "večite" rivale.

Dušan Milenković/Starsport

 

Cedevita Olimpija

Cedevita Olimpija ne može baš da bude zadovoljna svojim rezultatima u prošlogodišnjoj sezoni. Da, osvojili su sve domaće trofeje, ali njihove partije u ABA ligi i Evrokupu su bile prilično razočaravajuće.

Ljubljančani nisu stigli ni do polufinala regionalnog šampionata 2023/24, pošto su u četvrtfinalu eliminisani od Mege, što je nateralo rukovodstvo da tokom leta počne skoro potpunu rekonstrukciju tima.

Prvi veliki potez kluba je imenovanje Zvezdana Mitrovića za novog trenera. Mitrović, koji je bio šampion Evrokupa sa Monakom 2021. godine, ima mnogo iskustva i možda će upravo on vratiti pobednički mentalitet Zmajevima.

Doveli su Alekseja Alija Nikolića, Brajtona Lemara, Martinasa Gebena, Žigu Daneua, Bina Prepeliča, Devina Robinsona, Lovra Gnjidića i Dereka Ogbeidea.

Zvezdan Mitrović će imati sa kime da radi pa iako mu predstoji naporan posao i mnogo zadataka, očekuje se da Cedevita Olimpija prikaže bolje igre i rezultate nego u sezoni koja je iza nas.

ABA liga/Ales Fevzer

Mega

Mega je uz Partizan najmlađa ekipa u ABA ligi i spremni su da još jednom ukradu šou nekim mnogo poznatijim ekipama i osvoje srca svih ljubitelja košarke iz regiona.

Prošle sezone, Megaje stigla  do polufinala ABA lige, a na tom putu ostvario je nekoliko nezaboravnih pobeda pošto su u regularnoj sezoni uspeli da savladaju Crvenu zvezdu i Partizan, a potom i eliminišu Cedevita Olimpiju u četvrtfinalu.

Povrh toga, klub je poslao Nikolu Topića i Nikolu Đurišića u NBA... Trener Marko Barać je zadržao 6 igrača iz prethodne sezone, među kojima su Bogoljub Marković, Filip Jović, Andrija Jelavić, Timotej Malovec, Stefan Miljenović i Mihajlo Milutinović i bukvalno svaki od njih može da postane novi zlatni dečak koji dolazi iz Mega akademije.

Iz OKK Beograd su došli Mihajlo Petrović, Aleksa Milenković i Marko Vukčević i Urban Kroflič, iz MZT Skoplje Aerodrom Dušan Tanasković, Ilirija Sergej Macura, Igokea m:tel Kosta Kondić, dok je iz Rasta Vehte mlada nemačka košarkaška senzacija Džek Kajl.


 

Starsport

Igokea

Momci iz Laktaša su se plasirali u plej-of ABA lige u 3 od poslednje 4 godine i sada će gledati da nastave sa dobrim igrama i sezonu završe među 8 najboljih ekipa na tabeli.

Vladimir Jovanović je napustio ekipu na kraju sezone i na klupi ga menja Nenad Stefanović.

Igokea je zadržala neke od lidera tima iz prethodne sezone, poput Dragana Milosavljevića, Marka Jeremića, Nikole Marića i Gorana Filipovića, dok u timu ima talentovanih igrača koji bi mogli imati prelomnu sezonu, poput Ognjena Stankovića, Ognjena Radošića...

Najzvučnije pojačanje koje ovog leta stiglo u Igokeu je Brajs Džons, bivši igrač Borca i FMP Železnika.

Džons je imao fantastičnu saradnju sa trenerom Stefanovićem dok su njih dvojica bili u FMP-u pošto je Džons bio jedan od najboljih igrača lige još u sezoni 2021/22 kada je prosečno beležio 19,3 indeksnih poena po utakmici.
 

Timu su se pridružila još neka poznata lica, među kojima su bivši igrači Partizana Strahinja Gavrilović i Vasilije Pušica, kao i bivši članovi Bosne Sandro Antunović i Vojin Ilić. Sadžar Anim i Terel Karter su takođe pojačali tim tokom leta i njih dvojica će debitovati u regionalnoj ligi.

ABA liga/Igokea/Marija Vuruna

FMP

Prošle sezone, FMP je ostao samo na pobedi od 8. mesta na tabeli. To nije bio loš rezultat, ali dvostruki šampioni regiona uvek ciljaju na najbolje, pa su ovo leto iskoristili da unaprede tim kako bi ušli u trku za plej-of u kampanji ABA lige 2024/25.

Trener Saša Nikitović nalazi se pred verovatno najtežim zadatkom od svih trenera kluba iz Železnika u poslednjih deceniju i po, pošto će sada morati da balansira tim između Jadranske lige i FIBA Lige šampiona.

Dugo nismo imali srpski tim u Evropi (koji se ne zove Partizan ili Crvena zvezda).

Nikitović je zadržao temelj prošlosezonskog rostera sa Ognjenom Kuzmićem, Vojislavom Stojanovićem, Demetreom Robertsom, Jovanom Novakom, Nikolom Šaranovićem i Maticom Rebecom, na šta je dodao sedam pojačanja.

Danilo Tasić se vratio iz Borca Mozzarta, Filip Barna je stigao kao možda i najbolji igrač ABA 2 lige uz prosek od gotovo 18 poena na 41 odsto za tri, te 3,8 skokova i 2,8 asistencija.

Sa njim iz subotičkog Spartaka je potpisao Dušan Radosavljević, dok je Bojan Tomašević u Borcu odigrao solidnu godinu i sada želi iskorak.

Stefan Lazarević je kapitalno pojačanje iz Crvene zvezde koje donosi evroligaško iskustvo i mogućnost pokrivanja igrača na više pozicija. Eral Pen je stigao iz Dinamika koji Saša Nikitović odlično poznaje.

Radi se o krilu koje je u KLS prošle sezone imalo 13,7 poena uz 5,3 uhvaćene lopte. Za mladog Aleksu Stanojevića iz somborskog Džokera dolazak u Železnik trebalo bi da bude veliko iskustvo.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Spartak Subotica

Košarkaši Spartaka se spremaju za svoju prvu sezonu u ABA ligi u koju dolaze kao šampioni ABA2 lige i pored regionalnog takmičenja se spremaju za kvalifikacije, a nadamo se i grupnu fazu FIBA Lige šampiona.

Spartak će imati istog glavnog trenera kao i prethodne sezone, bivšeg šefa struke Partizana, Vladimira Jovanovića koji je ostao na čelu plavo-belih.


Obnovili su ugovore sa sedmoricom igrača iz prethodne sezone, među kojima su Marko Tejić, Nemanja Gordić, Miloš Milisavljević, Luka Cerovina, Vojin Medarević i dvojica omladinaca Pavle Steljić i Jovan Vuković.

Stigli su Danilo Nikolić, Matej Rudan, Dušan Miletić, Rasir Bolton, Devon Denijels i Kaza Kajami-Kin koji su veoma interesantni i moći će mnogo da pomognu Subotičanima.

Za debi u ABA ligi ovo je sasvim dobra ekipa.

ABA league j.t.d./ Dragana Stjepanović

Borac Čačak

Čačani su tokom leta promenili skoro ceo tim, tako da je u ovom trenutku teško reći koje su granice ovog potpuno novog sastava.

Tim je napustio trener Dejan Džoli Mijatović, a za novog trenera prvog tima klub je imenovao bivšeg igrača Borca Sašu Ocokoljića koji je celu svoju trenersku karijeru proveo u Rumuniji, pa će mu ovo biti prvi put da radi u ABA ligi.

Borac je zadržao samo četiri igrača iz prethodne sezone. Kapiten ekipe Uroš Čarapić će i dalje voditi ekipu na terenu, među crveno-belima je ostao i Nikola Manojlović, dok su preostala dva igrača omladinci Pavle Nikolić i Petar Radović koji čekaju priliku da pokažu svoj puni potencijal. u predstojećoj sezoni.

Došao je Marko Jošilo, Marko Pavićević, Justus Furmanavičijus, Paulijus Valinskas, Đorđe Gagić, Dijante Boldvin, Majk Smit, Kišon Dejvidson i Đorđe Ćurčić.

Kao što smo već rekli na početku ovog teksta, veoma je teško reći koliko daleko ova ekipa može da ode u predstojećoj sezoni. Borac je prošlu sezonu završio na 10. mestu na tabeli i predstoji nam da vidimo da li ova nova ekipa može da nadmaši taj skor i da se možda uključi u plej-of trku jer interesantnih igrača za to sigurno ima.

ABA liga/Borac/Dusko Radisic
 
 

Studentski centar

Studenti iz Podgorice su obeležili prošlu sezonu osvajanjem dva trofeja, ABA Superkupa i Kupa Crne Gore i za novu sezonu su spremili promenu na klupi i doveli Petra Mijovića.

A sada da pređemo na spisak tima. Studentski centar je zadržao 9 igrača sa prošlosezonskog spiska, uključujući Vladimira Sudara, Igora Drobnjaka, Luku Bogavca, Nikolu Pavlićevića, Zorana Vučeljića, Emira Hadžibegovića, Maruana Čičića, Vasilija Todorovića i Davida Mirkovića, dok su uz to dodali još 5 novih igrači u timu 2024/25.

Erik Nil se vratio, a dogovorili su se i sa Andrijom Grbovićem, Filipom Anđušićem, Zoranom Nikolićem i Ivanom Bogdanovićem.

Ekipa je opasna i videćemo da li je dovoljno snažna da dođe do plej-ofa.
 

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Zadar

Najkorisniji igrač lige napustio je Zadar ovog leta. Nakon što je proteklih nekoliko sezona dominirao regionom, Luka Božić je odlučio da karijeru nastavi u Valensiji i njegov odlazak je definitivno ostavio ogromnu rupu u zadarskom rosteru.

Belo-plava ekipa sada mora da se navikne na život bez svog MVP-a. Neće biti lako, to je svima jasno, ali sa zvanično najboljim trenerom lige za sezonu 2023/24 Danijelom Jusupom na čelu, Zadar definitivno može pronaći način da i dalje bude uspešan.

Zadar je napravio neke velike promene u svom spisku tokom leta pošto su u timu ostala samo 4 igrača iz prošlosezonskog tima. Ipak, 3 od ta 4 bila su u startnoj postavi Zadra.

Karlo Žganec, Lovro Mazalin, Marko Ramljak, kao i mladi Krševan Klarica i dalje će nositi belo-plavi dres i oni bi trebalo da predvode ovaj novi projekat.

Možda je najveći potpis Zadra ovog ljeta dovođenje bivšeg igrača Cibone i Partizana Amara Gegića. Gegić je već pokazao da će biti veliki dodatak ovom novom spisku Zadra jer je bio najbolji igrač tima u predsezoni.

Zadar je takođe sklopio ugovore sa bivšim bekom Splita Mateom Kalajžićem, zatim sa bivšim centrom Cibone Domagojem Proletom i sa američkim napadačem Tajlerom Volom, dok se Dominik Gilbert vratio u klub nakon što je igrao u inostranstvu poslednje tri godine.

Konačno, poslednji letnji transfer Zadra bio je prilično veliki jer su pre samo nekoliko dana najavili dolazak bivšeg strelca Mornara i Budućnosti Vladimira Mihailovića koji i dalje drži rekord 2. lige po broju postignutih poena.

Povrh ovih potpisa, Zadar je odlučio dati šansu i nekima od akademskih igrača jer su za novu sezonu prijavili mlađe igrače Manuela Dundovića, Tonija Josipovića, Marata Kosa, Andra Mirčetu i Tonija Torbarina.

ABA liga/Zadar
 

Split

Prošlu sezonu Split je završio na 9. mestu na tabeli, što je bio njihov drugi najbolji sezonski rezultat ikada postignut u ABA ligi. Sada trostruki šampioni Evrope žele više.

Klub se stoga pobrinuo da zadrži jezgro tima iz prošle sezone, a zatim da pojača spisak na svakoj poziciji potpisivanjem novih igrača i prvo je pao dogovor sa trenerom Slavenom Rimcem.

Drugi potez rukovodstva kluba bio je da zadrži lidere iz prethodne sezone, pa je produžio ugovor sa najboljim strelcem tima Šenonom Šorterom, dok su zadržali i Krešimira Ljubičića, Borisa Tišmu, Vita Kučića, Tonka Vuka i Antu Perkušića, dok su mladog Davida Pavina promovisali u prvi tim.

U Split su ovog leta sletela neka prilično poznata imena. Jedan od najboljih igrača lige u prošloj sezoni Borna Kapusta došao je u Split iz Derbija, Toni Katić se posle 11 godina vratio u klub, a bivši strelac Cedevite i Zadra Antonio Jordano pridružio se Splitu.

Takođe, David Škara se pridružio Splitu nakon što je godinama igrao u inostranstvu i bio je jedan od najboljih igrača tima tokom predsezone. Konačno, poslednji potpis Splićana ovog leta bio je centar Beret Benson koji će, kao i Škara, ove sezone debitovati u ABA ligi.

Split je bio samo pobedu udaljen od plasmana u plej-of prošle sezone, a sada?

Starsport
 

Cibona

Cibona će se u predstojećoj sezoni najviše oslanjati na domaće igrače, a na vrata prvog tima će kucati neki talentovani i zanimljivi igrači.

Klub je odlučio da poverenje ukaže novom treneru Kristoferu Tomasu, američkom stručnjaku koji je već radio u regionu, jer je bio trener Zaltorog Laškog i pomoćnik u reprezentaciji Slovenije.

U timu su ostali kapiten Krešimir Radovčić, zatim Filip Bundović i Ivan Perasović, dok će u narednoj sezoni imati društvo starih prijatelja jer su se ovog leta u klub vratili Domagoj Vuković i Sven Smajlagić.

Povrh toga, Cibona je u prvi tim promovisala neke veoma talentovane domaće igrače. Za prvi tim Cibone u sezoni 2024/25 igraće Borna Katanović, Josip Pavković, Jere Jakić i Bruno Bubalo, koji su svi bili deo prošlosezonskog U19 spiska Cibone.

Konačno, tim je dobio i tri igrača iz domaće lige, među kojima su Toni Ročak, Luka Skorić i Vigo Bart, dok su poslednja dva letnja pojačanja stigla iz inostranstva - Entoni "Ket" Barber i Piter Džok.


 

ABA liga/KK Cibona/Ivana Dergez
 
 

Mornar Bar

Mornar je tokom leta promenilo ceo roster sa jasnim ciljem da poboljša rezultate u odnosu na prošlu sezonu.

Sastav Bara je prethodni regionalni šampionat završio na 13. mestu, sa samo jednom pobedom više od poslednjeplasirane Krke. Očigledno, Mornar sada želi da dostigne mnogo više pozicije kako bi izbegao bitku za ispadanje.

Mihailo Pavićević će i dalje biti glavni trener i stoga će nastaviti svoj treći angažman u svom rodnom timu koji je počeo 2017. godine.

Ugovor je potpisan sa Lovreom Runjićem, zatim sa bivšim igračem FMP-a, Borca i Splita Ilijom Đokovićem, kao i sa bivšim centrom Cedevite, Širokog, Borca i Heliosa Lovreom Buljevićem i na kraju sa bivšim igračem užičke Slobode, Aleksom Ćubićem.

Ostala četiri igrača koja su ovog leta stigla u Mornar su stranci: Brenden Dženkins, Džejden Bedijako, Trevis Ajvi i Džamari Smit.

Često je Mornar znao da impresionira i videćemo da li će tako biti i ove godine.

Dušan Milenković/Starsport

Krka Novo Mesto

Jedini cilj Krke u narednoj sezoni je verovatno samo da bude bolja nego u prethodnoj u kojoj su završili na poslednjem mestu na tabeli.

Zbog toga je klub odlučio da krene iznova sa novim trenerom na čelu, pa su Novomeščani za vođu ovog novog projekta angažovali Dejana Jakaru.

Jakara je zaista stekao ime kao jedan od najtalentovanijih trenera u regionu u poslednjih nekoliko sezona. On je pre dve godine sa Heliosom stigao do finala ABA lige 2, dok je prethodne sezone vodio Studenski centar ka plej-ofu ABA lige.

Klub je zadržao neke od lidera prošlosezonskog tima, poput Jana Špana, Nika Bačvića, Mihe Cerkvenika i Roberta Jurkovića, dok je u sastavu ostao i mladi Žak Smrekar.

Krka je ovog leta do sada sklopila 6 potpisa. Tibor Mirtič je stigao iz Heliosa, Jakob Čebašek iz Minska, dok se Jaka Klobučar vratio u klub posle dvogodišnjeg boravka u Iliriji.

Konačno, ostala tri dodatka na spisku su stranci: Tailer Persons, Brejdi Skins i Mark Garsija koji će debitovati u ABA ligi.

 

Starsport
 
 
 

Standings provided by Sofascore

 

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu