Nova vest
Košarka 15

13.5.2024.

23:01

Zvezda odbranila domaći teren – Partizan pao posle triler završnice

Košarkaši Crvene zvezde slavili su protiv Partizana 85:82 u prvoj utakmici finalne serije ABA lige.

Srđan Novaković
Starsport

Junak pobede Crvene zvezde na ovom meču je bio Dejan Davidovac koji je pogodio presudna slobodna bacanja u finišu meča. 

Davidovac je ubacio deset poena na ovom meču, dok je najefikasniji u ekipi Janisa Sferopulosa bio Jago sa 18 poena i šest asistencija. 

Luka Mitrović i Miloš Teodosić su dodali po 14 poena. 

Kod Partizana Džejms Naneli je bio najbolji sa 27 poena i šest skokova. Kevin Pnater je ubacio 13 poena, dok je Aleksa Avramović dodao deset poena. 

Bolji start utakmice za košarkaše Partizana koji su bili skoncetrisaniji od početka ovog prvog meča finalne serije ABA lige. 

Ušli su crveno-beli u seriju promašaja, što je Partizan znao da iskoristi i stekne prednost.

Prvo osetno vođstvo crno-belih je bilo posle četiri minuta igre kada su predvođeni Kevinom Panterom stekli prednost od 9:4. 

Sa druge strane taktika ili ne, ali Partizan je napravio dosta faulova u prvom poluvremenu. Rano su crno-beli izlazili iz bonusa u prvoj i drugoj četvrtini. 

To deluje da je bila jedna od dobrih odluka, jer su se košarkaši Crvene zvezde mučili sa šutem sa linije penala. 

Crvena zvezda je ulaskom Miloša Teodosića prodisala u napadu, ubrzo su preko Luke Mitrovića i došli do prve prednosti, ali je Partizan preko Nanelija ipak stekao vođstvo posle prve deonice 20:17. 

U drugoj četvrtini je na scenu stupio Aleksa Avramović. Reprezentativac Srbije prvo nije dobro izgledao na terenu, nije radio ono što je od njega trener Obradović zahtevao, pa je zbog toga poslat na klupu, gde se kratko zadržao. Ali kada se vratio na teren preuzeo je konce igre Partizana. 

Dosta je mučio odbranu Crvene zvezde, sa prodorima, gde je uspevao i da pogodi uz faul.

Partizan je ušao i u seriju trojki, gde se priključio i Džejms Naneli i tako su stekli prednost od devet poena prednosti 26:35.

Tu je probudilo domaće koji su uspeli da do kraja prvog dela igre tu prednosti istope i čak u dva navrata imaju minimalnu prednost, ali na kraju prvog poluvremena je na semaforu stajalo 39:39. 

Glavni inicijator ovog preokreta je bio Jago Dos Santos koji je predvodio ekipu Crvene zvezde na poluvremenu. 

Posle 20 minuta igre deluje da su crveno-beli mogli biti zadovoljniji, dok je Partizan olako ispustio veliku prednost. 

Malo drugačiji start drugog poluvremena, u kojem je Nemanja Nedović zaigrao dosta bolje, pošto ga nigde nije bilo u prvom delu meča. 

Srpski košarkaš je uglavnom sa penala dolazio do penala, Partizan nije u prvom delu trećeg perioda mogao da pronađe napadački ritam, koji je uslovljen sa dosta promašaja i to iz otvorenih pozicija. 

Slična situacija kao i drugom periodu kada je Partizan imao prednost, tako je sada Crvena zvezda imala plus od devet poena razlike i to uglavnom su to vođstvo sticali sa linije penala. 

Ali pred kraj ovog perioda predstavio se Džejlin Smit koji je serijom od pet poena, najavio povratak crno-belih u ovaj meč. Na to su se nadovezali poeni Nanelija i Partizan je od minus devet treći period završio sa minus tri 64:61.

Drama je dostigla vrhunac u poslednjoj četvrtini, koju je Partizan bolje otvorio i imao prednost u jednom delu ovog meča. 

Dobra partija Smita koji je nastavio da igra u dobrom ritmu sa kojom je završio treću četvrinu. 

Igralo se koš za koš, slobodna bacanja za slobodna bacanja, egal je bio tokom većeg dela meča, ali je na kraju posle dramatičnog finiša slavila Crvena zvezda, koja je poenima Dejana Davidovca došla do pobede. 

Partizan je u nekim situacijama bio ishitren u nekim napadima, gde nisu pogodili otvorene trojke, tako da su crveno-beli na kraju došli do pobede i vođstva posle penal završnice. 

Sofascore

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Povratak otpisanog

Društvena mreža X (Twitter), čiji je izvršni direktor Ilon Mask, podnela je novi zahtev za dozvolu da radi u Brazilu, nakon što su platili kazne.

Tanjug

8:10

9 min

Novo Sport Video Menu