Tenis 57

Subota, 14.04.2012.

13:16

MK: Novaku lako do četvrtfinala

Prvi reket sveta Novak Đoković trebalo bi da ima lak put do četvrtfinala u Monte Karlu, dok takav slučaj nije sa Jankom Tipsarevićem i Viktorom Troickim.

MK: Novaku lako do èetvrtfinala IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Dylan Dog

pre 12 godina

@Ženevljanin

Nažalost, u mom pređašnjem komentaru "Deda Mraz" nije podrazumevao stilsku figuru hiperbole, već metaforičnu kauzalnost.

Nikako nije sporno da su žrebanja sportskih događaja javna, a prpadajuće procedure i pravila dostupni uvidu javnosti.
Međutim, iskustvo (a i još štošta) nas uči da tamo gde postoji neki ozbiljan interes (novac, moć ili oba isprepletana) ništa NE SME biti prepušteno slučaju. Dakle, ako je nekome u interesu, a takvi zasigurno postoje, da namesti žreb nekog sportskog događaja ili bilo čega drugog (npr. rezultate glasanja na političkim izborima) - učiniće to bez pardona. Od suptilnosti zainteresovanog i transparentnosti samog događaja zavise primenjene metode. Izvesno je da je rezultat uvek isti: žreb je onakav kakav je zainteresovani naručio, a ono što auditorijum percipira samo je iluzija regularnosti. Postoji više načina da se tako nešto učini (o kojima svakako neću pisati), a da onaj ko fizički vrši žrebanje bude potpuno nesvestan manipulacije u pozadini. Naravno da sami učesnici (sportisti) nisu svesni šta se dešava, jer se to ne čini zbog nih. Oni su samo sredstvo, puki zabavljači i ništa više. Do mogućeg vinovnika jednostavno vodi trag novca.

Gore napisano se može transponovati na sve sfere života i to je surova realnost sveta u kome živimo. Dakle, dragi zemljače iz Ženeve, nije nameštanje žrebova stvar "verovanja", kako sugerišete, već stvar ozbiljnog interesa. To što mi Srbi katkad imamo dijametralno suprotnu percepciju u odnosu na ostale - nikako ne znači da ne možemo biti u pravu. A često jesmo.

Na osnovu Vaših dosadašnjih komentara sam stekao utisak da ste visokoobrazovana osoba sa pristojnim životnim iskustvom. Verujem da Vam neće biti teško da i sami dođete do zaključka koliko sam u pravu.

Srdačan pozdrav i uzdravlje!

Ženevljanin

pre 12 godina

@Dylan Dog

Hvala na odgovoru!

I ja mislim da je glupo biti kategoričan, ne samo kad se radi o predviđanjima. Zato sam bio iznenađen da jedan pametan komentator tvrdi da oni koji misle da se žrebovi ne nameštaju - veruju u Deda Mraza. Time je izjednačio verovatnoću postojanja pomenutog lika i mogućnosti da oni mogu biti u pravu. To je kategorična tvrdnja par exellence jer je u oba slučaja verovatnoća - nula (0). Zato sam reagovao, jer nisam bio siguran koji od dva protivurečna iskaza odražava Vaše mišljenje. Prema Vašem odgovoru verujem da je Deda Mraz bio samo stilska hiperbola-:)

@Svim zaintersovanim za pitanje "nameštanja žreba"

Evo nekoliko činjenica (i komentara) u vezi s ovom repetitivnom temom.
1. Žrebanje na ATP turnirima je JAVNO. Izvor: The 2012 ATP Official Rulebook , VII COMPETION, 7.11 Time of Draw; A. Main Draw.

2. ATP je "Asocijacija teniskih profesionaca". Teniseri imaju svoj savet (Federer je predsednik, Nadal je nedavno dao ostavku na mesto podpredsednika) a imaju i tri predstavnika u Bordu direktora.

Teško je predpostviti da "nameštanje" žrebova može da se radi mimo znanja tenisera. Svako nameštanje može da ošteti jednog i da donese nezasluženo favorizovanje drugog. Rizik ovakvog dela bio veći nego potencijalna dobit za učesnike nameštanja. Ne treba zaboraviti da su svi žrebovi unapred legalno "namešteni" (sistem nosilaca) baš u svrhu o kojoj je detaljno pisao Đoksa. Zato i postoje nosioci... da bi se izbeglo prerano eliminisanje glavnih igrača što bi svakako smanjilo interesovanje i prihod/profit turnira. Dodatno lažiranje bi moglo da ima samo marginalne efekte.

Na netu je ova tema prilično diskutovana. Neko je napravio i statistiku iz koje se vidi da manje od trećine ljubitelja tenisa veruje u "nameštanje". To naravno ne znači da je većina u pravu, ali je simptomatično da je u Srbiji ova statistika, po svemu sudeći, dijametralno suprotna.-:)

Dylan Dog

pre 12 godina

@Tanasije
Nije lapsus. @Djoksa već dao dobru analizu, pa nema svrhe da pišem isto. Inače, hvala na onom "omiljeni".

@Ženevljanin
Kada se radi o predikcijama, samo su budale kategorične.
"Često" znači više nego "retko": dakle, uključite fazilogiku. Tako ćete moći i da izračunate verovatnoću moje "iznenađenosti".
I da, puno pozdravite Deda Mraza!

@Zoran
Mislim da Rafa neće biti 2. nosilac ako Novak odigra na šljaci jednako kvalitetno kao prošle godine i dobro istempira formu za RG.

@Djoksa
Potpuno se slažem sa napisanim.
Što se tiče učestvovanja na turniru u Monte Karlu, mišljenja sam da Novak želi da ima dovoljno mečeva na šljaci kako bi dobro istempirao formu za RG. Prošle godine je maksimum dostigao u Rimu. Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako doživi jedan ili dva poraza do RG-a, ali mi je pre verovatnije da u MK odigra maksimalno, da obori formu u Madridu, a da počene da je podiže u Rimu. Naravno i bodovi iz Monte Karla su čist bonus, pogotovo ako se uzme u obzir da treba nadoknaditi poraze u Dubaiju i IW, kao i nule sa prošlogodišnjih turnira serije 500.

Puno pozdrava svima i - uzdravlje!

Mikron

pre 12 godina

@Tvrtko,
Znaci i Berdih u Novakovom delu zreba. Zanimljivo. Svaka cast organizatorima , i na prethodnom u Majamiju je imao lagan zreb. A Rafa protiv Almagra i Verdaska. Sve ljuti rivali za momka sa Majorke. :)
P. S. A i Endiju mnogo tesko, nekako on uvek dobije losije rangiranog igraca u cetvrtfinalu. Opet zanimljivost.

Čak N.

pre 12 godina

Zelim Novaku i Rafi, da se dobro pripreme za Rolan Garo i da su tamo u dobrom zdravstvenom stanju i odmoreni. Super bi bilo, da su (moguci) polufinalni mecevi isti kao u Melburnu (Djokovic-Marej i Nadal-Federer) i da Novak ne igra protiv Rozera pred onom uzasnom publikom u Parizu. Mislim, da finale Djokovic-Nadal na Rolan Garou moze da bude utakmica decenije, jer Nadal jos ni jedan put nije trebao da tamo igra pet setova (i onaj poraz protiv Sederlinga je bio u cetiri setova). Ne kazem, da bi Novak sigurno pobedio, ali on jedini ima tamo sanse protiv odmorenog i nepovredjenog Rafe.

diego

pre 12 godina

Zreb uopste nije lak, pre svega zbog Ferera u cetvrtfinalu, mada i Dolgopolov ume da bude vrlo nezodan, AKO ga krene. A Marej je prosle godine odigrao par odlicnih meceva na sljaci, pogotovo onaj sa Nadalom (mislim da su bas u Monte Karlu igrali). Puno srece Djokovicu, nadamo se jos jednom Mastersu.

Djoksa

pre 12 godina

@Dylan Dog

Slazem se sa vasom osnovnom premisom. A to je da se zrebovi za polufinale namestaju. Iz jednog osnovnog razloga, MNOGO je lakse namestiti zreb kada su samo dve kuglice sa imenima u bubnju nego vise. Teze je to uraditi za cetvrtfinale ali ne i nemoguce.
Ne mogu reci da osudjujem ovakvo ponasanje organizatora, jer organizacija ovakvog turnira (tim vise sto je neobavezan) kosta jako puno para. Stoga je cilj organizatora da nagradnim fondom privuku igrace a atraktivnim mecevima publiku, a veliko interesivanje publike ce privuci sponzore i sve vrste medija. Da ne sirim dalje pricu, Nadal je vec vidjen za finale ko god mu dopao u zreb. To nije misljenje organizatora nego i svih teniskih strucnjaka kao i 99% gledalaca/navijaca. Ono sto privlaci publiku su neizvesni mecevi sa kvalitetnim igracima. Dakle, Novak nije toliko izrazit favorit protiv Ferera i Marija kao Nadal, pa su samim tim njegovi mecevi sa njima intrigantniji i zanimljiviji za gledanje. Dalje, tu postoji uplitanje sponzora koji stite svoje ulaganje ali to u daleko manjoj meri utice na zreb nego interes organizatora ovako jakog turnira sa dugom tradicijom.
Sto se tice buducih Novakovih zrebova na Mastersima, ne verujem da ce mu Mari "dopadati" u polufinalu. Tim vise ako ga sad dobije u MK. Kao sto ste i sami to izlozili, na RG sa nestrpljenjem ocekuju revans izmedju Novaka i Rodzera. Pa zasto onda organizatori u Madridu (posebno) i Rimu ne bi omastili brk? Opet, zato sto je Nadal vec vidjen za finale a i zbog toga sto vlada uverenje da Rodzer daleko lakse moze dobiti Novaka od Nadala. Samim tim to je interes i Najkija (sponzora Rafe i Feda).
Slazem se sa vama sto se predikcije za Vimbldon tice. Nadal brani na sljaci gro svojih bodova a Federer tek nesto vise od 1800. Eventualnim gubitkom titule na RG, Nadal sigurno gubi drugo mesto. A velike su sanse da to bude i pre RG, sto bi jako zakomplikovalo Novaku zreb na RG. Ko bi onda mogao da spreci Francuze da Novaku podmetnu Nadala u polufinalu a time svom ljubimcu Federeru ociste put do finala?

Sve je ovo jos u sferi nagadjanja. Kao i to zasto Novak uopste igra MK? Mozda ako osvoji MK nece ucestvovati na jednom od dva Mastersa na sljaci u Madridu ili Rimu? Bodovno ne bi nista izgubio a dobio bi jos jednu nedelju odmora pred RG.

Sve u svemu svet ceka na prekid jednog od dva niza. Da li ce Novak prekinuti 7 uzastopnih titula Nadala u MK ili ce Nadal prekinuti 7 uzastopnih poraza od Novaka (i finalima)?

Ja se ipak nadam ovom prvom!

Pozdrav i Uzdravlje,

Tanasije

pre 12 godina

...kao i Vimbldon, gde bi u Novakovoj polovini trebalo da bude Nadal, a Federer bi čekao pobednika u finalu...
Dylane, ti si mi omiljeni komentator, ali da li ovime predviđaš pad Nadala na treće mesto do Vimbldona, ili je u pitanju običan lapsus?

Ženevljanin

pre 12 godina

(Dylan Dog, 15. april 2012 10:12)

Pa nisi baš bio kategoričan!:-)

Na primer, kažeš: "Indikativno je da ćemo ove godine često u Novakovoj četvrtini imati Ferera, a u polovini Mareja".

Šta znači ČESTO? Hoće li, na primer, odnos 6:4 u narednih 10 turnira biti dokaz da je šest žrebova namestio Deda Mraz a četiri nije?:-)

Drugo, ako: "svaki drugi žreb bi za mene bio iznenađenje", kolika je verovatnoća da ćeš biti iznenađen?:-)

Živ bio,
Ženevljanin, nakon razgovora s Deda Mrazom:-)

smesno

pre 12 godina

Kazete Noletu lako do cetvrtfinala?!. Molim vas da neko analizira Nadalove protivnike, pa da vidimo koliko je njemu 'tesko'. Mislim, stvarno..

Dylan Dog

pre 12 godina

ATP br. 1 nikada nema težak žreb. On je težak žreb.
Inače, naslov lepo sugeriše da Novak ima nešto lakši žreb do četvrtfinala i Davida Ferera. Indikativno je da ćemo ove godine često u Novakovoj četvrtini imati Ferera, a u polovini Mareja. Time je omogućeno Fedal polufinale, a ko bude bolji igraće sa Novakom u superfinalu.

Turniri na kojima ne očekujem takav rasplet su Rolan Garos gde blokbaster polufinale između Rodžera i Novaka cela planeta očekuje, kao i Vimbldon, gde bi u Novakovoj polovini trebalo da bude Nadal, a Federer bi čekao pobednika u finalu. Ko god da prođe - spektakl je zagarantovan.

Svaki drugi žreb bi za mene bio iznenađenje. Oni koji veruju u slučajnost prilikom žrebanja verovatno veruju i u Deda Mraza.

Uzdravlje!

Mikele

pre 12 godina

Da li je zhreb mogao da bude tezhi? Odgovor je, nije!
Da li je to dobro za Djokovica? Odgovor je, jeste!

Jednostavno Novak sve velike titule osvaja kad ima jake protivnike u nizu i mislim da zbog toga niko od nas (Novakovih fanova) ne mora da brine nego da se opusti i uzhiva u onome shto nas ochekuje.
Ferer, Endi pa Rafa, kud cesh lepshi zhreb za ochi ;)

vvvkkk

pre 12 godina

(sasa jokic, 14. april 2012 18:30)
"Marej je treci igra planete na sljaci"-kojom logikom si dosao do ovog zakljucka? Znaci Murray koji nikad nista nije osvojio na sljaci,ne znam ni dal je ikad igrao finale mastersa (znam da finale RG nije igrao) je bolji igrac na sljaci od Federera? Ili od...? Djokovica,Nadala?!?

dejan

pre 12 godina

Pravila žreba su sledeća: prijavljenim igračima se dodeljuju brojevi od 1-64 prema ATP Rank list,prvi i drugi se nemogu sresti pre finala,takodje ni 3. i 4., ostale redom žrebaju da li idu na vrh kod br.1 ili na dno kod br.64 u kosturu turnira...može da se desi da u jednoj polovini budu 5. i 6. a u drugoj 7. i 8., a u Monte Karlu nema Federera pa je Murray 3, Tsonga 4, Ferrer 5, Berdych 6, Janko 7... vidite na ATPWORLDTOUR.COM

LKbulls

pre 12 godina

Kao i obično (skoro uvek), ubedljivo najgori mogući žreb za Novaka.
Normalno, da za broja jedan treba gledati SAMO protivnike od četvrtfinala, jer protiv svakoga, ko je izvan prvih 8 na listi, MORA da buda apsolutni favorit.
Jedino još treba pogledati eventualne "mine". Naprimer, kada neki igrač posle duže pauze se vrati u formu, ali joj renking još nije dobar (npr. Delpotro prošle godine), ili neko ko je u velikom zaletu a i podloga mu odgovara. Ovih "mina" danas nema. Znači treba gledati četvrt- i polufinale.
Polufinale obično i nije previše važno, pošto tu Novak obično treba igrati protiv Murrey-a ili Federera. Svakako je razlika samo, ko je baš u toj nedelji u boljoj formi.
ALI.. Na ovom turniru je OGROMNA razlika da li 3. ili 4. igrač protivnik, pošto Federer ne igra, a za nesreću Conga je još i pretekao ove nedelje Ferera. Znači Conga ili Murrey. Na ŠLJACI. Da li je potrebno objašnjavati ko je teži protivnik??
A četvrtfinale? Mogući protivnici: Tipsa, Almagro, Berdych, Ferrer. Na šljaci opet UBEDLJIVO najteži protivnik Ferrer.
Pa šta dalje pričati..
Ali nema veze. I prošle godine se Nole izborio sa svim tim "nesrećnim" žrebovima, pa se nadam, da će to uspeti i ove godine. Napred Novače! Neka oni nameštaju žrebove, a ti nameštaj loptice u uglove!

moje ime

pre 12 godina

David Ferer vise nije peti igrac, vec sesti... Djokovic, Nadal, Marej, Conga pa tek onda Ferer... I u naslovu pise lak zreb do cetvrtfinala, sto i jeste tacno... Sve u svemu, laksi mu je zreb nego Dolgopolovu... :)

GHU

pre 12 godina

Prosle godine je ovaj turnir igran ove nedelje. Zasto je ove godine pomeren? Je'l to znaci da ce bodovi zaradjeni prosle godine u ovo vreme narednog ponedeljka biti oduzimani? Ako je tako, onda ce i Nadalu biti oduzimano 1000 bodova, znaci razlika izmedju njega i Novaka ce biti 1000 bodova veca.

laki je malo ...

pre 12 godina

Stalno se gusimo da li je nole dobio lak zreb ili nije , kako god prodje on osvaja poene zato sto nije igrao prosle godine a Rafa brani titulu....zato opusteno

sasa jokic

pre 12 godina

Marej je treci igra planete na sljaci, i najveci problem za Noleta. Mada kao i uvek sve zavisi od Noleta, tako da ne treba mnogo obracati paznju na zreb. Organizatori naravno zele da u finalu igraju Nole i Nadal, tako da je Nadalu zreb laksi.

Ženevljanin

pre 12 godina

neka mi neko objasni kako djokovic kao prvi teniser treba da igra i sa marejem i sa fererom koji su na ovom turniru treci i catvrti nosioci nije mi jasno i onda ljudi kazu da nema namestanja zreba.
(nebojsa, 14. april 2012 16:25)

Nema nameštanja! Žreb određuje da li će Novak (br.1) u polufinalu da se sastane sa br. 3 ili br.4 a u četvrt finalu sa br. 5, 6, 7 ili 8.

Svi koji napadaju B92 za "lak žreb N.Đ." navodeći Fererea i Marija, nisu u pravu! Lepo je napisano da bi Novak trebalo da ima lak žreb "do ČETVRT-FINALA"... ali su ovde mnogi navikli da (za svaki slučaj) istaknu kako Đoković uvek ima najteži mogući žreb, i da pomenu zaveru, makar implicitno...

Tenis_Fan

pre 12 godina

Cuj lak zreb? Pa ako je lako igrajte vi iz redakcije protiv svih tih
sljakasa :) ,medji kojima je Dolgopolov koji se prilagodjava na svakoj podlozi
i koji uspesno izvrsava drop sotove...ovo je masters i nema lakih protivnika,na papiru ''laksi'' budu tezi..
Tako da uzivajmo uz tenis i uz nase tenisere,ne daj Boze da budu svi lako
dobijeni mecevi,ne bi to bio tenis i narocito kada je sljaka u pitanju.

Sportski pozdrav.

Tvrtko

pre 12 godina

I Đoković i Nadal imaju najteže protivnike u četvrtfinalu, Đoković Ferera, verovatno svetskog igrača broj 3 na šljaci, a Nadal Almagra. U polufinalu, ako prođu, Đoković igra ili protiv Mareja, koji je prošle godine odigrao ovde sjajno polufinale sa Nadalom, ili Berdiha, koji je odlično odigrao DK na šljaci prije sedam dana. Nadal kao najverovatnije protivnike ima Congu ili Tipsarevića, ako uopšte dođu dotle. Biće interesantno videti i žrebove Madrida i Rima i videti da li i koliko sponzori štite svoja ulaganja.

ma idi...

pre 12 godina

Conga ulazi u ovaj turnir kao peti igrac sveta sa prednoscu od 35 poena ispred Ferera...ne znam kada se ova promena desila ali svakako u vrlo nezgodnom trenutku po Djokovica...

nebojsa

pre 12 godina

neka mi neko objasni kako djokovic kao prvi teniser treba da igra i sa marejem i sa fererom koji su na ovom turniru treci i catvrti nosioci nije mi jasno i onda ljudi kazu da nema namestanja zreba.

vvvkkk

pre 12 godina

Indian Wells-Djokovic dobija najlaksi,a Federer najtezi zreb.
Rezultat:Federer osvaja turnir.

Miami-Djokovic dobija najtezi a Federer najlaksi zrebe.
Rezultat:Djokovic osvaja turnir.

I vi se i dalje raspravljate o zrebu? Kad ce te shvatiti da je zreb nebitan,bitno je samo na kom nivou ce igrati tih par najboljih igraca.

cupo92

pre 12 godina

Kakav ljudi Dolgopolov !!! Gledao sam ga sada na turniru u Casablanci gde ga je gotovo rasturio malo poznati italijanski teniser Flavio Cipolla. Tako da ocekujem da on sigurno nece iimati priliku da igra sa trenutno najboljim jer ce ispasti ranije.

I tacno je ono sto pise u naslovu: " Lako do cetvrtfinala". A posle katastrofa za bilo kog igraca.
A s obzirom kako Nole igra i kakvu igru prikazuje trebalo bi uz malo poteskoca da se probije do finala, a ako tamo dodje i ako mu protivnik bude stara musterija iz Spanije tu ishod moze biti samo jedan.
Pozzzz iz RS.

Gradska

pre 12 godina

ATP inače imaju neku posebnu (ne)logiku za žreb! Logičan pauk po meni bi bio: u jednoj polovini žreba igrači 1,8,3,6 a u drugoj 2,7,4,5 (takva logika je u svim sportovima, zato i postoji plasman odnosno rangiranje)! Ovako 1,3,5,6 je mnogo jače u odnosu na 2,4,7,8! Po meni je to ili glup sistem ili nešto što je zbog nekoga ili nečega (polu)dirigovano!

whynot

pre 12 godina

Moje mišljenje je drugačije od vašeg naslova. Mislim da su Janko i Viktor imali sreće u žrebu, a Novaku je zapao jako težak žreb.
Što se Viktora tiče u 1. kolu igra sa Žan Rene Lisnardom koji nije rangiran ni među 300, ima 33 godine i Viktor, iako je u katastrofalnoj formi, verovatno će ga proći. U 2. kolu mu je morao pasti neko od 16 nosilaca. a u ovom trenutku svi su jači, pa mu je u suštini sve jedno da li je Marej, Ferer, Almagro, Monako ili neko drugi.
Janko je 7. nosilac, slobodan je prvo kolo u drugom ne bi trebalo da ima problema, Raonićev servis nije moćno oružje na najsporijoj podlozi, čak mislim da je realno da mu protivnik bude Montanjes, treće kolo verovatno Simon u lošoj formi, četvrtfinale pravi test Conga ili Verdasko, možda i šansa za Janka da ponovi uspeh iz Kanade i plasira se u polufinale.
Novak prvo kolo slobodan, drugo lak posao protiv kvalifikanta ili Sepija, treće Dolgopolov, Čela ili Tomić, ne bi trebalo da bude problema, a u četvrtfinalu najteži moguči protivnik u ovoj fazi na ovoj podlozi-Ferer. Ako prođe njega u polufinalu verovatno 3. nosilac Marej. Skoro da nije mogao da dobije teži put do finala.
Inače turnir je ove godine znatno oslabljen neigranjem Federera, Del Potra, Iznera, Monfilsa, Gaskea, Nalbandiana.
Srećno našima na otvaranju sezone šljake.

dejan

pre 12 godina

Za najboljeg na svetu je nebitan žreb jer uvek igra protiv slabijih od sebe.Šta mislite kako se osećaju Federer i Murray kad znaju da ih u polufinalu čeka inkvizicija- Nole ili Rafa?

stefan141

pre 12 godina

Novakov zreb je dalako od lakog mozda je i najtezi koji je mogao da dobije ako se pogleda zreb koji su dobili prva 4 nosioca Dolgopolov,Istomin i Tomic su sve jako kavalitetni igraci i mogu da odigraju jako dobro Ferer izvrstan na sljaci i tu je i Monako koji je u jako dobroj formi ali ako Novak bude igrao svoju igru znamo da niko ne moze da ga pobedi ,mislim da Janko moze da dogura daleko ako bude dobro igrao jer na njegovoj strani zreba nisu bas neki specijalci za sljaku.

znanje-imanje

pre 12 godina

Ne razumem najbolje kriterijum ovakvog naslova. Osnovno što se gleda je - ako nema Federera na čijoj polovini je Mari? Zatim, kome je lakše, Nadalu ili Đokoviću? Najzad gde ima potencijalnih opasosti. Tako gledano jasno je da je Novakov žreb gori od Rafinog i da odmah od Sepija pa preko Tomić-Dolgopolova sledi pun napor. Viktor ima povoljan žreb za prvo kolo a to je u njegovoj trenutnoj formi jedino i bitno. Jankov žreb se može opisati samo kao neodređen i neizvestan.

doktor

pre 12 godina

Pa svaka cast Novaku,zaista je najbolji na svetu ali David Ferer je trenutno mozda i najtezi moguci protivnik na sljaci s obzirom da Nadala muci povreda a i svi znamo koliko su svi Spanci neugodni na sljaci a sto se tice Janka i Viktora neka se potrude i udju u prva cetiri igraca ne svetu i onda ce imati daleko laksi zreb

Predrag

pre 12 godina

Novak ima sve, samo ne lak zreb! Tacno je da Nole nema teskih protivnika do cetvrtfinala, mada bilo kakav da mu je zreb tesko je ocekivati da bi ga neko pobedio pre te runde!U cetvrtfinalu mu se pao Ferer, ubedeljivo najtezi protinik na sljaci koji moze da mu se padne u toj rundi ( tj protivnik od 5. do 8. mesta). U polufunalu Marej koji je neuporedivo tezi protinik od Conge na sljaci ( iako Mareju to nije omiljena podloga, nije ni Congi).

utzo

pre 12 godina

Janko najbolje igra kada ima tezak zreb jer je onda maksimalno pripremljen psihicki sve vreme turnira, odnosno i par dana pre pocetka. Ne secam se da kada je imao tezi zreb, mada pitanje je koliko Raonic moze da pruzi odmah posle povrede i to na sljaci, a Simona je dobijao ranije. Jedini problem vidim kod meca sa Congom, ali treba obojica da stignu dotle pre svega.
Nek mu je sa srecom!

Braneer

pre 12 godina

Ferer u cetvrtfinalu je vama lak zreb? Bilo je mučenja u Majamiju protiv Ferera, sada na šljaci će biti još teže. Ali, uspešno će to Nole završiti, siguran sam.

mz

pre 12 godina

Nije mi jasno kako moze biti lak zreb kada igra sa Davidom Fererom koji je na sljaci medju najtezim protivnicima posle Nadala i Marej sa kojim je prosle godine odigrao mec sezone ( sto se tice Masters serije ) u Rimu a jos je poznato da je ova sljaka najsporija... Ovaj zreb je daleko od slabog a druga je stvar sto Novaka to ne zanima i sto ce ih dobiti sve :-)

Neven

pre 12 godina

Imaš Ferera već u četvrtfinalu koji brani finale od prošle godine, i to na najsporijoj šljaci, i to bi kao trebao biti lak žreb. I još plus Endi u polufinalu. Pa verovatno su Nadalu pali sve beton igrači koji nikad nisu prošli dva kola na šljaci.

mz

pre 12 godina

Nije mi jasno kako moze biti lak zreb kada igra sa Davidom Fererom koji je na sljaci medju najtezim protivnicima posle Nadala i Marej sa kojim je prosle godine odigrao mec sezone ( sto se tice Masters serije ) u Rimu a jos je poznato da je ova sljaka najsporija... Ovaj zreb je daleko od slabog a druga je stvar sto Novaka to ne zanima i sto ce ih dobiti sve :-)

Neven

pre 12 godina

Imaš Ferera već u četvrtfinalu koji brani finale od prošle godine, i to na najsporijoj šljaci, i to bi kao trebao biti lak žreb. I još plus Endi u polufinalu. Pa verovatno su Nadalu pali sve beton igrači koji nikad nisu prošli dva kola na šljaci.

Braneer

pre 12 godina

Ferer u cetvrtfinalu je vama lak zreb? Bilo je mučenja u Majamiju protiv Ferera, sada na šljaci će biti još teže. Ali, uspešno će to Nole završiti, siguran sam.

Predrag

pre 12 godina

Novak ima sve, samo ne lak zreb! Tacno je da Nole nema teskih protivnika do cetvrtfinala, mada bilo kakav da mu je zreb tesko je ocekivati da bi ga neko pobedio pre te runde!U cetvrtfinalu mu se pao Ferer, ubedeljivo najtezi protinik na sljaci koji moze da mu se padne u toj rundi ( tj protivnik od 5. do 8. mesta). U polufunalu Marej koji je neuporedivo tezi protinik od Conge na sljaci ( iako Mareju to nije omiljena podloga, nije ni Congi).

whynot

pre 12 godina

Moje mišljenje je drugačije od vašeg naslova. Mislim da su Janko i Viktor imali sreće u žrebu, a Novaku je zapao jako težak žreb.
Što se Viktora tiče u 1. kolu igra sa Žan Rene Lisnardom koji nije rangiran ni među 300, ima 33 godine i Viktor, iako je u katastrofalnoj formi, verovatno će ga proći. U 2. kolu mu je morao pasti neko od 16 nosilaca. a u ovom trenutku svi su jači, pa mu je u suštini sve jedno da li je Marej, Ferer, Almagro, Monako ili neko drugi.
Janko je 7. nosilac, slobodan je prvo kolo u drugom ne bi trebalo da ima problema, Raonićev servis nije moćno oružje na najsporijoj podlozi, čak mislim da je realno da mu protivnik bude Montanjes, treće kolo verovatno Simon u lošoj formi, četvrtfinale pravi test Conga ili Verdasko, možda i šansa za Janka da ponovi uspeh iz Kanade i plasira se u polufinale.
Novak prvo kolo slobodan, drugo lak posao protiv kvalifikanta ili Sepija, treće Dolgopolov, Čela ili Tomić, ne bi trebalo da bude problema, a u četvrtfinalu najteži moguči protivnik u ovoj fazi na ovoj podlozi-Ferer. Ako prođe njega u polufinalu verovatno 3. nosilac Marej. Skoro da nije mogao da dobije teži put do finala.
Inače turnir je ove godine znatno oslabljen neigranjem Federera, Del Potra, Iznera, Monfilsa, Gaskea, Nalbandiana.
Srećno našima na otvaranju sezone šljake.

vvvkkk

pre 12 godina

Indian Wells-Djokovic dobija najlaksi,a Federer najtezi zreb.
Rezultat:Federer osvaja turnir.

Miami-Djokovic dobija najtezi a Federer najlaksi zrebe.
Rezultat:Djokovic osvaja turnir.

I vi se i dalje raspravljate o zrebu? Kad ce te shvatiti da je zreb nebitan,bitno je samo na kom nivou ce igrati tih par najboljih igraca.

dejan

pre 12 godina

Za najboljeg na svetu je nebitan žreb jer uvek igra protiv slabijih od sebe.Šta mislite kako se osećaju Federer i Murray kad znaju da ih u polufinalu čeka inkvizicija- Nole ili Rafa?

Gradska

pre 12 godina

ATP inače imaju neku posebnu (ne)logiku za žreb! Logičan pauk po meni bi bio: u jednoj polovini žreba igrači 1,8,3,6 a u drugoj 2,7,4,5 (takva logika je u svim sportovima, zato i postoji plasman odnosno rangiranje)! Ovako 1,3,5,6 je mnogo jače u odnosu na 2,4,7,8! Po meni je to ili glup sistem ili nešto što je zbog nekoga ili nečega (polu)dirigovano!

stefan141

pre 12 godina

Novakov zreb je dalako od lakog mozda je i najtezi koji je mogao da dobije ako se pogleda zreb koji su dobili prva 4 nosioca Dolgopolov,Istomin i Tomic su sve jako kavalitetni igraci i mogu da odigraju jako dobro Ferer izvrstan na sljaci i tu je i Monako koji je u jako dobroj formi ali ako Novak bude igrao svoju igru znamo da niko ne moze da ga pobedi ,mislim da Janko moze da dogura daleko ako bude dobro igrao jer na njegovoj strani zreba nisu bas neki specijalci za sljaku.

znanje-imanje

pre 12 godina

Ne razumem najbolje kriterijum ovakvog naslova. Osnovno što se gleda je - ako nema Federera na čijoj polovini je Mari? Zatim, kome je lakše, Nadalu ili Đokoviću? Najzad gde ima potencijalnih opasosti. Tako gledano jasno je da je Novakov žreb gori od Rafinog i da odmah od Sepija pa preko Tomić-Dolgopolova sledi pun napor. Viktor ima povoljan žreb za prvo kolo a to je u njegovoj trenutnoj formi jedino i bitno. Jankov žreb se može opisati samo kao neodređen i neizvestan.

utzo

pre 12 godina

Janko najbolje igra kada ima tezak zreb jer je onda maksimalno pripremljen psihicki sve vreme turnira, odnosno i par dana pre pocetka. Ne secam se da kada je imao tezi zreb, mada pitanje je koliko Raonic moze da pruzi odmah posle povrede i to na sljaci, a Simona je dobijao ranije. Jedini problem vidim kod meca sa Congom, ali treba obojica da stignu dotle pre svega.
Nek mu je sa srecom!

doktor

pre 12 godina

Pa svaka cast Novaku,zaista je najbolji na svetu ali David Ferer je trenutno mozda i najtezi moguci protivnik na sljaci s obzirom da Nadala muci povreda a i svi znamo koliko su svi Spanci neugodni na sljaci a sto se tice Janka i Viktora neka se potrude i udju u prva cetiri igraca ne svetu i onda ce imati daleko laksi zreb

Tenis_Fan

pre 12 godina

Cuj lak zreb? Pa ako je lako igrajte vi iz redakcije protiv svih tih
sljakasa :) ,medji kojima je Dolgopolov koji se prilagodjava na svakoj podlozi
i koji uspesno izvrsava drop sotove...ovo je masters i nema lakih protivnika,na papiru ''laksi'' budu tezi..
Tako da uzivajmo uz tenis i uz nase tenisere,ne daj Boze da budu svi lako
dobijeni mecevi,ne bi to bio tenis i narocito kada je sljaka u pitanju.

Sportski pozdrav.

LKbulls

pre 12 godina

Kao i obično (skoro uvek), ubedljivo najgori mogući žreb za Novaka.
Normalno, da za broja jedan treba gledati SAMO protivnike od četvrtfinala, jer protiv svakoga, ko je izvan prvih 8 na listi, MORA da buda apsolutni favorit.
Jedino još treba pogledati eventualne "mine". Naprimer, kada neki igrač posle duže pauze se vrati u formu, ali joj renking još nije dobar (npr. Delpotro prošle godine), ili neko ko je u velikom zaletu a i podloga mu odgovara. Ovih "mina" danas nema. Znači treba gledati četvrt- i polufinale.
Polufinale obično i nije previše važno, pošto tu Novak obično treba igrati protiv Murrey-a ili Federera. Svakako je razlika samo, ko je baš u toj nedelji u boljoj formi.
ALI.. Na ovom turniru je OGROMNA razlika da li 3. ili 4. igrač protivnik, pošto Federer ne igra, a za nesreću Conga je još i pretekao ove nedelje Ferera. Znači Conga ili Murrey. Na ŠLJACI. Da li je potrebno objašnjavati ko je teži protivnik??
A četvrtfinale? Mogući protivnici: Tipsa, Almagro, Berdych, Ferrer. Na šljaci opet UBEDLJIVO najteži protivnik Ferrer.
Pa šta dalje pričati..
Ali nema veze. I prošle godine se Nole izborio sa svim tim "nesrećnim" žrebovima, pa se nadam, da će to uspeti i ove godine. Napred Novače! Neka oni nameštaju žrebove, a ti nameštaj loptice u uglove!

Tvrtko

pre 12 godina

I Đoković i Nadal imaju najteže protivnike u četvrtfinalu, Đoković Ferera, verovatno svetskog igrača broj 3 na šljaci, a Nadal Almagra. U polufinalu, ako prođu, Đoković igra ili protiv Mareja, koji je prošle godine odigrao ovde sjajno polufinale sa Nadalom, ili Berdiha, koji je odlično odigrao DK na šljaci prije sedam dana. Nadal kao najverovatnije protivnike ima Congu ili Tipsarevića, ako uopšte dođu dotle. Biće interesantno videti i žrebove Madrida i Rima i videti da li i koliko sponzori štite svoja ulaganja.

Dylan Dog

pre 12 godina

ATP br. 1 nikada nema težak žreb. On je težak žreb.
Inače, naslov lepo sugeriše da Novak ima nešto lakši žreb do četvrtfinala i Davida Ferera. Indikativno je da ćemo ove godine često u Novakovoj četvrtini imati Ferera, a u polovini Mareja. Time je omogućeno Fedal polufinale, a ko bude bolji igraće sa Novakom u superfinalu.

Turniri na kojima ne očekujem takav rasplet su Rolan Garos gde blokbaster polufinale između Rodžera i Novaka cela planeta očekuje, kao i Vimbldon, gde bi u Novakovoj polovini trebalo da bude Nadal, a Federer bi čekao pobednika u finalu. Ko god da prođe - spektakl je zagarantovan.

Svaki drugi žreb bi za mene bio iznenađenje. Oni koji veruju u slučajnost prilikom žrebanja verovatno veruju i u Deda Mraza.

Uzdravlje!

laki je malo ...

pre 12 godina

Stalno se gusimo da li je nole dobio lak zreb ili nije , kako god prodje on osvaja poene zato sto nije igrao prosle godine a Rafa brani titulu....zato opusteno

cupo92

pre 12 godina

Kakav ljudi Dolgopolov !!! Gledao sam ga sada na turniru u Casablanci gde ga je gotovo rasturio malo poznati italijanski teniser Flavio Cipolla. Tako da ocekujem da on sigurno nece iimati priliku da igra sa trenutno najboljim jer ce ispasti ranije.

I tacno je ono sto pise u naslovu: " Lako do cetvrtfinala". A posle katastrofa za bilo kog igraca.
A s obzirom kako Nole igra i kakvu igru prikazuje trebalo bi uz malo poteskoca da se probije do finala, a ako tamo dodje i ako mu protivnik bude stara musterija iz Spanije tu ishod moze biti samo jedan.
Pozzzz iz RS.

nebojsa

pre 12 godina

neka mi neko objasni kako djokovic kao prvi teniser treba da igra i sa marejem i sa fererom koji su na ovom turniru treci i catvrti nosioci nije mi jasno i onda ljudi kazu da nema namestanja zreba.

ma idi...

pre 12 godina

Conga ulazi u ovaj turnir kao peti igrac sveta sa prednoscu od 35 poena ispred Ferera...ne znam kada se ova promena desila ali svakako u vrlo nezgodnom trenutku po Djokovica...

vvvkkk

pre 12 godina

(sasa jokic, 14. april 2012 18:30)
"Marej je treci igra planete na sljaci"-kojom logikom si dosao do ovog zakljucka? Znaci Murray koji nikad nista nije osvojio na sljaci,ne znam ni dal je ikad igrao finale mastersa (znam da finale RG nije igrao) je bolji igrac na sljaci od Federera? Ili od...? Djokovica,Nadala?!?

GHU

pre 12 godina

Prosle godine je ovaj turnir igran ove nedelje. Zasto je ove godine pomeren? Je'l to znaci da ce bodovi zaradjeni prosle godine u ovo vreme narednog ponedeljka biti oduzimani? Ako je tako, onda ce i Nadalu biti oduzimano 1000 bodova, znaci razlika izmedju njega i Novaka ce biti 1000 bodova veca.

Djoksa

pre 12 godina

@Dylan Dog

Slazem se sa vasom osnovnom premisom. A to je da se zrebovi za polufinale namestaju. Iz jednog osnovnog razloga, MNOGO je lakse namestiti zreb kada su samo dve kuglice sa imenima u bubnju nego vise. Teze je to uraditi za cetvrtfinale ali ne i nemoguce.
Ne mogu reci da osudjujem ovakvo ponasanje organizatora, jer organizacija ovakvog turnira (tim vise sto je neobavezan) kosta jako puno para. Stoga je cilj organizatora da nagradnim fondom privuku igrace a atraktivnim mecevima publiku, a veliko interesivanje publike ce privuci sponzore i sve vrste medija. Da ne sirim dalje pricu, Nadal je vec vidjen za finale ko god mu dopao u zreb. To nije misljenje organizatora nego i svih teniskih strucnjaka kao i 99% gledalaca/navijaca. Ono sto privlaci publiku su neizvesni mecevi sa kvalitetnim igracima. Dakle, Novak nije toliko izrazit favorit protiv Ferera i Marija kao Nadal, pa su samim tim njegovi mecevi sa njima intrigantniji i zanimljiviji za gledanje. Dalje, tu postoji uplitanje sponzora koji stite svoje ulaganje ali to u daleko manjoj meri utice na zreb nego interes organizatora ovako jakog turnira sa dugom tradicijom.
Sto se tice buducih Novakovih zrebova na Mastersima, ne verujem da ce mu Mari "dopadati" u polufinalu. Tim vise ako ga sad dobije u MK. Kao sto ste i sami to izlozili, na RG sa nestrpljenjem ocekuju revans izmedju Novaka i Rodzera. Pa zasto onda organizatori u Madridu (posebno) i Rimu ne bi omastili brk? Opet, zato sto je Nadal vec vidjen za finale a i zbog toga sto vlada uverenje da Rodzer daleko lakse moze dobiti Novaka od Nadala. Samim tim to je interes i Najkija (sponzora Rafe i Feda).
Slazem se sa vama sto se predikcije za Vimbldon tice. Nadal brani na sljaci gro svojih bodova a Federer tek nesto vise od 1800. Eventualnim gubitkom titule na RG, Nadal sigurno gubi drugo mesto. A velike su sanse da to bude i pre RG, sto bi jako zakomplikovalo Novaku zreb na RG. Ko bi onda mogao da spreci Francuze da Novaku podmetnu Nadala u polufinalu a time svom ljubimcu Federeru ociste put do finala?

Sve je ovo jos u sferi nagadjanja. Kao i to zasto Novak uopste igra MK? Mozda ako osvoji MK nece ucestvovati na jednom od dva Mastersa na sljaci u Madridu ili Rimu? Bodovno ne bi nista izgubio a dobio bi jos jednu nedelju odmora pred RG.

Sve u svemu svet ceka na prekid jednog od dva niza. Da li ce Novak prekinuti 7 uzastopnih titula Nadala u MK ili ce Nadal prekinuti 7 uzastopnih poraza od Novaka (i finalima)?

Ja se ipak nadam ovom prvom!

Pozdrav i Uzdravlje,

Ženevljanin

pre 12 godina

neka mi neko objasni kako djokovic kao prvi teniser treba da igra i sa marejem i sa fererom koji su na ovom turniru treci i catvrti nosioci nije mi jasno i onda ljudi kazu da nema namestanja zreba.
(nebojsa, 14. april 2012 16:25)

Nema nameštanja! Žreb određuje da li će Novak (br.1) u polufinalu da se sastane sa br. 3 ili br.4 a u četvrt finalu sa br. 5, 6, 7 ili 8.

Svi koji napadaju B92 za "lak žreb N.Đ." navodeći Fererea i Marija, nisu u pravu! Lepo je napisano da bi Novak trebalo da ima lak žreb "do ČETVRT-FINALA"... ali su ovde mnogi navikli da (za svaki slučaj) istaknu kako Đoković uvek ima najteži mogući žreb, i da pomenu zaveru, makar implicitno...

Mikele

pre 12 godina

Da li je zhreb mogao da bude tezhi? Odgovor je, nije!
Da li je to dobro za Djokovica? Odgovor je, jeste!

Jednostavno Novak sve velike titule osvaja kad ima jake protivnike u nizu i mislim da zbog toga niko od nas (Novakovih fanova) ne mora da brine nego da se opusti i uzhiva u onome shto nas ochekuje.
Ferer, Endi pa Rafa, kud cesh lepshi zhreb za ochi ;)

sasa jokic

pre 12 godina

Marej je treci igra planete na sljaci, i najveci problem za Noleta. Mada kao i uvek sve zavisi od Noleta, tako da ne treba mnogo obracati paznju na zreb. Organizatori naravno zele da u finalu igraju Nole i Nadal, tako da je Nadalu zreb laksi.

moje ime

pre 12 godina

David Ferer vise nije peti igrac, vec sesti... Djokovic, Nadal, Marej, Conga pa tek onda Ferer... I u naslovu pise lak zreb do cetvrtfinala, sto i jeste tacno... Sve u svemu, laksi mu je zreb nego Dolgopolovu... :)

dejan

pre 12 godina

Pravila žreba su sledeća: prijavljenim igračima se dodeljuju brojevi od 1-64 prema ATP Rank list,prvi i drugi se nemogu sresti pre finala,takodje ni 3. i 4., ostale redom žrebaju da li idu na vrh kod br.1 ili na dno kod br.64 u kosturu turnira...može da se desi da u jednoj polovini budu 5. i 6. a u drugoj 7. i 8., a u Monte Karlu nema Federera pa je Murray 3, Tsonga 4, Ferrer 5, Berdych 6, Janko 7... vidite na ATPWORLDTOUR.COM

smesno

pre 12 godina

Kazete Noletu lako do cetvrtfinala?!. Molim vas da neko analizira Nadalove protivnike, pa da vidimo koliko je njemu 'tesko'. Mislim, stvarno..

diego

pre 12 godina

Zreb uopste nije lak, pre svega zbog Ferera u cetvrtfinalu, mada i Dolgopolov ume da bude vrlo nezodan, AKO ga krene. A Marej je prosle godine odigrao par odlicnih meceva na sljaci, pogotovo onaj sa Nadalom (mislim da su bas u Monte Karlu igrali). Puno srece Djokovicu, nadamo se jos jednom Mastersu.

Dylan Dog

pre 12 godina

@Tanasije
Nije lapsus. @Djoksa već dao dobru analizu, pa nema svrhe da pišem isto. Inače, hvala na onom "omiljeni".

@Ženevljanin
Kada se radi o predikcijama, samo su budale kategorične.
"Često" znači više nego "retko": dakle, uključite fazilogiku. Tako ćete moći i da izračunate verovatnoću moje "iznenađenosti".
I da, puno pozdravite Deda Mraza!

@Zoran
Mislim da Rafa neće biti 2. nosilac ako Novak odigra na šljaci jednako kvalitetno kao prošle godine i dobro istempira formu za RG.

@Djoksa
Potpuno se slažem sa napisanim.
Što se tiče učestvovanja na turniru u Monte Karlu, mišljenja sam da Novak želi da ima dovoljno mečeva na šljaci kako bi dobro istempirao formu za RG. Prošle godine je maksimum dostigao u Rimu. Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako doživi jedan ili dva poraza do RG-a, ali mi je pre verovatnije da u MK odigra maksimalno, da obori formu u Madridu, a da počene da je podiže u Rimu. Naravno i bodovi iz Monte Karla su čist bonus, pogotovo ako se uzme u obzir da treba nadoknaditi poraze u Dubaiju i IW, kao i nule sa prošlogodišnjih turnira serije 500.

Puno pozdrava svima i - uzdravlje!

Mikron

pre 12 godina

@Tvrtko,
Znaci i Berdih u Novakovom delu zreba. Zanimljivo. Svaka cast organizatorima , i na prethodnom u Majamiju je imao lagan zreb. A Rafa protiv Almagra i Verdaska. Sve ljuti rivali za momka sa Majorke. :)
P. S. A i Endiju mnogo tesko, nekako on uvek dobije losije rangiranog igraca u cetvrtfinalu. Opet zanimljivost.

Ženevljanin

pre 12 godina

(Dylan Dog, 15. april 2012 10:12)

Pa nisi baš bio kategoričan!:-)

Na primer, kažeš: "Indikativno je da ćemo ove godine često u Novakovoj četvrtini imati Ferera, a u polovini Mareja".

Šta znači ČESTO? Hoće li, na primer, odnos 6:4 u narednih 10 turnira biti dokaz da je šest žrebova namestio Deda Mraz a četiri nije?:-)

Drugo, ako: "svaki drugi žreb bi za mene bio iznenađenje", kolika je verovatnoća da ćeš biti iznenađen?:-)

Živ bio,
Ženevljanin, nakon razgovora s Deda Mrazom:-)

Čak N.

pre 12 godina

Zelim Novaku i Rafi, da se dobro pripreme za Rolan Garo i da su tamo u dobrom zdravstvenom stanju i odmoreni. Super bi bilo, da su (moguci) polufinalni mecevi isti kao u Melburnu (Djokovic-Marej i Nadal-Federer) i da Novak ne igra protiv Rozera pred onom uzasnom publikom u Parizu. Mislim, da finale Djokovic-Nadal na Rolan Garou moze da bude utakmica decenije, jer Nadal jos ni jedan put nije trebao da tamo igra pet setova (i onaj poraz protiv Sederlinga je bio u cetiri setova). Ne kazem, da bi Novak sigurno pobedio, ali on jedini ima tamo sanse protiv odmorenog i nepovredjenog Rafe.

Tanasije

pre 12 godina

...kao i Vimbldon, gde bi u Novakovoj polovini trebalo da bude Nadal, a Federer bi čekao pobednika u finalu...
Dylane, ti si mi omiljeni komentator, ali da li ovime predviđaš pad Nadala na treće mesto do Vimbldona, ili je u pitanju običan lapsus?

Ženevljanin

pre 12 godina

@Dylan Dog

Hvala na odgovoru!

I ja mislim da je glupo biti kategoričan, ne samo kad se radi o predviđanjima. Zato sam bio iznenađen da jedan pametan komentator tvrdi da oni koji misle da se žrebovi ne nameštaju - veruju u Deda Mraza. Time je izjednačio verovatnoću postojanja pomenutog lika i mogućnosti da oni mogu biti u pravu. To je kategorična tvrdnja par exellence jer je u oba slučaja verovatnoća - nula (0). Zato sam reagovao, jer nisam bio siguran koji od dva protivurečna iskaza odražava Vaše mišljenje. Prema Vašem odgovoru verujem da je Deda Mraz bio samo stilska hiperbola-:)

@Svim zaintersovanim za pitanje "nameštanja žreba"

Evo nekoliko činjenica (i komentara) u vezi s ovom repetitivnom temom.
1. Žrebanje na ATP turnirima je JAVNO. Izvor: The 2012 ATP Official Rulebook , VII COMPETION, 7.11 Time of Draw; A. Main Draw.

2. ATP je "Asocijacija teniskih profesionaca". Teniseri imaju svoj savet (Federer je predsednik, Nadal je nedavno dao ostavku na mesto podpredsednika) a imaju i tri predstavnika u Bordu direktora.

Teško je predpostviti da "nameštanje" žrebova može da se radi mimo znanja tenisera. Svako nameštanje može da ošteti jednog i da donese nezasluženo favorizovanje drugog. Rizik ovakvog dela bio veći nego potencijalna dobit za učesnike nameštanja. Ne treba zaboraviti da su svi žrebovi unapred legalno "namešteni" (sistem nosilaca) baš u svrhu o kojoj je detaljno pisao Đoksa. Zato i postoje nosioci... da bi se izbeglo prerano eliminisanje glavnih igrača što bi svakako smanjilo interesovanje i prihod/profit turnira. Dodatno lažiranje bi moglo da ima samo marginalne efekte.

Na netu je ova tema prilično diskutovana. Neko je napravio i statistiku iz koje se vidi da manje od trećine ljubitelja tenisa veruje u "nameštanje". To naravno ne znači da je većina u pravu, ali je simptomatično da je u Srbiji ova statistika, po svemu sudeći, dijametralno suprotna.-:)

Dylan Dog

pre 12 godina

@Ženevljanin

Nažalost, u mom pređašnjem komentaru "Deda Mraz" nije podrazumevao stilsku figuru hiperbole, već metaforičnu kauzalnost.

Nikako nije sporno da su žrebanja sportskih događaja javna, a prpadajuće procedure i pravila dostupni uvidu javnosti.
Međutim, iskustvo (a i još štošta) nas uči da tamo gde postoji neki ozbiljan interes (novac, moć ili oba isprepletana) ništa NE SME biti prepušteno slučaju. Dakle, ako je nekome u interesu, a takvi zasigurno postoje, da namesti žreb nekog sportskog događaja ili bilo čega drugog (npr. rezultate glasanja na političkim izborima) - učiniće to bez pardona. Od suptilnosti zainteresovanog i transparentnosti samog događaja zavise primenjene metode. Izvesno je da je rezultat uvek isti: žreb je onakav kakav je zainteresovani naručio, a ono što auditorijum percipira samo je iluzija regularnosti. Postoji više načina da se tako nešto učini (o kojima svakako neću pisati), a da onaj ko fizički vrši žrebanje bude potpuno nesvestan manipulacije u pozadini. Naravno da sami učesnici (sportisti) nisu svesni šta se dešava, jer se to ne čini zbog nih. Oni su samo sredstvo, puki zabavljači i ništa više. Do mogućeg vinovnika jednostavno vodi trag novca.

Gore napisano se može transponovati na sve sfere života i to je surova realnost sveta u kome živimo. Dakle, dragi zemljače iz Ženeve, nije nameštanje žrebova stvar "verovanja", kako sugerišete, već stvar ozbiljnog interesa. To što mi Srbi katkad imamo dijametralno suprotnu percepciju u odnosu na ostale - nikako ne znači da ne možemo biti u pravu. A često jesmo.

Na osnovu Vaših dosadašnjih komentara sam stekao utisak da ste visokoobrazovana osoba sa pristojnim životnim iskustvom. Verujem da Vam neće biti teško da i sami dođete do zaključka koliko sam u pravu.

Srdačan pozdrav i uzdravlje!

nebojsa

pre 12 godina

neka mi neko objasni kako djokovic kao prvi teniser treba da igra i sa marejem i sa fererom koji su na ovom turniru treci i catvrti nosioci nije mi jasno i onda ljudi kazu da nema namestanja zreba.

Gradska

pre 12 godina

ATP inače imaju neku posebnu (ne)logiku za žreb! Logičan pauk po meni bi bio: u jednoj polovini žreba igrači 1,8,3,6 a u drugoj 2,7,4,5 (takva logika je u svim sportovima, zato i postoji plasman odnosno rangiranje)! Ovako 1,3,5,6 je mnogo jače u odnosu na 2,4,7,8! Po meni je to ili glup sistem ili nešto što je zbog nekoga ili nečega (polu)dirigovano!

Ženevljanin

pre 12 godina

neka mi neko objasni kako djokovic kao prvi teniser treba da igra i sa marejem i sa fererom koji su na ovom turniru treci i catvrti nosioci nije mi jasno i onda ljudi kazu da nema namestanja zreba.
(nebojsa, 14. april 2012 16:25)

Nema nameštanja! Žreb određuje da li će Novak (br.1) u polufinalu da se sastane sa br. 3 ili br.4 a u četvrt finalu sa br. 5, 6, 7 ili 8.

Svi koji napadaju B92 za "lak žreb N.Đ." navodeći Fererea i Marija, nisu u pravu! Lepo je napisano da bi Novak trebalo da ima lak žreb "do ČETVRT-FINALA"... ali su ovde mnogi navikli da (za svaki slučaj) istaknu kako Đoković uvek ima najteži mogući žreb, i da pomenu zaveru, makar implicitno...

mz

pre 12 godina

Nije mi jasno kako moze biti lak zreb kada igra sa Davidom Fererom koji je na sljaci medju najtezim protivnicima posle Nadala i Marej sa kojim je prosle godine odigrao mec sezone ( sto se tice Masters serije ) u Rimu a jos je poznato da je ova sljaka najsporija... Ovaj zreb je daleko od slabog a druga je stvar sto Novaka to ne zanima i sto ce ih dobiti sve :-)

Ženevljanin

pre 12 godina

(Dylan Dog, 15. april 2012 10:12)

Pa nisi baš bio kategoričan!:-)

Na primer, kažeš: "Indikativno je da ćemo ove godine često u Novakovoj četvrtini imati Ferera, a u polovini Mareja".

Šta znači ČESTO? Hoće li, na primer, odnos 6:4 u narednih 10 turnira biti dokaz da je šest žrebova namestio Deda Mraz a četiri nije?:-)

Drugo, ako: "svaki drugi žreb bi za mene bio iznenađenje", kolika je verovatnoća da ćeš biti iznenađen?:-)

Živ bio,
Ženevljanin, nakon razgovora s Deda Mrazom:-)

Neven

pre 12 godina

Imaš Ferera već u četvrtfinalu koji brani finale od prošle godine, i to na najsporijoj šljaci, i to bi kao trebao biti lak žreb. I još plus Endi u polufinalu. Pa verovatno su Nadalu pali sve beton igrači koji nikad nisu prošli dva kola na šljaci.

dejan

pre 12 godina

Za najboljeg na svetu je nebitan žreb jer uvek igra protiv slabijih od sebe.Šta mislite kako se osećaju Federer i Murray kad znaju da ih u polufinalu čeka inkvizicija- Nole ili Rafa?

moje ime

pre 12 godina

David Ferer vise nije peti igrac, vec sesti... Djokovic, Nadal, Marej, Conga pa tek onda Ferer... I u naslovu pise lak zreb do cetvrtfinala, sto i jeste tacno... Sve u svemu, laksi mu je zreb nego Dolgopolovu... :)

Dylan Dog

pre 12 godina

ATP br. 1 nikada nema težak žreb. On je težak žreb.
Inače, naslov lepo sugeriše da Novak ima nešto lakši žreb do četvrtfinala i Davida Ferera. Indikativno je da ćemo ove godine često u Novakovoj četvrtini imati Ferera, a u polovini Mareja. Time je omogućeno Fedal polufinale, a ko bude bolji igraće sa Novakom u superfinalu.

Turniri na kojima ne očekujem takav rasplet su Rolan Garos gde blokbaster polufinale između Rodžera i Novaka cela planeta očekuje, kao i Vimbldon, gde bi u Novakovoj polovini trebalo da bude Nadal, a Federer bi čekao pobednika u finalu. Ko god da prođe - spektakl je zagarantovan.

Svaki drugi žreb bi za mene bio iznenađenje. Oni koji veruju u slučajnost prilikom žrebanja verovatno veruju i u Deda Mraza.

Uzdravlje!

Braneer

pre 12 godina

Ferer u cetvrtfinalu je vama lak zreb? Bilo je mučenja u Majamiju protiv Ferera, sada na šljaci će biti još teže. Ali, uspešno će to Nole završiti, siguran sam.

sasa jokic

pre 12 godina

Marej je treci igra planete na sljaci, i najveci problem za Noleta. Mada kao i uvek sve zavisi od Noleta, tako da ne treba mnogo obracati paznju na zreb. Organizatori naravno zele da u finalu igraju Nole i Nadal, tako da je Nadalu zreb laksi.

Predrag

pre 12 godina

Novak ima sve, samo ne lak zreb! Tacno je da Nole nema teskih protivnika do cetvrtfinala, mada bilo kakav da mu je zreb tesko je ocekivati da bi ga neko pobedio pre te runde!U cetvrtfinalu mu se pao Ferer, ubedeljivo najtezi protinik na sljaci koji moze da mu se padne u toj rundi ( tj protivnik od 5. do 8. mesta). U polufunalu Marej koji je neuporedivo tezi protinik od Conge na sljaci ( iako Mareju to nije omiljena podloga, nije ni Congi).

doktor

pre 12 godina

Pa svaka cast Novaku,zaista je najbolji na svetu ali David Ferer je trenutno mozda i najtezi moguci protivnik na sljaci s obzirom da Nadala muci povreda a i svi znamo koliko su svi Spanci neugodni na sljaci a sto se tice Janka i Viktora neka se potrude i udju u prva cetiri igraca ne svetu i onda ce imati daleko laksi zreb

stefan141

pre 12 godina

Novakov zreb je dalako od lakog mozda je i najtezi koji je mogao da dobije ako se pogleda zreb koji su dobili prva 4 nosioca Dolgopolov,Istomin i Tomic su sve jako kavalitetni igraci i mogu da odigraju jako dobro Ferer izvrstan na sljaci i tu je i Monako koji je u jako dobroj formi ali ako Novak bude igrao svoju igru znamo da niko ne moze da ga pobedi ,mislim da Janko moze da dogura daleko ako bude dobro igrao jer na njegovoj strani zreba nisu bas neki specijalci za sljaku.

utzo

pre 12 godina

Janko najbolje igra kada ima tezak zreb jer je onda maksimalno pripremljen psihicki sve vreme turnira, odnosno i par dana pre pocetka. Ne secam se da kada je imao tezi zreb, mada pitanje je koliko Raonic moze da pruzi odmah posle povrede i to na sljaci, a Simona je dobijao ranije. Jedini problem vidim kod meca sa Congom, ali treba obojica da stignu dotle pre svega.
Nek mu je sa srecom!

Djoksa

pre 12 godina

@Dylan Dog

Slazem se sa vasom osnovnom premisom. A to je da se zrebovi za polufinale namestaju. Iz jednog osnovnog razloga, MNOGO je lakse namestiti zreb kada su samo dve kuglice sa imenima u bubnju nego vise. Teze je to uraditi za cetvrtfinale ali ne i nemoguce.
Ne mogu reci da osudjujem ovakvo ponasanje organizatora, jer organizacija ovakvog turnira (tim vise sto je neobavezan) kosta jako puno para. Stoga je cilj organizatora da nagradnim fondom privuku igrace a atraktivnim mecevima publiku, a veliko interesivanje publike ce privuci sponzore i sve vrste medija. Da ne sirim dalje pricu, Nadal je vec vidjen za finale ko god mu dopao u zreb. To nije misljenje organizatora nego i svih teniskih strucnjaka kao i 99% gledalaca/navijaca. Ono sto privlaci publiku su neizvesni mecevi sa kvalitetnim igracima. Dakle, Novak nije toliko izrazit favorit protiv Ferera i Marija kao Nadal, pa su samim tim njegovi mecevi sa njima intrigantniji i zanimljiviji za gledanje. Dalje, tu postoji uplitanje sponzora koji stite svoje ulaganje ali to u daleko manjoj meri utice na zreb nego interes organizatora ovako jakog turnira sa dugom tradicijom.
Sto se tice buducih Novakovih zrebova na Mastersima, ne verujem da ce mu Mari "dopadati" u polufinalu. Tim vise ako ga sad dobije u MK. Kao sto ste i sami to izlozili, na RG sa nestrpljenjem ocekuju revans izmedju Novaka i Rodzera. Pa zasto onda organizatori u Madridu (posebno) i Rimu ne bi omastili brk? Opet, zato sto je Nadal vec vidjen za finale a i zbog toga sto vlada uverenje da Rodzer daleko lakse moze dobiti Novaka od Nadala. Samim tim to je interes i Najkija (sponzora Rafe i Feda).
Slazem se sa vama sto se predikcije za Vimbldon tice. Nadal brani na sljaci gro svojih bodova a Federer tek nesto vise od 1800. Eventualnim gubitkom titule na RG, Nadal sigurno gubi drugo mesto. A velike su sanse da to bude i pre RG, sto bi jako zakomplikovalo Novaku zreb na RG. Ko bi onda mogao da spreci Francuze da Novaku podmetnu Nadala u polufinalu a time svom ljubimcu Federeru ociste put do finala?

Sve je ovo jos u sferi nagadjanja. Kao i to zasto Novak uopste igra MK? Mozda ako osvoji MK nece ucestvovati na jednom od dva Mastersa na sljaci u Madridu ili Rimu? Bodovno ne bi nista izgubio a dobio bi jos jednu nedelju odmora pred RG.

Sve u svemu svet ceka na prekid jednog od dva niza. Da li ce Novak prekinuti 7 uzastopnih titula Nadala u MK ili ce Nadal prekinuti 7 uzastopnih poraza od Novaka (i finalima)?

Ja se ipak nadam ovom prvom!

Pozdrav i Uzdravlje,

ma idi...

pre 12 godina

Conga ulazi u ovaj turnir kao peti igrac sveta sa prednoscu od 35 poena ispred Ferera...ne znam kada se ova promena desila ali svakako u vrlo nezgodnom trenutku po Djokovica...

Tanasije

pre 12 godina

...kao i Vimbldon, gde bi u Novakovoj polovini trebalo da bude Nadal, a Federer bi čekao pobednika u finalu...
Dylane, ti si mi omiljeni komentator, ali da li ovime predviđaš pad Nadala na treće mesto do Vimbldona, ili je u pitanju običan lapsus?

Mikron

pre 12 godina

@Tvrtko,
Znaci i Berdih u Novakovom delu zreba. Zanimljivo. Svaka cast organizatorima , i na prethodnom u Majamiju je imao lagan zreb. A Rafa protiv Almagra i Verdaska. Sve ljuti rivali za momka sa Majorke. :)
P. S. A i Endiju mnogo tesko, nekako on uvek dobije losije rangiranog igraca u cetvrtfinalu. Opet zanimljivost.

whynot

pre 12 godina

Moje mišljenje je drugačije od vašeg naslova. Mislim da su Janko i Viktor imali sreće u žrebu, a Novaku je zapao jako težak žreb.
Što se Viktora tiče u 1. kolu igra sa Žan Rene Lisnardom koji nije rangiran ni među 300, ima 33 godine i Viktor, iako je u katastrofalnoj formi, verovatno će ga proći. U 2. kolu mu je morao pasti neko od 16 nosilaca. a u ovom trenutku svi su jači, pa mu je u suštini sve jedno da li je Marej, Ferer, Almagro, Monako ili neko drugi.
Janko je 7. nosilac, slobodan je prvo kolo u drugom ne bi trebalo da ima problema, Raonićev servis nije moćno oružje na najsporijoj podlozi, čak mislim da je realno da mu protivnik bude Montanjes, treće kolo verovatno Simon u lošoj formi, četvrtfinale pravi test Conga ili Verdasko, možda i šansa za Janka da ponovi uspeh iz Kanade i plasira se u polufinale.
Novak prvo kolo slobodan, drugo lak posao protiv kvalifikanta ili Sepija, treće Dolgopolov, Čela ili Tomić, ne bi trebalo da bude problema, a u četvrtfinalu najteži moguči protivnik u ovoj fazi na ovoj podlozi-Ferer. Ako prođe njega u polufinalu verovatno 3. nosilac Marej. Skoro da nije mogao da dobije teži put do finala.
Inače turnir je ove godine znatno oslabljen neigranjem Federera, Del Potra, Iznera, Monfilsa, Gaskea, Nalbandiana.
Srećno našima na otvaranju sezone šljake.

cupo92

pre 12 godina

Kakav ljudi Dolgopolov !!! Gledao sam ga sada na turniru u Casablanci gde ga je gotovo rasturio malo poznati italijanski teniser Flavio Cipolla. Tako da ocekujem da on sigurno nece iimati priliku da igra sa trenutno najboljim jer ce ispasti ranije.

I tacno je ono sto pise u naslovu: " Lako do cetvrtfinala". A posle katastrofa za bilo kog igraca.
A s obzirom kako Nole igra i kakvu igru prikazuje trebalo bi uz malo poteskoca da se probije do finala, a ako tamo dodje i ako mu protivnik bude stara musterija iz Spanije tu ishod moze biti samo jedan.
Pozzzz iz RS.

GHU

pre 12 godina

Prosle godine je ovaj turnir igran ove nedelje. Zasto je ove godine pomeren? Je'l to znaci da ce bodovi zaradjeni prosle godine u ovo vreme narednog ponedeljka biti oduzimani? Ako je tako, onda ce i Nadalu biti oduzimano 1000 bodova, znaci razlika izmedju njega i Novaka ce biti 1000 bodova veca.

znanje-imanje

pre 12 godina

Ne razumem najbolje kriterijum ovakvog naslova. Osnovno što se gleda je - ako nema Federera na čijoj polovini je Mari? Zatim, kome je lakše, Nadalu ili Đokoviću? Najzad gde ima potencijalnih opasosti. Tako gledano jasno je da je Novakov žreb gori od Rafinog i da odmah od Sepija pa preko Tomić-Dolgopolova sledi pun napor. Viktor ima povoljan žreb za prvo kolo a to je u njegovoj trenutnoj formi jedino i bitno. Jankov žreb se može opisati samo kao neodređen i neizvestan.

vvvkkk

pre 12 godina

Indian Wells-Djokovic dobija najlaksi,a Federer najtezi zreb.
Rezultat:Federer osvaja turnir.

Miami-Djokovic dobija najtezi a Federer najlaksi zrebe.
Rezultat:Djokovic osvaja turnir.

I vi se i dalje raspravljate o zrebu? Kad ce te shvatiti da je zreb nebitan,bitno je samo na kom nivou ce igrati tih par najboljih igraca.

Tvrtko

pre 12 godina

I Đoković i Nadal imaju najteže protivnike u četvrtfinalu, Đoković Ferera, verovatno svetskog igrača broj 3 na šljaci, a Nadal Almagra. U polufinalu, ako prođu, Đoković igra ili protiv Mareja, koji je prošle godine odigrao ovde sjajno polufinale sa Nadalom, ili Berdiha, koji je odlično odigrao DK na šljaci prije sedam dana. Nadal kao najverovatnije protivnike ima Congu ili Tipsarevića, ako uopšte dođu dotle. Biće interesantno videti i žrebove Madrida i Rima i videti da li i koliko sponzori štite svoja ulaganja.

smesno

pre 12 godina

Kazete Noletu lako do cetvrtfinala?!. Molim vas da neko analizira Nadalove protivnike, pa da vidimo koliko je njemu 'tesko'. Mislim, stvarno..

Dylan Dog

pre 12 godina

@Tanasije
Nije lapsus. @Djoksa već dao dobru analizu, pa nema svrhe da pišem isto. Inače, hvala na onom "omiljeni".

@Ženevljanin
Kada se radi o predikcijama, samo su budale kategorične.
"Često" znači više nego "retko": dakle, uključite fazilogiku. Tako ćete moći i da izračunate verovatnoću moje "iznenađenosti".
I da, puno pozdravite Deda Mraza!

@Zoran
Mislim da Rafa neće biti 2. nosilac ako Novak odigra na šljaci jednako kvalitetno kao prošle godine i dobro istempira formu za RG.

@Djoksa
Potpuno se slažem sa napisanim.
Što se tiče učestvovanja na turniru u Monte Karlu, mišljenja sam da Novak želi da ima dovoljno mečeva na šljaci kako bi dobro istempirao formu za RG. Prošle godine je maksimum dostigao u Rimu. Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako doživi jedan ili dva poraza do RG-a, ali mi je pre verovatnije da u MK odigra maksimalno, da obori formu u Madridu, a da počene da je podiže u Rimu. Naravno i bodovi iz Monte Karla su čist bonus, pogotovo ako se uzme u obzir da treba nadoknaditi poraze u Dubaiju i IW, kao i nule sa prošlogodišnjih turnira serije 500.

Puno pozdrava svima i - uzdravlje!

laki je malo ...

pre 12 godina

Stalno se gusimo da li je nole dobio lak zreb ili nije , kako god prodje on osvaja poene zato sto nije igrao prosle godine a Rafa brani titulu....zato opusteno

LKbulls

pre 12 godina

Kao i obično (skoro uvek), ubedljivo najgori mogući žreb za Novaka.
Normalno, da za broja jedan treba gledati SAMO protivnike od četvrtfinala, jer protiv svakoga, ko je izvan prvih 8 na listi, MORA da buda apsolutni favorit.
Jedino još treba pogledati eventualne "mine". Naprimer, kada neki igrač posle duže pauze se vrati u formu, ali joj renking još nije dobar (npr. Delpotro prošle godine), ili neko ko je u velikom zaletu a i podloga mu odgovara. Ovih "mina" danas nema. Znači treba gledati četvrt- i polufinale.
Polufinale obično i nije previše važno, pošto tu Novak obično treba igrati protiv Murrey-a ili Federera. Svakako je razlika samo, ko je baš u toj nedelji u boljoj formi.
ALI.. Na ovom turniru je OGROMNA razlika da li 3. ili 4. igrač protivnik, pošto Federer ne igra, a za nesreću Conga je još i pretekao ove nedelje Ferera. Znači Conga ili Murrey. Na ŠLJACI. Da li je potrebno objašnjavati ko je teži protivnik??
A četvrtfinale? Mogući protivnici: Tipsa, Almagro, Berdych, Ferrer. Na šljaci opet UBEDLJIVO najteži protivnik Ferrer.
Pa šta dalje pričati..
Ali nema veze. I prošle godine se Nole izborio sa svim tim "nesrećnim" žrebovima, pa se nadam, da će to uspeti i ove godine. Napred Novače! Neka oni nameštaju žrebove, a ti nameštaj loptice u uglove!

dejan

pre 12 godina

Pravila žreba su sledeća: prijavljenim igračima se dodeljuju brojevi od 1-64 prema ATP Rank list,prvi i drugi se nemogu sresti pre finala,takodje ni 3. i 4., ostale redom žrebaju da li idu na vrh kod br.1 ili na dno kod br.64 u kosturu turnira...može da se desi da u jednoj polovini budu 5. i 6. a u drugoj 7. i 8., a u Monte Karlu nema Federera pa je Murray 3, Tsonga 4, Ferrer 5, Berdych 6, Janko 7... vidite na ATPWORLDTOUR.COM

Čak N.

pre 12 godina

Zelim Novaku i Rafi, da se dobro pripreme za Rolan Garo i da su tamo u dobrom zdravstvenom stanju i odmoreni. Super bi bilo, da su (moguci) polufinalni mecevi isti kao u Melburnu (Djokovic-Marej i Nadal-Federer) i da Novak ne igra protiv Rozera pred onom uzasnom publikom u Parizu. Mislim, da finale Djokovic-Nadal na Rolan Garou moze da bude utakmica decenije, jer Nadal jos ni jedan put nije trebao da tamo igra pet setova (i onaj poraz protiv Sederlinga je bio u cetiri setova). Ne kazem, da bi Novak sigurno pobedio, ali on jedini ima tamo sanse protiv odmorenog i nepovredjenog Rafe.

Tenis_Fan

pre 12 godina

Cuj lak zreb? Pa ako je lako igrajte vi iz redakcije protiv svih tih
sljakasa :) ,medji kojima je Dolgopolov koji se prilagodjava na svakoj podlozi
i koji uspesno izvrsava drop sotove...ovo je masters i nema lakih protivnika,na papiru ''laksi'' budu tezi..
Tako da uzivajmo uz tenis i uz nase tenisere,ne daj Boze da budu svi lako
dobijeni mecevi,ne bi to bio tenis i narocito kada je sljaka u pitanju.

Sportski pozdrav.

diego

pre 12 godina

Zreb uopste nije lak, pre svega zbog Ferera u cetvrtfinalu, mada i Dolgopolov ume da bude vrlo nezodan, AKO ga krene. A Marej je prosle godine odigrao par odlicnih meceva na sljaci, pogotovo onaj sa Nadalom (mislim da su bas u Monte Karlu igrali). Puno srece Djokovicu, nadamo se jos jednom Mastersu.

Ženevljanin

pre 12 godina

@Dylan Dog

Hvala na odgovoru!

I ja mislim da je glupo biti kategoričan, ne samo kad se radi o predviđanjima. Zato sam bio iznenađen da jedan pametan komentator tvrdi da oni koji misle da se žrebovi ne nameštaju - veruju u Deda Mraza. Time je izjednačio verovatnoću postojanja pomenutog lika i mogućnosti da oni mogu biti u pravu. To je kategorična tvrdnja par exellence jer je u oba slučaja verovatnoća - nula (0). Zato sam reagovao, jer nisam bio siguran koji od dva protivurečna iskaza odražava Vaše mišljenje. Prema Vašem odgovoru verujem da je Deda Mraz bio samo stilska hiperbola-:)

@Svim zaintersovanim za pitanje "nameštanja žreba"

Evo nekoliko činjenica (i komentara) u vezi s ovom repetitivnom temom.
1. Žrebanje na ATP turnirima je JAVNO. Izvor: The 2012 ATP Official Rulebook , VII COMPETION, 7.11 Time of Draw; A. Main Draw.

2. ATP je "Asocijacija teniskih profesionaca". Teniseri imaju svoj savet (Federer je predsednik, Nadal je nedavno dao ostavku na mesto podpredsednika) a imaju i tri predstavnika u Bordu direktora.

Teško je predpostviti da "nameštanje" žrebova može da se radi mimo znanja tenisera. Svako nameštanje može da ošteti jednog i da donese nezasluženo favorizovanje drugog. Rizik ovakvog dela bio veći nego potencijalna dobit za učesnike nameštanja. Ne treba zaboraviti da su svi žrebovi unapred legalno "namešteni" (sistem nosilaca) baš u svrhu o kojoj je detaljno pisao Đoksa. Zato i postoje nosioci... da bi se izbeglo prerano eliminisanje glavnih igrača što bi svakako smanjilo interesovanje i prihod/profit turnira. Dodatno lažiranje bi moglo da ima samo marginalne efekte.

Na netu je ova tema prilično diskutovana. Neko je napravio i statistiku iz koje se vidi da manje od trećine ljubitelja tenisa veruje u "nameštanje". To naravno ne znači da je većina u pravu, ali je simptomatično da je u Srbiji ova statistika, po svemu sudeći, dijametralno suprotna.-:)

vvvkkk

pre 12 godina

(sasa jokic, 14. april 2012 18:30)
"Marej je treci igra planete na sljaci"-kojom logikom si dosao do ovog zakljucka? Znaci Murray koji nikad nista nije osvojio na sljaci,ne znam ni dal je ikad igrao finale mastersa (znam da finale RG nije igrao) je bolji igrac na sljaci od Federera? Ili od...? Djokovica,Nadala?!?

Mikele

pre 12 godina

Da li je zhreb mogao da bude tezhi? Odgovor je, nije!
Da li je to dobro za Djokovica? Odgovor je, jeste!

Jednostavno Novak sve velike titule osvaja kad ima jake protivnike u nizu i mislim da zbog toga niko od nas (Novakovih fanova) ne mora da brine nego da se opusti i uzhiva u onome shto nas ochekuje.
Ferer, Endi pa Rafa, kud cesh lepshi zhreb za ochi ;)

Dylan Dog

pre 12 godina

@Ženevljanin

Nažalost, u mom pređašnjem komentaru "Deda Mraz" nije podrazumevao stilsku figuru hiperbole, već metaforičnu kauzalnost.

Nikako nije sporno da su žrebanja sportskih događaja javna, a prpadajuće procedure i pravila dostupni uvidu javnosti.
Međutim, iskustvo (a i još štošta) nas uči da tamo gde postoji neki ozbiljan interes (novac, moć ili oba isprepletana) ništa NE SME biti prepušteno slučaju. Dakle, ako je nekome u interesu, a takvi zasigurno postoje, da namesti žreb nekog sportskog događaja ili bilo čega drugog (npr. rezultate glasanja na političkim izborima) - učiniće to bez pardona. Od suptilnosti zainteresovanog i transparentnosti samog događaja zavise primenjene metode. Izvesno je da je rezultat uvek isti: žreb je onakav kakav je zainteresovani naručio, a ono što auditorijum percipira samo je iluzija regularnosti. Postoji više načina da se tako nešto učini (o kojima svakako neću pisati), a da onaj ko fizički vrši žrebanje bude potpuno nesvestan manipulacije u pozadini. Naravno da sami učesnici (sportisti) nisu svesni šta se dešava, jer se to ne čini zbog nih. Oni su samo sredstvo, puki zabavljači i ništa više. Do mogućeg vinovnika jednostavno vodi trag novca.

Gore napisano se može transponovati na sve sfere života i to je surova realnost sveta u kome živimo. Dakle, dragi zemljače iz Ženeve, nije nameštanje žrebova stvar "verovanja", kako sugerišete, već stvar ozbiljnog interesa. To što mi Srbi katkad imamo dijametralno suprotnu percepciju u odnosu na ostale - nikako ne znači da ne možemo biti u pravu. A često jesmo.

Na osnovu Vaših dosadašnjih komentara sam stekao utisak da ste visokoobrazovana osoba sa pristojnim životnim iskustvom. Verujem da Vam neće biti teško da i sami dođete do zaključka koliko sam u pravu.

Srdačan pozdrav i uzdravlje!