Nova vest
Fudbal 4

26.3.2024.

10:50

Vinisijus se rasplakao zbog rasizma; Čilavert: "Ne budi pe*er" VIDEO

Brazilac Vinisijus Žunior (23) rasplakao se u ponedeljak na pres konferenciji Brazila nakon pitanja o rasizmu.

Izvor: Index.hr

Profimedia/Oscar J Barroso / Spain DPPI / DPPI

Kapiten protiv rasista

Vinisijus ima veliku podršku svojih zemljaka, pa tako i reprezentacije Brazila.

Tako je "Selesao" odlučio da upravo Vini bude kapiten tima na prijateljskom meču sa Španijom, usred ove zemlje, gde je njihov napadač konstantna meta rasista.

"Ne želim nikad da vidim crnce kako pate", rekao je napadač Real Madrida koji je već godini dana na udaru rasista na španskim stadionima.

Vinisijus je potom nastavio monolog u kojem je objasnio kako nema podršku te da mu je sve teže i teže da se nosi s uvredama s tribina.

"Samo želim da igram fudbal ali je teško nastaviti dalje. Sve mi se manje i manje igra", rekao je Vinisijus uoči prijateljskog meča sa Španijom.

Brazilac u posljednjih godinu dana vodi bitku s rasizmom, ali neki smatraju da je za takve situacije sam kriv.

Surovi Čilavert

Jedan od takvih je i legendarni paragvajski golman Hoze Luis Čilavert (58).

Najbolji strelac među golmanima oštro je kritikovao Brazilca.

"Hleba i igara. Prvi je u vređanju i napadima na suparnike. Vinisijuse, ne budi pe*er, fudbal je namenjen muškarcima", napisao je Čilavert na "Tviteru".

Čilavert je branio od 1982. do 2004. godine, a za Paragvaj ovaj golman u 74 nastupa ima osam golova.

Bio je poznat po ekscentričnosti i tome što je često izvodio jedanaesterce i slobodne udarce.

Podsećamo, situacija oko Vinisijusa je eskalirala u proleće 2023. godine, kada su na "Mestalji" igrali Valensija i Real Madrid.

U meču u kojem je domaćin slavio 1:0, prvo su domaći huligani vređali Vinisijusa povicima "majmune", na šta je Brazilac burno reagovao rugajući se domaćim navijačima.

Vinijeva borba

U samoj završnici Vini Žunior je dobio i crveni karton nakon što je udario suparničkog igrača.

Od tog trenutka Vinisijus je glavna meta protivničkih navijača koji su shvatili da je to najbolji način da ga poremete tokom igre i pomognu svom timu.

A Vinisijus, koji ne može da ignoriše užasne povike sa tribina, vodi bitku koju je u današnjem društvu nemoguće dobiti, bar ne na takvoj sceni.

"Nikad mi nije palo na pamet da napustim Španiju, jer ako odem daću rasistima baš ono što žele. Ostaću jer će tako rasisti i dalje morati da gledaju moje lice. Igram za Real Madrid, osvajamo mnogo titula i to se ne sviđa ljudima", istakao je Brazilac.

Meta širom Španije

Prošle nedelje Real Madrid je uložio žalbu protiv sudij eHuana Martinesa Munuera, jer u svom izveštaju sa meča sa Osasunom nije pomenuo navodno rasističko vređanje Vinisijusa.

Osasuna je demantovala da je bilo ikakvih rasističkih povika navijača.

U septembru 2022. Atletiko Madrid se osudio "neprihvatljive" povike "manjeg dela" navijača ispred stadiona pre derbija sa Realom.

Prošlog juna četvorica muškaraca su kažnjena 60.000 evra i dvogodišnjom zabranom ulaska na stadion jer su obesila lutku sa Vinsijusovim likom u blizini Realovog trening centra u januaru 2023.

Trojica navijača su kažnjena po 5.000 evra i godinu dana zabrane ulaska na stadion zbog rasističkih gestova tokom Realove utakmice sa Valensijom pošlog maja.

Ove sezone su prijavljni rasističke uvrede prema Vinisijusu na utakmicama Reala u Sevilji u oktobru, u Barseloni sledeće nedelje i opet u Valensiji početkom ovog meseca.

Podeli:

Komentari 4

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Android

Vraća se Nokia 3210

HMD objavljuje Nokia 3210 telefon u novom ruhu, a klasični telefon iz devedesetih stiže u modernoj varijanti.

B92

16:00

12 h

Novo Sport Video Menu