Nova vest
Fudbal 0

24.3.2024.

14:13

FIFA izgubila i drugi spor protiv čoveka koji je patentirao čuveni sprej

Savezni Sud u Rio de Žaneiru presudio je u korist Hajnea Alemana i njegove kompanije u sporu sa Svetskom fudbalskom federacijom (FIFA).

Izvor: B92.net

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Ovaj brazilski inovator će se odsad i zvanično voditi kao izumitelj spreja koji dugi niz godina koriste fudbalske sudije širom sveta, a koji je FIFA, bez saglasnosti Hajnea, preuzela.

"Hajne Aleman i njegova kompanija "Spuni Comercio de Produtos Esportivos", ostvarili su još jednu pobedu na sudu: sudija 25. saveznog suda u Rio de Žaneiru odbio je zahtev FIFA i priznao Hajnea kao pronalazača spreja koji koriste fudbalske sudije", pišu brazilski mediji o još jednoj pobedi svog sunarodnika protiv Svetske fudbalske organizacije.

U tužbi podnesenoj još u avgustu 2019. FIFA je navela odsustvo inventivne aktivnosti i zatražila poništavanje brazilskog patenta.

FIFA će imati pravo žalbe na presudu Suda u Riju.

Ovo je inače drugi spor koji vode Svetska fudbalska organizacija i Aleman. Onaj prvi je još u toku.

Naime, ovaj inovator je 2017. godine podneo tužbu istom Sudu protiv FIFA zbog zloupotrebe proizvoda koji je patentirao i zatražio 40 miliona dolara odštete.

I u tom sporu presuđeno je u korist Alemana, bilo je to pre tri godine, ali na definitivnu presudu se još čeka, jer je FIFA podnela tužbu Vrhovnom sudu Pravde u Brazilu.

FIFA je zvanično uvela upotrebu spreja na Svetskom prvenstvu 2014. godine upravo u Brazilu, na meču te reprezentacije i Hrvatske.
 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

EURO 2024

Eto drame niotkuda

Zahvaljujući UEFA, koja nije želela da dodeli akreditaciju za neki meč četvrtfinala nijednom srpskom novinaru, u Štutgart sam išao kao na izlet, a ne na "finale pre finala".

Stefan Smuđa

7:52

13 min

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu