Nova vest
Fudbal 1

18.10.2024.

16:15

Barsa htela da izigra UEFA – sada plaća kaznu

Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) odbio je žalbu Fudbalskog kluba Barselone na kaznu koju je Kataloncima izrekla UEFA.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Barsa će tako morati da plati pola miliona evra u kasu Evropske fudbalske unije koja je utvrdila da je ovaj španski klub namerno dao pogrešne prikaze prihoda koje je klub ostvario u finansijskoj 2022. godini i tako prekršio fiannsijski fer-plej.

Konkretno, Barselona je kažnjena zbog netačne prijave dobiti od raspolaganja nematerijalnim sredstvima (osim transfera igrača) koja ne predstavlja relevantan prihod prema propisima.

CAS je nakon žalbe koju je uputila Barselona utvrdio isto ono što je konstatovalo i Kontrolno telo UEFA za finansije - da su Katalonci svesno želeli da izigraju propise.

Sud za sportsku arbitražu je potvrdio da je Barselona insistirala na tome da se prodaja 10% televizijskih prava LaLige investicionom fondu "Šesta ulica" za 267 miliona evra u periodu od 25 godina klasifikuje kao poslovni prihod (jedna od poznatih poluga da se izbegne prijavljivanje prihoda).

Drugim rečima, predstavljen je kao relevantan, a ne kao vanredni prihod.

"Barsa je profit od prodaje klasifikovala kao drugi poslovni prihod, umesto da ga klasifikuje kao dobit od otuđenja nematerijalnih sredstava. Kao rezultat toga, FK Barselona je u svojim izveštajima za 2022. godinu preuveličala svoj rezultat rentabilnosti za 267 miliona evra", kaže se u odluci CAS.

 

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Bog na pauzi VIDEO

Sony ove godine nema sreće sa adaptacijama video-igara - prvo su naišli na trnovit put kada je u pitanju Horizon, a sada se javlja problem i sa franšizom God of War.

B92

13:53

4 h

Novo Sport Video Menu