Nova vest
Fudbal 3

16.10.2024.

21:07

Misija "Mundijal 2026" – Srbija i dalje može da bude nosilac

Fubaleri Španije, Italije, Nemačke, Francuske, Belgije, Portugala, Holandije i Engleske prvih su osam od ukupno 12 reprezentacija koje će biti nosioci u žrebu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izvor: Tanjug

Tanjug/AP Photo/Jose Breton

Žreb za evropske kvalifikacije za Mondijal 2026. biće održan u Cirihu u petak, 13. decembra.

Evropa ima 16 mesta na prvom SP sa 48 reprezentacija koje će se 2026. održati u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku. U kvalifikacijama za SP iz Evrope učestvovaće 54 selekcije koje će biti podeljene u 12 grupa sa po četiri ili pet reprezentacija.

Direktan plasman na Mondijal iz Evrope obezbediće pobednici 12 kvalifikacionih grupa, dok će 12 drugoplasiranih iz grupa, plus četiri najbolje plasirane selekcije iz Lige nacija koje ne budu prve ili druge na tabeli kvalifikacija, u plej-of koji će dati poslednja četiri učesnika iz Evrope.

Kako je danas objavio "Sportmediaset" Italija je obezbedila status nosioca iako nije teoretski osigurala plasman u četvrtfinale Lige nacija zahvaljujući činjenici da će mesto nosioca imati osigurano i na osnovu rang liste Svetske fudbalske federacije (FIFA) koja će biti objavljena u novembru jer će biti među 12 najboljih u Evropi.

Ranije je saopšteno da će nosioci osam grupa biti četvrtfinalisti Lige nacija, a preostala četiri mesta među povlašćenima biće dodeljena na osnovu FIFA rang liste objavljene po okončanju Lige nacija.

Kako dalje navodi "Sportmediaset" najbliži statusu nocioca u žrebu su Hrvatska i Švajcarska, ali teoretsku šansu da budu povlašćeni i dalje imaju i Mađarska, Poljska, Srbija i Danska.

Teoretski, da bi Srbija bila nosilac u žrebu, morala bi da pobedi u oba novembarska meča, Švajcarsku u gostima i Dansku kod kuće i tako okonča kao drugoplasirana u grupi A4 Lige nacija, jer preko rang liste FIFA ne može do statusa nosioca.

"Sportmediaset" na kraju teksta ističe da su u drugom šeširu za žreb trenutno sigurne Turska, Austrija, Slovačka, Rumunija i Ukrajina i zaključuje da će kompletan sastav šešira biti poznat po okončanju Lige nacija.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

Lige petice

Real stao na stranu Mbapea

Fudbalski klub Real Madrid podržao je svog igrača Kilijana Mbapea, nakon što su švedski mediji preneli da je francuski reprezentativac prijavljen za silovanje.

Beta

23:43

50 min

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Google je namešten" VIDEO

Bivši predsednik SAD-a Donald Tramp zapretio je u nedavnom današnjem intervjuu da će, ako bude izabran za predsednika, "uraditi nešto" u vezi sa Guglom, ali nije rekao konkretno šta.

The Verge

21:30

3 h

Novo Sport Video Menu