Nova vest
Fudbal 4

14.10.2024.

14:00

Stadion na kom igraju "orlovi" – nov, sređen, ali umalo tragičan za Srbina VIDEO

Nemanja Gudelj nije pozvan za ovo okupljanje reprezentacije Srbije. Da jeste, bilo bi posebno emotivno za njega otići na stadion "Novi Arhanđel" u Kordobi.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Profimedia

Od specijalnog izveštača B92.sport iz Kordobe

Fudbalska reprezentacija Srbije će u utorak uveče od 20.45 igrati meč 4. kola A Lige nacija protiv Španije, koja je za ovu priliku odlučila da domaćin bude u Kordobi.

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Jasno, sa ciljem popularizacije fudbala širom svoje zemlje, Španci su rešili da u ovom "prozoru" Dansku dočekaju u Mursiji, a Srbiju na stadionu "Novi Arhanđel".

U pitanju je relativno novo zdanje, otvoreno 1993. godine, koje je zamenilo stari stadion na udaljenosti od samo 500 metara, a sve pokraj reke Gvadalkivir.

Profimedia

U početku je imao kapacitet od oko 15.000 mesta i atletsku stazu za koju su vrlo brzo shvatili da samo smeta gledaocima, da je razdaljina do terena prevelika, pa je urađena remodernizacija tri od četiri tribine.

Uklonjen je prostor koji je razdvajao navijače i teren, pa je samim tim i kapacitet skočio na 20,989 sedećih mesta.

U planu je da se tribine dodatno urede, a kada se to bude desilo, potencijalni broj ljudi na stadionu biće oko 25.000.

Profimedia

Iako je zvanično otvaranje bilo 1993. godine utakmicom između Kordobe i Rekreativo Uelve, ljubitelji fudbala iz ovog dela Andaluzije ponosno ističu 8. februar 1994. godine kada je održan niz utakmica na "Novom Arhanđelu".

Vrhunac te večeri bio je duel između Barselone i Borusije Dortmund, što je u to vreme bila jedna od najvećih utakmica koja se mogla videti na međunarodnom nivou.

Kasnije je ovaj stadion bio domaćin završnog turnira Superkupa Španije, ugostio je sve velikane na Pirinejima, video Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, ali i ne tako veliki broj Srba.

Bivši selektor Srbije Miroslav Đukić bio je vrlo kratak period trener Kordobe, od oktobra 2014. do januara 2015. godine.

Fudbal su igrali Aleksandar Pantić, Saša Marković, Saša Jovanović, golman Igor Stefanović i, poslednji u nizu, Dragiša Gudelj.

Profimedia

Za slučaj brata Nemanje Gudelja, reprezentativca Srbije, čula je cela Evropa i svet, kada je upravo na ovom stadionu 25. marta 2023. godine doživeo srčani udar na terenu.

Igrao se 11. minut utakmice protiv Rasing de Ferola, kada je Dragiša sam od sebe pao na travu i ostao da leži nepomično, bez svesti.

Pukom srećom i brzom reakcije, najpre sudije koji je dobrim pregledom terena video šta se dešava i prekinuo utakmicu, potom saigrača koji su odmah signalizirali problem, lekarskog tima koji mu je prvi pružio pomoć i na kraju, ali nikako najmanje važno (naprotiv), kardiohirurga u Španiji koji su Srbinu spasili život.

Ugradili su mu implantabilni kardioverter defiibrilator, što je neka vrsta "pejsmejkera" na srcu. Ali, ni tu nije bio kraj.

Osam meseci kasnije mu se dogodila ista ili slična situacija na gostovanju Melilji. Ponovo je preživeo i tada je definitivno bilo jasno da više neće moći da se aktivno bavi fudbalom.

Nemanja Gudelj nije pozvan za ovo okupljanje reprezentacije Srbije. Da jeste, bilo bi posebno emotivno za njega otići na stadion "Novi Arhanđel" u Kordobi.

Profimedia

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

4 d

Novo Sport Video Menu