Nova vest
Fudbal 1

11.10.2024.

13:00

"Klop licemer": Prodao se korporaciji, a pljuvao ih; Obećao se usred ugovora

Dosta prašine digla je vest da će Jirgen Klop od 1. januara 2025. postati globalni direktor fudbala Red Bula.

Izvor: Index

Profimedia

Nemac je već potpisao dugogodišnji ugovor, sa izlaznom klauzulom u slučaju da mu se ukaže prilika da postane selektor Nemačke.

Koja će biti Klopova uloga u praksi, objasnio je Oliver Minclaf, izvršni predsednik RB: "Klop će koordinisati sve klubove koji su u vlasništvu Red Bula, kao što su Lajpcig, Salcburg i Njujork. Savetovaće sve klubove oko transfera i strategije. Biće podrška sportskim direktorima i mentor trenerima te će pomagati u razvoju talenata u mreži Red Bula".

Klop je letos iznenada napustio Liverpul, u kojem je bio trener od 2015. godine i u kojem su ga obožavali. Na "Enfildu" je u tom periodu osvojio osam trofeja, među kojima su prva titula u Premijer ligi 2020. i Liga šampiona 2019.

Osvojio je bar jedan trofej u svakom takmičenju u kojem je nastupao, osim u Ligi Evrope, gde je poražen u finalu od Sevilje.

Od heroja do licemera

Klopp je šokirao usred prethodne sezone objavom o odlasku, dve godine nakon što je produžio ugovor do 2026, a u trenutku kada su se "redsi" borili za četiri trofeja.

Nagli odlazak iz Liverpoola objasnio je prevelikim umorom od fudbala, zbog čega je objavio da uzima odmor.

"Ponestaje mi energije", rekao je u video poruci zaprepašćenim navijačima "crvenih".

A onda, ni pola godine kasnije, opet ih je zaprepastio, kao i ljubitelje fudbala širom sveta, odlukom o nastavku karijere.

Klop je razočarao mnoge ljubitelje fudbala, a posebno svog lika jer je uvek javno istupao protiv "hibridnih", korporativnih klubova, onih koji "kupuju uspehe", da bi na kraju postao ključni čovek korporacije koja je među fudbalskim puristima pojam za tako nešto.

Navijači se okreću protiv Kloppa. A postaće im još omraženiji nakon otkrića nemačkih medija.

"Minhner Merkur/Tagescajtung" objavio je da je Klopp još 2022, dok je bio trener Liverpula, postigao dogovorio o prelasku na pomenutu poziciju u Red Bulu, i to upravo od januara 2025.

Sve dogovorio s umirućim vlasnikom Red Bula

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Red Bull (@redbull)

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Nemački novinari otkrivaju dramatične okolnosti ovog tajnog sporazuma: "U septembru 2022. u vili u Salcburgu iza zatvorenih vrata ležao je terminalno bolesni starac (78), a posetio ga je savršeno zdravi i 23 godine mlađi čovek".

Njihov razgovor rezultirao je time da je mlađi obećao da će za nešto više od dve godine postati glavni čovek u fudbalskoj korporaciji starijeg.

"Umirući bolesnik zvao se Ditrih Matešic, a njegov posetilac i budući zaposlenik Jirgen Klop", prenosi "Minhner Merkur".

Minhner Merkur dodaje: "Klop je, dakle, još pre dve godine dogovorio da prelazi u Red Bul, i to u januaru 2025. Znači da je nakon toga više od godinu i po vodio Liverpul s tajno postignutim sporazumom o odlasku i objavi pri kraju sezone 2023/2024 da je gotov i potrošen".

Dalje piše: "Matešic, suosnivač i suvlasnik Red Bula, umro je nekoliko nedelja nakon razgovora i sporazuma s Klopom, tako da nije poživeo da vidi kako je više od dve godine kasnije izazvao ogromnu eksploziju u fudbalskoj industriji. Od ove srede svet zna ono što je Klop znao od jeseni 2022".

"Ovo ne bi bilo moguće u F1"

Isti izvor za taj list citira izjavu Helmuta Marka, glavnog Red Bulovog konsultanta za motosport.

"Neverovatno je da je takav megatransfer mogao tako dugo ostati tajna. U Formuli 1 to nikad ne bi bilo moguće", rekao je Mark.

Inače, Klop je ugovor sa Liverpulom produžio (do leta 2026) u maju 2022.

Ako je istina ono što sad otkrivaju Nemci, samo četiri mjeseca posle dao je ruku šefu Red Bula da mu dolazi u korporaciju godinu i po pre isteka saradnje sa Englezima.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

1 d

Novo Sport Video Menu