Nova vest
Fudbal 34

11.10.2024.

9:16

Imamo li 11 koji će konačno srušiti Švajcarsku?

Pred izabranicima Dragana Stojkovića je prilika da se revanširaju fudbalerima Švajcarske za prethodna dva poraza koja je ova reprezentacija nanela na poslednja dva Mundijala.

Srđan Novaković
Starsport

Fudbaleri Srbije posle duela protiv Španije i Danske na svom terenu u Leskovcu sastaće se sa timom Švajcarske koja je veliki dužnik orlova u poslednjih šest godina. 

Naravno kada svi pomenu reprezentaciju Švajcarske, prvo što pada na pamet to su utakmice prvenstveno na Mundijalu u Rusiji, gde su naši rivali bili bolji sa 2:1, dok je četiri godine kasnije u Kataru je bilo 3:2.

Da stvar bude još gora svi ovi mečevi su bili za plasman u osminu finala Svetskog prvenstva. 

Naredni duel koji će se igrati u Leskovcu možda neće imati takav rezultatski značaj kao na Mundijalima, ali pošto je Liga nacija takmičenje koje se igra za bodove, svaka utakmica može biti veoma bitna. 

Srbija je posle dva kola upisala jedan bod na svom kontu, koji je zarađen na utakmici protiv prvaka Evrope reprezentacije Španije na stadionu Rajko Mitić.

"Orlovi" ipak nisu nastavili u istom ritmu, jer su nastupom u Kopenhagenu razočarali, jer su pružili slabu igru i lagano su poraženi sa 2:0. 

Švajcarci u ovu utakmicu ulaze bez bodova posle dva kola, jer su prvo bili poraženi od Danske sa 2:0, a onda i od Španije na svom terenu sa 4:1. 

I dalje je to tim koji je veoma taktički disciplinovan, dobro uigran što govore i poslednji rezultati na velikim takmičenjima, kao što je minulo Evropsko prvenstvo u Nemačkoj  na kome je tim Murata Jakina dogurao do četvrtfinala, gde je eliminisan od Engleske posle penala. 

Dragan Stojković na prva dva duela u Ligi nacija nije odustao od svoje prethodne formacije sa trojicom igrača u poslednjoj liniji (3-4-2-1), pa tako se očekuje i da krene utakmicu protiv Švajcarske. 

Dušan Milenković/Starsport
I protiv Španije kao i na gostovanju Danskoj, poslednju liniju odbrane činili su Pavlović, Milenković i Eraković.
 
Razlika u odnosu na utakmicu u septembarskom ciklusu je ta što je Pavlović izgubio status startera u Milanu, dok ni Eraković nije standardan u Zenitu.
Jedino novopečeni kapiten reprezentacije Nikola Milenković se ustalio u Notingemu, gde su odlično adaptirao i pruža sjajne partije.
 
Naravno da bi prema očekivanju na golu trebalo da ostane Predrag Rajković koji je nezamenljiv u Al Itihadu. 

Na krilima je gotovo izvesno da će Stojković ukazati poverenje Kosti Nedeljkoviću kome su prekopotrebni minuti pošto ih trenutno u Aston Vili nema previše.

Pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Videćemo hoće li protiv Švajcaraca bivši fudbaler Crvene zvezde imati više izleta na protivničku polovinu. 


Uz levu aut liniju trebalo bi da gledamo Veljka Birmančevića koji je standardan u Sparti i ono što je još bolje, i u klubu igra na praktično identičnoj poziciji.

Birmančević se odlično pokazao na utakmici protiv Španije, gde je bio jedan od igrača koji je najviše mučio odbranu rivala, pa očekivati je da to uradi i na utakmici protiv Švajcarske. 

Najviše problema Stojković bi mogao da ima na sredini terena, gde zbog povrede neće biti Ivana Ilića, koji je kod selektora bio nezamenljiv na poslednjim mečevima. 

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Za mesto pored Saše Lukića koji je bio vezivno tkivo između poslednje linije i navalnog dela terena, pretenduju Grujić, Zdjelar i Maksimović.

Prema našem mišljenju na terenu od prvog minuta bi mogao da se nađe Saša Zdjelar, koji za razliku od Lukića ima bolje defanzivne karakteristike.

Bivši fudbaler Partizana je dobar u kvarenju igre protivnika, a to ćemu biti dobra prilika da popravi utisak iz Moskve, gde nije pružio partiju na njegovom prepoznatljivom nivou. 

Srbija je na utakmici protiv Danske u napadačkom delu terena imala dvojicu igrača, ali sada bi trebalo da to bude sa trojicom pojedinaca.

Na prvom mestu tu je Lazar Samardžić koji u dobrom raspoloženju stiže na ovo okupljanje, jer su njegove partije u dresu Atalante sve bolje i bolje, pa se svi nadaju da bi mogao da prenese i nacinalnom timu. Svi od Lazara očekuju da on bude novi Dušan Tadić. 

Selektor je za ove akcije reprezentacije pozvao Mihajla Ivanovića i Dejana Zukića koji igraju u svojim klubovima, ali u poslednjih nekoliko nedelja ime koje se najviše spominje u fudbalskim krugovima je Andrija Maksimović.

Fudbaler Crvene zvezde, kojeg je Vladan Milojević ubacio u vatru na večitom derbiju protiv Partizana kao i na utakmici protiv Intera, pa tako se sada očekujemo i u dresu reprezentacije da to uradi Dragan Stojković. 

Selektor je istakao da će Maksimović sigurno debitovati, moglo bi to da bude već protiv Švajcaraca. 

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Maksimović je pokazao da se ne plaši velikih utakmica, da se dobro kreće, traži loptu i pogotovo na utakmici protiv Intera u Ligi šampiona je stvorio nekoliko šansi, gde je zapretio Janu Someru. 

Dobrom partijom na Đuzepe Meaci je privukao pažnju i strane javnosti, a isto bi mogao da uradi i sa eventulnom dobrom igrom u dresu reprezentacije. 

Dok za mesto najisturenijeg napadača mislim da dileme nema, to je rezervisano za povratnika u reprezentaciju, Aleksandra Mitrovića, kome će ovo biti prvi duel u dresu Srbije posle Evropskog prvenstva.   

Potencijalni sastav Srbije: Rajković – Pavlović, Milenković, Eraković – Nedeljković, Zdjelar, Lukić, Birmančević – Samardžić, Maksimović – Mitrović

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 34

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

1 d

Novo Sport Video Menu