Nova vest
Fudbal 6

11.10.2024.

11:50

Srbin osvojio Vembli: "Veliki Ivane, šta si im uradio?!"

Tema dana u Grčkoj nisu oni koji to najčešće jesu, košarkaši Panatinaikosa i Olimpijakosa, posle dugo vremena to su fudbaleri i senzacionalna pobeda na Vembliju pod komandom Ivana Jovanovića.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/DAMIEN EAGERS

Grci su u okviru Lige Nacija potukli engleski sastav 2:1 i to na spektakularan način - golom u 90+4. minutu!

Otkad je preuzeo reprezentaciju Grčke sredinom juna, rođeni Lozničanin je u potpunosti promenio njen dnk, nastupila je radost i broje se samo pobede. Trenutno ih je tri u nizu, posle tri runde Lige nacija. 

Finska je potučena rezultatom 3:0, potom Republika Irska u gostima 2:0, a onda, u večeri za pamćenje, Engleska je bačena na kolena u "kolevci fudbala". 

Grčki mediji su ushićeni do te mere da ovaj trijumf gotovo poistovećuju sa nekim od najvećih pobeda grčkog fudbala u istoriji, evociraju se uspomene na 2004. i trijumfalni EURO pod komandom velikog Ota Rehagela.

Pobeda nad Englezima je nešto najbliže tom podvigu, ako pitate Grke.

U tekstu na portalu "Gazzetta" pod naslovom "veliki Ivane, šta si im uradio?", autor ushićeno veliča taktičko remek delo srpskog stručnjaka protiv favorizovanih Engleza za koje kaže da su potcenili snagu rivala.

Belingem i ostale zvezde su "upale u zamku" iz koje im nije bilo spasa.

"Utakmica koju nećemo zaboraviti dok smo živi. Ovo je bila reprezentacija Grčke izvučena iz najboljih planova sjajnog Ivana! Pobeda grčkog fudbala koja će se pamtiti vekovima. Dominacija na Vembliju: sa više šansi, sa lepim, dominantnim fudbalom u prvih 30 minuta, sa velikom strašću, sa preuzimanjima, sa neverovatnom doslednošću u planu kontranapada. Sa neverovatnim Rotom, nezaustavljivim Colijem, ubicom Pavlidisom, strašnom odbranom!", pišu Grci.

Bila je ovo posebna pobeda ne samo zbog toga što je ostvarena nad Englezima, i što je gostujuća, što je treća uzastopna za Grke koji su u velikom jurišu, posebna je i teška, nažalost, jer je prva nakon tragedije koja je zasedila nacionalni tim samo dan ranije.

EPA-EFE/ANDY RAIN

Pomešana su osećanja Grka zbog trijumfa ujedno i zbog smrti doskorašnjeg reprezentativca Džordža Baldoka, koji će večno ostati u srcima scih članova ekipe.

Teško je bilo sabrati misli i fokusirati se na utakmicu, otuda je pobeda još značajnija.

"Čuli smo strašne vesti, atmosfera je bila poljuljana... Dokle god ovi momci budu u reprezentaciji i Baldok će biti deo nje. Zauvek će bitu našim srcima. To što se desilo bilo je za nas ekstra motivacija, bilo je važno da odigramo dobro zbog njega i na taj način održimo sećanje na Baldoka. Teško je, znali biste koliko je teško da ste ušli u našu svlačionicu. Satima su igrači pokušavali da shvate šta se doodilo dan pre. Bio je to mračan dan a ova pobeda bila je samo tračak svetlosti u tom mraku. Naša reakcija je bila najbolja moguća. Nije nam bilo lako, ali nije ni Englezima sa nama. Na kraju smo pošteno dobili utakmicu. Ova grupa igrača je vrlo bliska", bile su prve reči novog heroja grčkog fudbala Ivana Jovanovića.

Oto Rehagel je konačno dobio dostojnog naslednika na klupi helena.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

1 d

Novo Sport Video Menu