Nova vest
Fudbal 1

4.10.2024.

14:26

Dijara novi Bosman: FIFA izgubila na sudu, da li stiže revolucija u transferima?

Najviši sud Evropske unije rekao je da su neka pravila FIFA o transferima igrača u suprotnosti sa zakonodavstvo EU.

Izvor: Beta

Profimedia

Presuda je usledila nakon što je bivši francuski reprezentativac Lasana Dijara pravno osporio pravila Fifa nakon spora sa klubom koji datira od pre deset godina.

Dijara je tvrdio da su ograničenja FIFA uticala da nije mogao da pronađe novi klub nakon što mu je raskinut ugovor sa moskovskom Lokomotivom 2014. godine.

Pravila FIFA navode da ako igrač raskine svoj ugovor bez "pravednog razloga", igrač i svaki klub koji želi da ga potpiše zajedno su odgovorni za plaćanje obeštećenja prethodnom klubu.

"Ta pravila ometaju slobodno kretanje igrača i takmičenje između klubova. Pravila o kojima je reč su takva da ometaju slobodno kretanje profesionalnih fudbalera", navodi se u saopštenju suda.

Sud je dodao i da sadašnja pravila "nameću značajne pravne rizike, nepredvidive i potencijalno veoma visoke finansijske rizike, kao i velike sportske rizike za igrače i klubove koji žele da ih zaposle, i koji ometaju međunarodne transfere igrača".

Dijara je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Lokomotivom, koji je raskinut godinu dana kasnije nakon što je Dijara bio nezadovoljan smanjenjem plate.

Lokomotiva je tražila odštetu od FIFA, a Dijara je podneo protivtužbu, tražeći nadoknadu za neisplaćene zarade.

Sud za sportsku arbitražu je presudio da je klub raskinuo ugovor sa Dijarom "sa opravdanim razlogom" i igraču je naloženo da plati 10,5 miliona evra.

Dijara je tvrdio da je njegovu potragu za novim klubom ometala pravila FIFA koja predviđaju da će svaka njegova nova ekipa biti zajedno sa njim odgovorna za plaćanje odštete Lokomotivi.

"Na neki način afera Lasana Dijara je afera Bosman 2.0" rekao je Dijarin belgijski advokat Žan-Luis Dupont, koji je takođe bio uključen u slučaj fudbalera Žan-Marka Bosmana 1995. godine.

Presuda u tom slučaju omogućila je igračima da pređu u drugi klub po isteku ugovora bez plaćanja naknade za transfer te je ukinula kvote za strane igrače u klubovima, takozvano Bosmanovo pravilo.

Presuda u slučaju Dijare primoraće FIFA da revidira neka transfer pravila kako bi se poklapala sa pravilima EU.

Podeli:

Tagovi:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu