Nova vest
Fudbal 1

26.9.2024.

14:50

Drama u FIFA zbog novca – niko neće da prenosi utakmice

Svetska fudbalska federacija (FIFA) naišla je na neočekivane poteškoće u organizaciji narednog Svetskog klupskog prvenstva koje bi trebalo da se održi 2025. godine.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Jedino što je za sada sigurno je vreme održavanja turnira koji će se igrati u potpuno novom formatu, sa 32 kluba umesto dosadašnjih osam. Ovaj spektakl zakazan je za 15. jula i trajaće mesec dana, a domaćin su Sjedinjene Američke Države, koje su i naredni domaćin "redovnog" Mundijala, koji će biti održan samo godinu dana kasnije.

Biće ovo svojevrsna uvertira za Svetsko prvenstvo reprezentacija, koje će se, osim u SAD, igrati u Kanadi i Meksiku.

Svi drugi aspekti takmičenja su i dalje "u magli" - pre svega finansije i stadioni na kojima će se igrati mečevi.

Za razliku od tog Mundijala, Svetsko klupsko prvenstvo nema očekivanu finasnijsku potporu koju je FIFA očekivala od priliva novca od TV prava, jer tog novca, u ovom trenutku, nema.

Naime, kako prenose strani mediji, poslednji rok za podnošenje ponuda za televizijska prava za pola sveta, Ameriku, Azijiu region Bliskog istok i severne Afrike, istekao je u sredu. Niko se nije javio.

"Žreb je zakazan za decembar, a rizik da predsednik FIFA Đani Infantino tamo stigne kao "goli kralj" je veliki, i zapravo je predsednik FIFA lično preduzeo inicijativu tako što je organizovao kriznu sednicu na kojoj je okupio predstavnike najvećih svetskih televizija", piše italijanska Gazeta.   

Infantino ne želi ni da pomsili da se pompezno najavljeni turnir neće održati, što bi zaista bila katastrofa za FIFA, pa je upregao sve moguće resurse da ubedi vlasnike najvećih televizija da otkupe prava na prenose utakmica.

EPA-EFE/WALTER BIERI

FIFA je već napravila jednu lošu procenu vezanu za organizaciju Svetskog klupskog prvenstva kada je objavila listu stadiona na kojima će biti održane utakmice. Međutim, u toj organizaciji brzo su shvatili da će igranje mečeva na dva kraja SAD, u različitim vremenskim zonama, biti veliki i nepremostiv problem za nosioce TV prava, samim tim bi spustili cenu svojih usluga, pa je lista stadiona gotovo kompletno promenjena, naravno kako bi TV kuće bile u stanju da organizuju prenose svih mečeva.

"Priča oko TV prava je postala drama za FIFA", piše dalje Gazeta, koja dalje navodi da Svetska fudbalska organizacija očekuje četiri milijarde dolara od prodaje TV prava.

Za sada, taj megalonmanski plan nije ni blizu da se ostvari. Situacija je vrlo nepovoljna po čelnike Svetske fudbalske organizacije.

Kompanija "Apple" je bila u pregovorima sa FIFA, nudila je milijardu, međutim dve strane se nisu mogle dogovoriti pa se nije došlo do sporazuma. A bez TV prenosa, jasno, neće biti ni sponzora koji traže vidljivost za svoje proizvode. 

"FIFA u ovom trenutku nema ništa u rukama, a vreme ističe", zaključak je ovog italijanskog medija.
 

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

1 d

ABA

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović

8:13

1 d

Promo

Telefon na 36 rata u Yettelu

Korisnici novih paketa Yettela mogu da kupe telefon na čak 36 rata preko Yettel Banke. Uz to automatski dobijaju i tri godine garancije na uređaj, bez dodatnih troškova.

Promo

15:56

10 h

Novo Sport Video Menu