Nova vest
Fudbal 15

23.9.2024.

14:25

UEFA promenila pravilo o ruci – i sudije su zbunjene VIDEO

UEFA sudije koje dele pravdu na mečevima pod okriljem te organizacije ubuduće će sankcionisati najstrožom kaznom igranje rukom kakvo se desilo na meču Španije i Nemačke.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Bila je to situacija koja je izazvala mnogo bure, posebno među nemačkim navijačima, koji su bili kivni na glavnog arbitra zbog toga što nije svirao penal za "pancere" nakon Kukureljinog "rukometa" u kaznenom prostoru.

Prethodno, Musijala je uputio udarac u gol.

Kukureljina ruka je bila odručena od tela kada ga je lopta pogodila, međutim prema pravilima koja su dosad važila, nije bilo elemenata za najstrožu kaznu.

Ubuduće, ipak, ovakve situacije biće drugačije tretirane, u korist napadačkog tima, prema odluci Sudijske komisije UEFA koja je kao motiv promene pravila navela upravo pomenuti slučaj sa pomenute utakmice na EURO.

"Prema najnovijim smernicama UEFA, kontakt rukom sa loptom koji zaustavlja udarac na gol treba strože kazniti i u većini slučajeva treba dosuditi kaznu, osim ako je ruka odbrambenog igrača preblizu telu. ili u kontaktu sa telom. U ovom slučaju (Kukurelja), defanzivac rukom, koja nije preblizu tela, zaustavlja udarac na gol, čineći sebe većim, pa je trebalo dosuditi penal“, navedeno je u dokumentu koji sada imaju u rukama arbitri evropskih asocijacija.

Javnost je sa skepsom dočekala ovo saopštenje, a stav je da će ljubitelji fudbala biti još više zbunjeni šta je nedozvoljeno igranje rukom, a šta nije.

Verovatno će i same sudije biti zbunjene u takvim situacijama koja je odluka ispravna.



 

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu