Nova vest
Fudbal 24

18.9.2024.

10:41

Preminuo Salvatore "Toto" Skilači

Junak Italije sa Mundijala 1990. godine, legendarni Salvatore "Toto" Skilači, preminuo je u 59. godini posle duge borbe sa kancerom.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Skilači je svoj najblistaviji trenutak karijere, to već znaju čitave generacije fudbalskih zanesenjaka, doživeo na pomenutom Svetskom prvenstvu u dresu Azura koji su zahvaljujući njegovim golovima i njemu kao apsolutnim otkrovenjem Mundijala, zauzeli treće mesto.

Bivši golgeter Juventusa i Intera prevezen je pre nedelju dana u bolnicu "Čiviko" u Palermu na dalja ispitivanja, s obzirom na to da mu je ranije dijagnostikovan tumor na debelom crevu, kojeg je dva puta operisao.

Skilaći je tada dobio i tešku upalu pluća i od tada se nalazio na terapiji kiseonika visokog protoka.

Ovog puta, novu tešku bitku nije uspeo da dobije. Svet fudbala tuguje. Otišao je heroj mnogih.

"Zbogom Toto Skilači, napadač magične noći je otišao", ovim rečima Gazeta delo sport se oprostila od igrača koji je svojim golovima na Mundijalu koji je tada organizovala Italija i ljubitelje fudbala van "Čizme" da mu se poklone i zauvek ga čuvaju u srcu.

Jer otišao je junak generacija...

Od Skilačija se danas oprašta fudbalski svet, među prvima mu je oproštajnu poruku posvetio njegov nekadašnji klub Inter.

"Ispunio je san italijanskog naroda tokom "Magičnih noći" Italije 1990. Inter iz Milana izražava saučešće porodici Skilači povodom smrti Totoa".

Skilači je rođen u Palermu 1964. godine, dva puta se ženio, za Ritu i Barbaru, iza sebe je ostavio troje dece, Džesiku, Matiju i Nikolu.

Sjajni napadač se fudbala latio u Mesini gde je postao ikona kluba sa preko 200 utakmica i 61 golom. U to vreme jedan od trenera mu je bio Čeh Zdenjek Zeman koji ga je lansirao u sazvežđe najboljih golgetera na Apeninima - Skilači je u poslednjoj sezoni u klubu postigao 23 gola.

Bio je spreman za viši nivo fudbala. Slava je čekala da ga prigrli.

Usledio je transfer u Juventus za koji je već u prvih 30 utakmica postigao 15 sezona, bio je jedan od najzaslužnijih za osvajanje Kupa Italije i UEFA Kupa. I onda, na vrhuncu karijere, desio mu se Mundijal u Italiji 1990. godine. Čuvene utakmice, još čuveniji golovi za delirijum koji i danas struji venama svakog italijanskog navijača koji drrži do sebe, na pomen Totoa.

Mundijal 1990. Skilači je završio kao najbolji strelac sa šest pogodaka, proglašen je i za najboljeg igrača turnira. Taj Mundijal i njegov opus u dresu Italije bili su njegovo životno delo.

Golom za 2:1 protiv Engleza doneo je Italiji treće mesto na Mundijalu.

Nikada posle toga Skilači nije bljesnuo u dresu Italije. Do kraja reprezentativne karijere postigao je samo još jedan gol, protiv Norveške u kvalifikacijama za EURO 1992. 


 

Podeli:

Komentari 24

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu