Nova vest
Fudbal 0

15.9.2024.

14:13

Engleska gubi domaćinstvo Evropskog prvenstva u fudbalu?

Fudbalska reprezentacija Engleske mogla bi biti suspendovana s narednog Evropskog prvenstva iako je jedna od zemalja u kojoj će se održati turnir.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Evropsko prvenstvo 2028. godine, gde će titulu prvaka braniti selekcija Španije, biti će održano u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj.

Zvuči pomalo neverovatno, ali realne su mogućnosti. Iako jedna od zemalja domaćina, fudbalska reprezentacija Engleske bi zbog suspenzije mogla propustiti naredno Evropsko prvenstvo ili bi joj se barem moglo oduzeti domaćinstvo. 

Prvenstvo će se, prema navici, igrati u junu i julu meseci. Datumi početka i finala nisu još uvijek objavljeni, ali moglo bi doći do određenih promjena.

UEFA je upozorila FA da bi Engleskoj moglo biti zabranjeno da bude domaćin turnira ako Ser Kir Starmer nastavi sa svojim planovima o stvaranju muškog fudbalskog regulatora.

Prema izveštajima, procurila je kopija pisma UEFA-e koja je upućena ministru za kulturu. Ona upozorava kako mešanje vlade u vođenje fudbala ne sme da se dešava.

Ovo dolazi nakon što su postojali planovi za sprečavanje vrhunskih klubova da formiraju Superligu odnosno odmetnutu ligu.

Novi zakoni omogućili bi novostvorenom regulatoru da nadgleda klubove u prvih pet divizija engleskog fudbala.

Glavna poruka u pismu koje je procurilo jeste da je osnovni zahtjv da igra ostane nezavisna.

Ako se ovi zahtevi ne ispune, onda bi sankcija mogla da bude zabrana Engleskoj da bude jedan od organizatora EURO-a.

Iako je do toga ostalo još skoro četiri godine, FA bi već sada trebao da krene u rešavanje ovih problema.

Podsetimo da je Engleska na minulom Evropskom prvenstvu ušla u finale, ali je poražena od Španije rezultatom 2:1.

Takođe, na prvenstvu održanom pre tri godine Engleska je zauzela drugo mesto izgubivši u finalu od Italije nakon penala.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu