Nova vest
Fudbal 46

8.9.2024.

20:24

Srbija na skeneru B92.sport: Pravićemo Tadića od blata

Srpski fudbaleri razočarali su protiv Danaca u još jednom meču u kojem su bili gotovo bezopasni po gol potivnika.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP

Izabranici Dragana Stojkovića bili su puki posmatrači dominacije protivnika koji je odigrao bolje, zrelije, konkretnije, sa dva udarca u gol razoružao naš tim i opravdao ulogu favorita. Srbija je odigrala još jedaa meč u kojem nije postigla gol, protiv Danaca nije bila ni blizu tog cilja i neefikasnost sada već postaje ozbiljna boljka aktuelne reprezentacije.

Ovo je naša ocena igre naših fudbalera protiv Danaca.

Golman i odbrana:

Predrag Rajković - Najbolji srpski golman ne može sebi da prebaci krivicu ni za prvi, ni za drugi gol, niti mu to može neko staviti na teret. Nije imao bogzna koliko posla. Dva šuta u njegov gol završila su u mreži. Kod prvog udarca je možda mogao da se nada povoljnijem ishodu, bacio se na pravu stranu, ali kod drugog niko, pa ni Rajković, nije video šta dolazi. "Makazice" Poulsena ne bi odbranila ni tri Rajkovića, dva Bufona i jedan Donaruma.

Kosta Nedeljković - Ovaj momak je potvrda teze da su godine samo broj. Fudbal ili znaš da igraš ili ne znaš, trećeg nema. Bilo da imaš 19 ili 33 godine. Činjenica da je Nedeljković drugi put zaredom starter u reprezentaciji dovoljno govori o tome koliko Piksi ima poverenja u njega i koliko je on zapravo sjajan igrač. Ovog puta, piše sebi kiks koji je prethodio golu Danaca. Izgubio je loptu kraj aut-linije, iako daleko od gola, i onda je brzo shvatio da je to bila kobna izgubljena lopta. Na bolan način je spoznao svu surovost ovakvih propusta. Neka samo nauči iz grešaka i Srbija ne mora da brine za desnog beka za narednu deceniju.

Nikola Milenković - Komandant srpske odbrane. Bez njega i Pavlovića naša defanziva je nezamisliva. Da imamo još takvih igrača, gde bi nam bio kraj. Fudbal je, ipak, stvar saradnje čitavog kolektiva, a na "Parkenu" to nije bilo na najvišem nivou. Milenković je morao da "krpi" i svoje i tuđe rupe pa je linija odbrane lelujala pod najjačim udarima Danaca. Možda je mogao bolje da interveniše kod prvog gola Danaca, nije presekao pas koji je na kraju bio koban.

Strahinja Pavlović - Milanov adut je i ovog puta pokazao čitav spektar poteza koji ga i čine jednim od najboljih defanzivaca Evrope. Borben, probojan, žustar, vezivno tkivo srpske defanzive, jedan od onih igrača koji čini da drugi pored njega budu odvažniji, hrabriji. Uradio je što je do njega, kao i protiv Španaca, nažalost gledao je saigrače iz veze i napada kako bespomoćno udaraju o danski zid.

Strahinja Eraković - U liniji sa Milenkovićem i Pavlovićem bivši štoper Zvezde može samo da napreduje, da dobije sve što mu nedostaje, da uči i da prepisuje od starijih kolega. Vodio je tešku borbu sa snažnim dancima, izlazio kao pobednik iz mnoštva duela, ipak teško je i njemu dati prelaznu ocenu kada je rezultat ovakav kakav je na kraju. 

Profimedia

Marko Grujić - Piksijevo "iznenađenje" za Dance bio je bespotreban eksperiment koji se nije isplatio. Pitanje je zbog čega je uopšte selektor bilo šta menjao u odnosu na meč sa Špancima, za tako nešto nije bilo potrebe, uvideo je to i Piksi, pa je već posle 45 minuta shvatio uzaludnost te ideje. Grujića je izveo na poluvremenu i uveo Živkovića, pa je tako u drugom poluvremenu sa Dancima imao istu postavu kojom je krenuo sa Špancima. Ali tada smo već bili u minusu.

Saša Lukić - Vezni red Srbije upadljivo je podbacio je na "Parkenu". Bez kreacije, bez ideje kako da se probiju linije Danaca, doduše Lukićev zadatak i nije bio da obavlja tuđi posao, već da kvari igru Danaca na šta je trošio ogromnu energiju. Od njega su Orlovi imali samo to - borbu i ništa osim toga.

Ivan Ilić - Fudbaler Torina nije došao na utakmicu. Takav se utisak stekao posle 90 minuta fudbala sa Dancima. Nigde ga nije bilo, ni njegovih lopti, ni pasa u prostor, ka Samardžiću, Joviću, ništa. Začudo, Piksi je svog Nišliju držao na terenu do samog kraja. Neko to dorbo reče, "pravićemo Dušana Tadića od blata".

Veljko Birmančević - Počeo je meč energično, vrlo ambiciozno, bio je češće prisutan na polovini rivala nego u defanzivi, međutim kako je vreme prolazilo sve više je svu svoju snagu počeo da polaže na defanzvne zadatke. Još negde od sredine prvog poluvremena morao je isključivo da brine o napadima Danaca koji su su bili sve učestaliji. Sve ređe se "ponavljao". Danci su ga trošili i izbacili ga iz koloseka.

EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Lazar Samardžić - Od njega je stigla najveća pretnja po gol Danaca danas - udarac mu je ukrotio Šmajhel i to je bio i jedini njegov pravi, konkretan potez. Utopio se u sivilo igre. Kad ne ide timu, teško da to može popraviti inspiracija pojedinca, a Samardžić nije igrač, barem to nije još uvek, koji može potezom učiniti da sve brige prođu. Vreme radi za njega, to je jedino pozitivno što se može reći za ovog momka nakon meča u Kopenhagenu.

Luka Jović - Napadač Milana može sebe i dalje da teši jedino činjenicom da je strelac poslednjeg gola za naš nacionalni tim, protiv Slovenije na EURO. Neefikasni smo bili protiv Engleske, pa sa Dancima u Nemačkoj, potom sa Špancima i ponovo sa Dancima. Nedostaje nam gol-igrač, a bogami nam nedostaje i igra za gol-igrača. Jović je u prvom polouvremenu imao 16 dodira sa loptom, ali su to bili baš to, samo dodiri, i ništa više od toga, ništa konkretno. Previše radilica u vezi i manjak kreativnog delovanja su takođe razlog zbog čega nismo videli opasnijeg Jovića. Realno, ne možemo samo njega kriviti kad nema gola.

Izmene:

Andrija Živković (od 46. umesto Grujića) - Da je počeo od starta, kao što je to u Beogradu sa Špancima možda bi Srbija bila probojnija, opasnija u prvom delu meča kada je i bila koliko toliko kadra da naudi Dancima. Makar je to bio utisak. Piksi se, ipak, taktički odlučio za Grujića, niej to bio najbolji plan, pa je Živković u nastavku zauzeo svoje mesto. Ovog puta, bez pravog učinka. Danci su ga potpuno zatvorili.

Petar Ratkov (od 64. umesto Samardžića) - Pokušao je Piksi svežinom da odgovori na snagu Danaca, Ratkov je bio jedna od opcija koja mu je bila pri ruci, ipak za ovakav meč, za ovakvog rivala i situaciju u kojoj se Srbija našla, ipak slabo oružje da se ozbiljniej zapreti protivniku.    

Stefan Mitrović (od 64. umesto Nedeljkovića) - Premalo vremena na terenu da se sažme utisak o njegovoj igri ali važni minuti za ovog momka čija brzina i prodoronost mogu u budućnosti biti tas za prevagu u važnim utakmicama.

Kristijan Belić (od 72. umesto Lukića) - Za borbenog Belića ovo je bila idealna utakmica, za njegove karakteristike i način na koji on igra fudbal. Voli dase potuče, ne preza od rivala ma kako se on zvao ali Srbiji je, rekosmo to već, bilo potreban igrač poteza, majstor, koji bi preokrenuo tok utakmcie u našu korist.

Đorđe Jovanović (od 80. umesto Birmančevića) - Napadač Partizana bio je još jedan rezervni adut u navali kojeg je Piksi gurnuo u pokušaju da na svežinu dođe do gola protiv Danaca. Međutim ni sa tri napadača u finišu meča (Jović, Ratkov, Jovanović) Srbija nije pronašla rupu u odbrani protivnika. Nije bila ni blizu tome. Za Jovanovića, ipak, lepo iskustvo i podstrek za nastavak karijere.

Selektor

Profimedia

Nadamo se samo da Dragan Stojković Piksi posle ovog meča neće vređati inteligenciju dela nacije deklamovanjem statistike sa meča ako se kojim slučajem pokaže da smo imali mnogo više pasova od protivnika. Sećemo se, nakon remija sa Slovenijom na EURO izašao je sa izjavom kako je njegov tim imao 200 pasova više od ekipe koja je realno nadigrala Orlove. Nije, ipak, rekao da se većina tih pasova odigrala na našoj polovini, ali ova epizoda je već stvar prošlosti. Stojković nas ni danas nije ubedio da ume da postavi igru i da podeli uloge. Pogrešio je u startu sa Grujićem u prvih 11, posle je pokušao da se iskupi sa Živkovićem ali je već bilo kasno. Dok su Danci slavili drugi gol, a naši igrači imali upisan tek jedan udarac ka Šmajhelu, verovatno je selektoru kroz glavu prolazila misao o njegovom egu i činejnici da je dozvolio da ostanemo bez usluga udarnog kvarteta Tadić, Mitrović, Vlahović, SMS, bez kojih očito Srbija deluje potpuno bezopasno. Jutro je pametnije od večeri, možda Piksi bude okrenuo dobro poznate brojeve.


 

Podeli:

Komentari 46

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu