Nova vest
Fudbal 0

6.9.2024.

18:36

Posle Srbina, ne pomaže ni Hrvat - Kinezi ogorčeni sramotom fudbalera

Fudbalska javnost u Kini duboko je razočarana partijom reprezentacije i teškim porazom od Japana 0:7 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Japan, najveći favorit kvalifikacija, je jači, bolji, kvalitetniji od Kineza i tu se nema šta dodati i oduzeti, pobeda je bila očekivana, ali način na koji je Kina poražena i ponižena, izudarana kao bokserska vreća, boli drugu najmnoglljudniju zemlju sveta.

Otuda se samo nižu kritike i negativni komenari na račun Saveza, selektora, igrača i svih odgovornih za ovaj debakl i najteži poraz u poslednjoj deceniji.

Prvi na udaru, prirodno, je hrvatski selektor Branko Ivankvić koji je na tom mestu zamenio srpskog trenera Aleksanda Jankovića kako bi doveo u red ekipu, dotegao linije, pokušao da podigne nivo igre i dicipline, došao je da donese nadu, a dobio je šamar već na prvom koraku.

"Radili smo najviše na odbrani pred meč sa Japanom", rekao je Ivanković posle utakmice i svog najtežeg poraza u karijeri.

Kineski fudbal je već dugi niz godina u nazadovanju, i na klupskom i na reprezentativnom nivou, gotovo da je na aparatima. Ne vidi se svetlo na kraju tunela. Ogromna ulaganja kineskih klubova pre skoro deceniju, sećamo se vrlo dobro tog talasa, imala su za cilj da podignu kvalitet angažmanom stranih igrača koji su dolazili za veliki novac - nešto što danas radi Saudijska Arabija.

EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Ali taj projekat se nije održao, štaviše nekolicina tada najmoćnijih klubova danas su ili u finansijskoj dubiozi, a neki su se i ugasili. U isto vreme kineski vlasnici počeli su da povlače svoj kapital iz evropskih klubova po direktivi države koja je shvatila uzaludnost ulaganja u fudbal na sve strane i rasipanja novca. 

U aktuelnoj kineskoj reprezentaciji igraju dva naturalizovana igrača Tajas Brauning i Fernandinjo, međutim i oni su se uklopili u sivilo ekipe koja je potučena u Japanu. Strani selektori su redovna pojava na klupi Kine. Nekada su to bili Ari Han, Marčelo Lipi, Fabio Kanavaro, Kineze je svojevremeno predvodio i Vladimir Petrović Pižon, kao i legendarni Bora Milutinović, svetski rekorder po broju nastupa na Mundijalima.

Ni ova velika, renomirana imena svetskog fudbala nisu uspela da podignu kineski fudbal i pomere ga sa margina gde tradicionalno tavori.

Izgledi nisu veliki da se situacija popravi u narednim godinama. Svetska supersila ostaće fudbalski autsajder.

Možda je najbolji komentar utakmice sa Japanom dao jedan razočarani navijač Kine.

"Kina je igrala toliko loše da nismo videli ni kako izgleda japanski golman".

 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu