Nova vest
Fudbal 6

6.9.2024.

11:18

Fudbal ovo ne pamti – Bolivija na 4.150 metara igra kao Barsa VIDEO

"Ćiribu, ćiriba, igra Voša k'o Barsa", glasi jedna od najpoznatijih pesama navijača Vojvodine, a jednom takvom magijom i fudbalska reprezentacija Bolivije igra kao u eri Lionela Mesija.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Juan Karita

Ta magija se zove: igranje utakmica na ogromnoj nadmorskoj visini, što je kroz istoriju fudbala donelo najveće uspehe ovoj južnoameričkoj zemlji.

Tako je 2009. godine Argentina sa selektorom Dijegom Armandom Maradonom gostovala u La Pazu na stadionu koji se nalazi na 3.640 metara nadmorske visine i bila deklasirana sa 6:1.

Čuvene su slike Brazilaca koji su gostujući Boliviji jedva preživljavali sa bocama sa kiseonikom, a prethodne večeri je oboren rekord.

Bolivija je odlučila da Venecuelu ugosti u Al Altu, na stadionu koji se nalazi na neverovatnih 4.150 metara nadmorske visine.

"Igramo gde živimo", glasilo je opravdanje Bolivijaca, ali za koje nisu mnogo marili jer su ponovo igrali "k'o Barsa".

Ubedljivo su nadigrali Venecuelance rezultatom 4:0 u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. i tako nastavili niz vrhunskih rezultata na domaćem terenu.

U tekućim kvalifikacijama Argentina je uspela da slavi u La Pazu (0:3), kao i Ekvador (1:2), dok su savladani Peru (3:0) i sada Venecuela (4:0).

Van svoje države Bolivija ima sve poraze, a jedini pogodak postigla je protiv Brazila u debaklu od 5:1.

Inače, FIFA je 2007. godine zabranila da se međunarodne utakmice igraju na stadionu koji se nalazi na nadmorskoj visini većoj od 2.750 metara.

Na to je reagovao tadašnji predsednik Evo Morales nazvavši takvu odluku "fudbalskim aparthejdom" nakon čega ju je FIFA povukla, a sada su Bolivijci nastavili da pomeranju granice.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu