Nova vest
Fudbal 12

5.9.2024.

22:39

"Orlovi" odoleli Španiji – gde je bila ova Srbija u Nemačkoj?

Fudbaleri Srbije i Španije remizirali su 0:0 u prvom meču grupe 4 "A" divizije Lige nacija.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

"A" divizija Lige nacija, 1. kolo grupe 4

Srbija – Španija 0:0
Stadion: Rajko Mitić (Beograd)
Sudija: Serdar Gozubujuk (Holandija)

Unapred su šampionu Evrope upisana tri boda pred meč u Beogradu, ali su srpski fudbaleri u potpunosti zasluženo stigli do boda na premijeri u elitnom rangu UEFA takmičenja.

Ko i da krivi one koji su bili pestimični? Katastrofalno izdanje na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj praćeno je još gorom atmosferom u našem nacionalnom timu.

Pred mečeve u Ligi nacija su se zaređali otkazi selektoru Draganu Stojkoviću, te se pojavile priče da je reč o svojevrsnom protestu protiv njega.

Piksi je za meč sa "crvenom furijom" mogao da računa na svega 12 od 26 igrača koje je vodio na kontinentalno takmičenje samo nekoliko meseci ranije.

Uprkos tome, naš tim je pokazao igru od kakve nas je odvikao. Naročito u prvom delu meča sa Špancima.

Sofascore

Okupljeni klinci na stadionu "Rajko Mitić", iako poseta generalno nije bila na zavidnom nivou, su sa ushićenjem dočekali najveću mladu zvezdu svetskog fudbala Lamina Jamala, a baš je na suprotnoj strani mladost bila jedna od glavnih utisaka.

Od prvog minuta je šansu dobio po desnom boku Kosta Nedeljković, debitovao je Jan Karlo Simić u nastavku, baš kao i nešto stariji Kristijan Belić.

Neka nova lica su možda i doprinela tome da Srbija posle dugo vremena nije gledala ko je protivnik sa druge strane, nego je počela da igra kako je zamislila – pa kako bude. I nije bilo loše, naprotiv.

U oba poluvremena Srbija je prva zapretila. Već u šestom minutu prvi put kada je Andrija Živković dobio sjajnu dugu loptu, a Samardžić i Lukić dvaput izblokirani.

Nizale su se potom šanse za Ilića i Jovića, a baš će napadač Milana biti jedan od onih koji će uprkos dobrom rezultatu biti itekako razočaran.

"Krivac" je njegov veliki promašaj iz 34. minuta. Maestralno je Luku proigrao Živkovića i ostavio ga u situaciji jedan na jedan sa Rajom, ali je ovaj iz neposredne blizine promašio čitav gol.

To je bila ubedljvo najbolja prilika na meču u kom je kapitensku traku Srbije po prvi put u karijeri poneo Nikola Milenković. Na drugoj strani je ta čast pripala Daniju Karvahalu koji je upisao 50. meč za Španiju, ali će ga pamtiti samo po problemima koje mu je Veljko Birmančević pravio.

Šteta je što u nekoliko navrata nismo bolje iskoristili brzinu fudbalera Sparte iz Praga.

Daleko od toga da i Španci nisu imali svoje šanse. Nekoliko šuteva Jamala je lako moglo da završi u našoj mreži, "častio" nas je Fabijan Ruis jednim nećkanjem, dok se za preostalo pobrinuo Predrag Rajković.

Srbija će kroz tri dana igrati ponovo, ovog puta u Kopenhagenu protiv Danske koja je u istom terminu savladala Švajcarsku rezultatom 2:0.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu