Nova vest
Fudbal 18

5.9.2024.

10:20

Veliko pojačanje Zvezde iza sebe ima mračnu prošlost

Fudbaler Silas Katompa Mvumpe stiže kao veliko pojačanje Crvene zvezde iz nemačkog Štutgarta, a iza njega stoji jedna neverovatna priča.

Izvor: SportSport.ba

Profimedia

Ovaj fudbaler iz Štutgarta je pre nekoliko godina otkrio šokantne detalje o prevarama kroz koje je prošao, uključujući činjenicu da je dugo igrao pod lažnim imenom.

Silas Katompa Mvumpa, koji je najavljen kao potencijalno veliko pojačanje za Crvenu zvezdu, donosi sa sobom ne samo fudbalski talenat već i mračnu prošlost prepunu prevara i manipulacija.

Ova priča o igraču iz Štutgarta razotkriva kako su prevara i obmana oblikovali njegovu karijeru.

Iako su mediji s oduševljenjem preneli vest o njegovom dolasku u Zvezdu, prava priča o Silasu je sve samo ne jednostavna.

Naime, pre nekoliko godina, tačnije 2021, otkriveno je da je Mvumpa igrao pod lažnim imenom i identitetom, koji su mu nametnuti od strane bivšeg agenta, prenosi "SportSport".

Silas je rođen u Kinšasi u oktobru 1998. godine, ali je koristio lažne dokumente koji su ga prikazivali kao rođenog 1999. godine.

Ova prevara počela je još kada je bio na probi u belgijskom Anderlehtu 2017. godine.

Iako je bio na pragu velikog transfera, njegov agent mu je savetovao da se vrati u DR Kongo pre isteka vize i ponovo aplicira za ulazak u Evropu.

Prema tvrdnjama Štutgarta, agent je Silasu rekao da će mu biti onemogućen povratak u Evropu ako se vrati u Afriku.

Kao mladi igrač bez iskustva i podrške, Silas je verovao agentu koji ga je izolovao i manipulisao. Tokom ovog perioda, Mvumpa je bio bez pristupa svojim finansijama i dokumentima.

Agent je promenio njegov identitet, dajući mu ime Silas Vamangituka, a godinu rođenja promenio u 1999. kako bi prikrio stvarne podatke.

Ova manipulacija imala je ozbiljne posledice za Silasa, koji je bio prisiljen da živi pod lažnim identitetom, dok su njegove stvarne informacije bile skrivene.

Kada je skandal otkriven, Silas je bio prisiljen da se suoči s posledicama. VfB Štutgart, u kojem je igrao, stao je uz njega i započeo postupak ispravljanja njegovih dokumenata, dok su kontaktirali vlasti u DR Kongu kako bi razjasnili situaciju.

Profimedia

Nemački klub je bio uveren da će Silas i dalje moći igrati za njih uz validnu licencu, dok su svi uključeni u ovu situaciju bili obavešteni o skandalu.

Ova situacija je dodatno komplikovala Silasovu karijeru, ali je takođe donela priliku da se jasno vidi njegova hrabrost.

Silas je javno govorio o svojoj prošloj nepravdi, otkrivajući koliko je teško bilo živeti u stalnom strahu i brinuti se za svoju porodicu u Kongu.

Ova hrabrost da progovori o svom iskustvu pruža nadu mnogim drugim igračima koji su prošli kroz slične situacije.

Sada, kao potencijalno novo pojačanje Crvene zvezde, Silas Katompa Mvumpa donosi sa sobom priču o prevaziđenim izazovima.

Njegova prošlost je podsetnik na važnost transparentnosti i etičkog ponašanja u svetu profesionalnog sporta.                           

Podeli:

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu