Nova vest
Fudbal 21

21.8.2024.

8:00

Zvezda preživela hladni sever – sledi vrelina "Marakane"

Nikada ne možete biti srećni ili zadovoljni kada izgubite, pogotovo ne u sportu, ali postoji nešto što se zove “prihvatljiv rezultat”, nešto što je Crvena zvezda uspela da izvuče na severu Norveške.

Izvor: B92.Sport

Autor: Petar Tadić

Petar Tadić
Petar Tadić
FK Crvena zvezda

Ekipa Vladana Milojevića izgubila je od Bode/Glimta, rezultatom 2:1, u prvoj utakmici plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona, te sa zaostatkom dočekuje revanš koji će se odigrati za šest dana na stadionu “Rajko Mitić”.

Rezultat je “prihvatljiv” iz više razloga, a u nastavku teksta ćemo i navesti zbog čega to mislimo i zašto treba biti optimista pred utakmicu u Beogradu.

Bode je, kako ljubitelji fudbala vole da kažu, domaćica, ekipa koja kod kuće igra sjajan fudbal i koja posao često završava upravo na stadionu Aspmira.

Protiv Crvene zvezde to im nije pošlo za rukom, pobedu jesu ostvarili, ali ne sa razlikom sa kojom su se nadali, kako igrači, a tako i navijači na tribinama.

FK Crvena zvezda

Pre početka utakmica razgovarali smo sa nekoliko navijača iz Norveške i većina se nadala pobedi od dva ili tri gola razlike. Iako je zvučalo pretenciozno, zapravo i nije bilo.

Bode je prošlih sezona pobeđivao i dosta jače i skuplje timove od Crvene zvezde, što daje za pravo navijačima da se nadaju ubedljivim pobedama. I, iskreno, utakmica je mogla da ode na tu stranu.

Rezultat 2:0, inicijativa, šanse… nije da ih nije imala Zvezda u drugom poluvremenu, ali sve je išlo ka rutinskoj pobedi domaćina i teškom zadatku za crveno-bele u Beogradu.

Međutim, ma koliko je Bode dobra domaćica, ima nešto i u iskustvu, znanju, naravno i kvalitetu, malo i sreći, pa je tako Zvezda ubrzo uspela da smanji zaostatak i do kraja utakmice održi isti rezultat na semaforu, 2:1.

FK Crvena zvezda

U 75. minutu utakmice 95 odsto navijača na stadionu Aspmira je zanemelo, čekali su da linijski sudija podigne zastavicu zbog ofsajda, ali nije ga bilo – Ognjen Mimović je postigao gol i tako doneo Zvezdi aktivan rezultat pred meč u prestonici Srbije.

Vladan Milojević je pogodio sa izmenama, Mimović, Duarte i Milson dali su timu novu energiju, iz koje se rodio gol, a potom je u završnici ušao i Dalsio kako bi se dodatno očvrsnuo vezni red.

Rezultat u gradu koji se nalazi unutar Arktičkog kruga prihvatljiv je upravo zbog uslova u kojima se igrala utakmica. Da, lopta je lopta, golovi su iste širine i visine, ali podloga nije bila ista, niti meteorološki uslovi.

Stadioni u Norveškoj pokriveni su veštačkom travu zbog surovih vremenskih uslova tokom zime, što naravno nije karakteristično za Srbiju, niti za mnoge druge države i fudbalske lige u Evropi.

Petar Tadić/B92

Činjenica je da se od veštačke trave ne treba praviti kao nešto što toliko menja stvari na terenu, ali kada je neka toliko uigran kao što je ekipa Bode/Glimta, neko koga trenira isti čovek od 2018. godine, sa istim sistemom i jako malim promenama u rosteru svake godine, onda je jasno kolika je prednost za norveški klub to što igra na tako brzoj podlozi svakog dana u godini.

Vremenski uslovi su bili zadovoljavajući, prijatnih 15 stepeni, uz povremenu kišu i slab vetar, ali opet i to je šok za organizam kada se zna da Beograd i Srbija prethodnih nedelja i meseci bukvalno gore. Zato će biti zanimljivo videti tim Kjetila Knutsena na stadionu “Rajko Mitić” na 30+ stepeni celzijusa.

Bode je izgledao bolje, svako ko je gledao utakmicu je to mogao da primeti, ali to je većina i očekivala iz gore već navedenih razloga, međutim, u Beogradu nas čeka potpuno drugačija utakmica.

Crvena zvezda je odigrala pomalo i bojažljivo u nekim delovima utakmice, ali nije ništa lošiji tim, štaviše bolji je, skuplji, iskusniji, a to se ljudi u klubu, igrači, stručni štab i navijači nadaju da će pokazati 28. na stadionu “Rajko Mitić”.

EPA-EFE/Mats Torbergsen

Dobro je poznato da “Marakana” zna da proguta protivnika, a od Bodea ne treba praviti evropskog velikana. Da, veoma su organizovani, dobro vođeni, ali poređenja radi šampion Norveške (38 miliona) je skoro duplo jeftiniji od prvaka Srbije (70 miliona).

To ne mora da ima nikakve veze u revanšu, u takvim utakmica ne igra novac, niti to koliko ko ima platu, već stvari poput srca, želje, ponosa… Ali, sa druge strane, pokazuje da sa Norvežanima i te kako može da se igra, pogotovo na stadionu “Rajko Mitić” pred 50 hiljada navijača.

Zvezda je to pokazala i na severu Norveške, a sada je vreme da uz pomoć navijača vrati zaostatak, preokrene i plasira se u grupnu fazu Lige šampiona.

Podeli:

Komentari 21

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu